Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Schildklier Perchloraat-discharge-test

Bij kinderen

Download PDF
Belangrijk

Voorbereidingen


Voor dit onderzoek hoeft uw kind niet nuchter te zijn.

Als voorbereiding krijgt uw kind een infuus aangeprikt. Dit gebeurt op de dagbehandeling van het Sophia kinderziekenhuis.

Waarom moet u op tijd komen?


De radioactieve vloeistof die nodig is voor het onderzoek wordt speciaal voor uw kind klaargemaakt. Het is daarom belangrijk dat u op tijd aanwezig bent. Als u niet op de afgesproken tijd aanwezig kunt zijn, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Radioactiviteit


Radioactiviteit speelt een centrale rol voor de uitvoering van de diagnostische onderzoeken op de afdeling Nucleaire Geneeskunde. De hoeveelheid radioactiviteit is afhankelijk van de leeftijd en het gewicht van het kind. Hierdoor is de hoeveelheid zo laag, dat de kans op schadelijke gevolgen verwaarloosbaar is. De stralingsdosis is te vergelijken met de dosis bij een röntgenonderzoek. De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen.

Het onderzoek


Met behulp van dit onderzoek kunnen wij beoordelen of het schildklierorgaan is aangelegd, zo ja dan kunnen wij ook meteen bepalen wat de functie is van het schildklier.

Uw kind krijgt een licht radioactieve vloeistof toegediend voor het onderzoek. Deze laten we 30 minuten inwerken waarna wij starten met een serie foto’s. Uw kind komt in een speciale kussen (vacuümkussen) te liggen op een smal bed. Elk half uur worden er foto’s gemaakt met een gammacamera om zo de opname van het licht radioactief vloeistof in de schildklier te kunnen volgen in de loop van de tijd. Tijdens het onderzoek wordt er een kleine hoeveelheid van het medicijn natriumperchloraat toegediend. Hiermee kunnen we bepalen of er sprake is van een wash-out (loslating van de radioactieve vloeistof).

Hoe kunt u uw kind (tijdens het onderzoek) helpen?

  • Het is erg belangrijk dat uw kind tijdens het onderzoek goed stil ligt.
  • Het kan zinvol zijn als u iets meeneemt zoals speelgoed, een voorleesboek en eventueel een speentje.
  • U kunt een tablet/telefoon meenemen voor het afspelen van muziek of een filmpje.

Duur


Het onderzoek duurt ongeveer 3 uur (inclusief de wachttijd tussen de foto’s).

Na het onderzoek


Na het onderzoek kunt u samen met uw kind naar huis gaan tenzij er andere onderzoeken of afspraken in het ziekenhuis gepland staan.

De uitslag van het onderzoek krijgt uw specialist. U krijgt dus de uitslag van hem of haar. Als medisch handelen op korte termijn noodzakelijk is, is er telefonisch contact tussen uw specialist en onze afdeling.

Begeleider


Tijdens het onderzoek kan één ouder of begeleider bij het kind blijven, tenzij de laborant die het onderzoek uitvoert anders beslist. De ouder of begeleider mag niet zwanger zijn

Eigendommen


Wij raden u aan geen waardevolle bezittingen mee te nemen naar het ziekenhuis. Laat uw eigendommen niet onbeheerd achter.

Contact


Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of stel uw vraag aan de laborant die het onderzoek uitvoert.
  • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704