Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Pleurapunctie

Download PDF

Bij een pleurapunctie verwijderen we met een naald vocht dat rond de long zit. We hebben informatie over deze behandeling voor u op een rij gezet, zodat u weet wat u te wachten staat en u zich goed kunt voorbereiden.

Voorbereiding

Nuchter zijn
Voor deze behandeling hoeft u niet nuchter te zijn.

Bloedverdunners
Als u bloedverdunnende middelen gebruikt (bijvoorbeeld Sintrommitis, Marcoumar, Ascal) moet u dit vooraf doorgeven aan uw behandelend arts.

Verhinderd?

Bent u verhinderd? Meldt u dit dan zo spoedig mogelijk telefonisch aan de polikliniek longgeneeskunde. U kunt meteen een nieuwe afspraak maken.

Over de behandeling


Bij een pleurapunctie halen we met behulp van een naald het vocht weg dat rond de long zit. De longen zijn omgeven door twee longvliezen (pleurabladen), waartussen zich vocht kan ophopen. Dit kan tot allerlei klachten leiden, waaronder benauwdheid. Of er vocht aanwezig is, kunnen we aantonen door lichamelijk onderzoek en door het maken van een röntgenfoto van de borstkas. Door dit vocht weg te halen en te laten onderzoeken, kunnen we de oorzaak van de vochtophoping achterhalen.



Bij kortademigheid, omdat het vocht de long verdrukt, kunnen we het vocht ook weghalen om de kortademigheid te verminderen of zelfs op te heffen. Dit noemen we een 'ontlastende punctie'.

Wat we gaan doen

Soms doen we eerst een zogenaamde 'proef pleurapunctie'. De arts prikt dan 1 x om wat vocht weg te nemen. Bij deze punctie wordt u vooraf niet verdoofd.

  • U trekt uw bovenkleding uit en gaat op de onderzoekstafel zitten.
  • Het onderzoek wordt uitgevoerd terwijl u rechtop zit, op de rand van de onderzoekstafel, de voeten ondersteund door een stoel of kruk.
  • De arts zoekt de plaats op waar het meeste vocht zit door op uw borstkas te kloppen.
  • De arts markeert deze plaats.
  • We desinfecteren uw huid met een (koude) vloeistof zonder jodium.
  • De huid, de spierlaag en het longvlies worden via een injectie met een dunne naald plaatselijk verdoofd.
  • Dit voelt een klein beetje pijnlijk, zoals een 'bloedprik'.
  • De arts die de behandeling uitvoert, staat meestal aan de rugzijde en brengt een naald in langs de bovenkant van een rib, tot in de holte tussen de twee longbladen (pleuraholte).
  • Door de naald wordt vocht opgezogen.
  • Dit vocht sturen we voor onderzoek naar het laboratorium.
De behandeling duurt, inclusief alle voorbereidingen, 20 tot 30 minuten.

Bij een ontlastende punctie, waarbij het vocht geheel wordt weggehaald, duurt het onderzoek langer, afhankelijk van de hoeveelheid vocht.

Na de behandeling

Om het resultaat van de punctie te beoordelen en om te kijken of er lucht in de pleuraholte is gekomen, maken we soms na het onderzoek in de loop van de dag een röntgenfoto van de borstkas.

  • Na het onderzoek plakken we het wondje af.
  • De pleister moet minimaal 1 dag blijven zitten.
  • U kunt nu het beste een half uur rust nemen, eventueel bedrust.
  • Was u gestopt met het innemen van uw bloedverdunnende medicijnen? Dan hoort u van uw behandelend arts wanneer u hier weer mee mag gaan starten.
Bij een poliklinische behandeling kunt u, na controle door de verpleegkundige, naar huis.
Bent u opgenomen dan gaat u na het onderzoek terug naar uw kamer.

Bijwerkingen en complicaties

  • Na de punctie kan het wondje blijven nabloeden en uit de opening kan soms wat vocht (pleuravocht) blijven komen. We dekken het wondje daarom af met kompressen en pleisterverband. In de loop van de dag of de volgende dag komt er geen bloed of vocht meer uit het wondje.
  • Na de punctie kan er lucht komen tussen de longvliezen (als er zich veel lucht bevindt noemen we dit pneumothorax of klaplong). Dit komt niet vaak voor. Dit ontstaat doordat de long tegen de naald gekomen is, waardoor lekkage van lucht vanuit de long optreedt of er lekt lucht naar binnen via de insteekopening. Als het om weinig lucht gaat, wachten we het beloop af.
  • Als u klachten heeft, zoals kortademigheid, of als een grote hoeveelheid lucht in de borstkas is gekomen, kan de arts adviseren een drain (slangetje) in de borstholte te leggen om de lucht af te zuigen en zo te zorgen dat de long zich weer ontplooit. Dit duurt ongeveer 3 tot 5 dagen.

De uitslag

De uitslag krijgt u van de behandelend arts die het onderzoek heeft aangevraagd. Als u bent opgenomen, dan krijgt u de uitslag tijdens uw verblijf in de kliniek.
Ging het om een poliklinische behandeling, dan krijgt u de uitslag via een afspraak op de polikliniek.

Het onderzoek van het vocht duurt minimaal 2 tot 5 werkdagen.

Vragen?


Eventuele vragen kunt u stellen aan uw behandelend arts of aan de verpleegkundige.

Contact

Polikliniek longgeneeskunde en poli longfunctie: (010) 704 05 62.
Bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 8.00 - 16.30 uur,
e-mail: poli.longziekten@erasmusmc.nl

Kliniek longgeneeskunde: (010) 703 53 49, u krijgt een keuzemenu.