Voor het plannen van de afspraak
Het expertisecentrum neemt contact met u op voor meer informatie. Wij vragen u om thuis een aantal vragenlijsten online in te vullen. Deze vragenlijsten bespreken we tijdens uw eerste afspraak op het expertisecentrum. Als u de vragenlijsten heeft ingevuld, plannen we de afspraak in bij het expertisecentrum.
Is het niet mogelijk om de vragenlijsten zelf of met hulp van een naaste in te vullen? Geef dit alstublieft aan als u contact heeft met het expertisecentrum.
Is het niet mogelijk om de vragenlijsten zelf of met hulp van een naaste in te vullen? Geef dit alstublieft aan als u contact heeft met het expertisecentrum.
Wat kunt u verwachten van uw eerste afspraak?
Het eerste bezoek aan het expertisecentrum duurt ongeveer 3 uur. Tijdens het bezoek heeft u contact met de arts en doktersassistente of verpleegkundige.
1. Gesprek
We bespreken welke klachten voor u het meest belangrijk zijn en waarin wij u kunnen ondersteunen. Een aantal onderwerpen die we bespreken:- Wanneer de COVID-infectie is geweest waarna de klachten zijn ontstaan
- Datum van eventuele vaccinaties
- Huidige klachten
- Huidige en eerdere ervaringen met medicatie en behandelingen
2. Onderzoek
Afhankelijk van uw klachten en belastbaarheid zullen we u onderzoeken. We zullen u lichamelijk onderzoeken, maar ook een aantal aanvullende testen doen. Dit kan bestaan uit:- NASA lean test
- Handknijpkrachtmeting
3. Bezoek aan laboratorium
Na het gesprek en het onderzoek, gaat u naar ons priklaboratorium. Het hangt van uw klachten af wat we onderzoeken in het laboratorium. Dit kan zijn:- Bloed
- Urine
- Ontlasting
Hoe bereidt u zich voor op uw eerste afspraak?
Om u zo goed mogelijk te kunnen helpen, vragen wij u een aantal dingen:
- Draag geen compressiekousen op de dag van afspraak. Dit is belangrijk om betrouwbare testuitslagen te krijgen.
- Draag loszittende kleding.
- Draag handschoenen als het koud is. De apparatuur om uw bloeddruk te meten werkt niet goed als u koude handen heeft.
- Neem eventueel iemand mee die u kan begeleiden bij uw afspraak.
- Neem een overzicht mee van de medicatie en/of supplementen die u gebruikt.
- Als het mogelijk is, willen we u vragen medicijnen die u voor POTS (posturaal orthostatische tachycardie syndroom) gebruikt, 7 dagen voor de afspraak te stoppen of verminderen. Overleg dit eerst met de arts die uw medicijnen heeft voorgeschreven. U mag na uw afspraak bij het expertisecentrum de medicijnen weer gebruiken zoals u dat gewend was.
Vervolg
Na de eerste afspraak volgt een tweede afspraak om de uitslagen van de onderzoeken en een behandelplan te bespreken. De controleafspraken zijn het liefst telefonisch, maar u kunt ook naar het expertisecentrum komen als u dat wilt. Waarschijnlijk krijgt u meerdere (telefonische) afspraken. Tijdens deze afspraken stemmen we de behandeling zo goed mogelijk op uw situatie af.
Zorgevaluatie
Graag evalueren we welke behandeling werkt en welke niet. Om dit te doen willen we graag uw gegevens gebruiken voor zorgevaluatie. Zo helpen we niet alleen u, maar ook toekomstige patiënten met post-COVlD. U moet toestemming geven voor het gebruik van uw gegevens voor zorgevaluatie. Wilt u liever niet dat wij uw gegevens hiervoor gebruiken? Geef dit aan bij uw zorgverlener. Dit heeft geen gevolgen voor uw behandeling.
Wetenschappelijk onderzoek
We proberen steeds meer kennis te krijgen over post-COVlD en behandelingen. Dit doen we door wetenschappelijk onderzoek. Landelijk kunt u zich aanmelden voor wetenschappelijk onderzoek via www.postcovidonderzoek.nl. Vanuit het expertisecentrum post-COVlD doen wij ook wetenschappelijk onderzoek. Tijdens uw eerste afspraak bij het expertisecentrum kunt u aangeven of u hier interesse in heeft.
Als u al meedoet aan wetenschappelijk onderzoek moet u dat melden aan de arts. Als u wilt meedoen aan wetenschappelijk onderzoek buiten het expertisecentrum post-COVID moet u dit eerst bespreken met ons.
Als u al meedoet aan wetenschappelijk onderzoek moet u dat melden aan de arts. Als u wilt meedoen aan wetenschappelijk onderzoek buiten het expertisecentrum post-COVID moet u dit eerst bespreken met ons.
Afzeggen afspraak
Als u niet op de afspraak bij het expertisecentrum kunt komen, vragen wij u dit zo snel mogelijk te melden aan onze afdeling via telefoonnummer (010) 704 05 62. Kies in het menu voor het post-COVID expertisecentrum. Of meld het via Mijn Erasmus MC.
Onderzoeken
NASA lean test
Met deze test onderzoeken we of u het posturaal orthostatische tachycardie syndroom (POTS) heeft. In deze test kijken we naar veranderingen in bloeddruk en hartslag.Hoe qaat de test?
- U gaat op uw rug liggen in een kamer voor minimaal 10 minuten.
- U krijgt instructies om op te staan en tegen een muur te leunen.
- U blijft 10 minuten staan.
- Een bloeddrukmeter om uw arm
- Een kleine bloeddrukmeter om een van de vingers aan uw andere hand, dit metertje meet de bloeddruk bij iedere hartslag
- Vijf plakkers op de borst voor het ECG (electrocardiogram of hartfilmpje)
Handknijpkrachtmeter
De spierkracht in uw handen zegt iets over de functie van uw spieren en geeft een inschatting van de hoeveelheid spieren (spiermassa) in uw lichaam en uw conditie. De kracht van uw handen wordt gemeten met een handknijpkrachtmeter.Hoe qaat de meting?
De meting met de handknijpkracht duurt een paar minuten. Probeer tijdens de meting rechtop en ontspannen te zitten.
- Houd de handknijpkrachtmeter vast met uw arm in een hoek van 90 graden.
- Knijp zo hard mogelijk in de handknijpkrachtmeter.
- Als het mogelijk is, doen we de meting ook bij uw andere hand.
- Per hand knijpt u 2 of 3 keer in de handknijpkrachtmeter. Voor de uitslag van de meting kijken we naar de hoogste knijpkracht.