Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Schildklier (technetium)

Download PDF


Let op!


Kom op tijd
Of laat zo snel mogelijk weten als u later bent of niet kunt komen. We maken de radioactieve vloeistof speciaal voor u klaar. We kunnen met deze vloeistof dus geen andere patiënt helpen. Ook kunnen we de vloeistof niet lang bewaren. Als u te laat bent, kunnen we het onderzoek dus misschien niet meer doen.
Andere onderzoeken en producten met jodium
Heeft u de afgelopen 2 maanden de volgende onderzoeken gehad of producten gebruikt? Laat dit zo snel mogelijk weten. Het onderzoek moet dan misschien verplaatst worden. Twijfelt u? Neem dan ook contact op om te overleggen.
 • CT-scan met jodiumhoudende contrastmiddel.
 • Erytrocyten scintigrafie (nucleair onderzoek om bloedverlies in de buik op te sporen).
 • Jodiumhoudende medicamenten. Op het etiket staat jodium, povidonjodium, kaliumjodide, jodide of jodine (bijvoorbeeld: contrastmiddelen, Amiodaron, hoestdranken, Betadine of Braunol Jodium, Kelptabletten en zeewier-producten.

Wat is een schildklier-scan?


De schildklier is een klein orgaan aan de voorkant van de hals. Voor deze schildklier-scan krijgt u een licht radioactieve vloeistof ingespoten: technetium. De technetium gaat naar de schildklier. Met een speciale camera kunnen we de technetium zien. Zo kunnen we kijken naar de plaats, vorm en grootte van de schildklier.

Voorbereiding


Voor de scan moet u een paar dingen voorbereiden:
 • U hoeft niet nuchter te zijn voor dit onderzoek. U mag dus gewoon eten en drinken.
 • Gebruikt u medicijnen? Deze mag u innemen zoals u gewend bent.
 • Draag kleren die makkelijk zitten. Er mag geen metaal op zitten. Dus geen metalen knopen, ritsen of beugels in de bh. Dit verstoort het beeld van de scan.
 • Draag geen sieraden of piercings. Dit verstoort het beeld van de scan.
 • Wilt u muziek luisteren tijdens het onderzoek? Dat kan. Neemt u dan zelf een koptelefoon en muziekspeler mee.
 • Laat uw waardevolle spullen thuis.
 • U kunt een volwassen begeleider meenemen. De begeleider mag niet zwanger zijn.

Aankomst


Op de dag van het onderzoek komt u aan in het Erasmus MC. U meldt zich bij de aanmeldzuil in de centrale hal. Uit de aanmeldzuil komt een dagticket. Op dit ticket staat waar u precies moet zijn en hoe u daar komt.

Tijdens het onderzoek


Wat gaan we doen?


Injectie
U krijgt een injectie met een licht radioactieve vloeistof (technetium) in een bloedvat in uw arm. Daarna gaat u terug naar de wachtkamer, u moet 15 tot 20 minuten wachten.

Scan
Uw speeksel kan ook wat radioactiviteit bevatten. Dit kan de scan verstoren. Daarom krijgt u vlak voor de scan een beker water. Door het water te drinken spoelt uw slokdarm schoon en kunnen we de schildklier goed in beeld brengen.

Voor de scan gaat u liggen op een smal bed. Uw hals gaat in een speciale neksteun, en de camera hangt boven uw hals. De scan duurt ongeveer 10 minuten.

De arts bekijkt of uw scans goed gelukt zijn. Soms voelt hij/zij ook even aan uw hals, of er een afwijking te voelen is. Als het nodig is maken we nog een scan. Dit gaat op dezelfde manier als de eerste scan.

Hoe lang duurt het?


Het hele onderzoek duurt ongeveer 45 minuten, inclusief wachttijd.

Radioactiviteit


U krijgt tijdens dit onderzoek een radioactieve vloeistof ingespoten. De hoeveelheid radioactiviteit die u krijgt is heel laag. De kans op schadelijke gevolgen daarvan is heel erg klein. De hoeveelheid straling is net zo weinig als bij een röntgenfoto. De radioactieve vloeistof heeft geen bijwerkingen.


Na het onderzoek


Na dit onderzoek mag u direct naar huis of naar werk/school/studie. Of naar andere afspraken in het ziekenhuis. U hoeft geen rust te houden

Na het onderzoek bent u nog licht radioactief. Dit duurt ongeveer de rest van de dag. U kunt in principe alles doen, maar let wel op dat kleine kinderen niet te langer dan een half uur dicht tegen u aan zitten. De laborant die het onderzoek doet, kan u hier meer over vertellen.

Geeft u borstvoeding? Er kan radioactiviteit in uw melk zitten. Na het onderzoek moet u 24 uur de melk afkolven. U mag de melk invriezen en 24 uur daarna alsnog gebruiken.

Wilt u het melden bij de balie als u binnen 48 uur na het onderzoek naar het buitenland gaat vliegen? Dan geven wij u een brief mee, waarin we uitleggen dat u een onderzoek met radioactiviteit heeft gehad en dat dit geen gevaar oplevert voor u of uw medepassagiers.

De uitslag


De afdeling Nucleaire Geneeskunde stuurt de uitslag van het onderzoek binnen 10 werkdagen naar uw specialist. U krijgt de uitslag van uw specialist. Als u met spoed behandeld moet worden, belt uw specialist u.

Contact


Heeft u nog vragen? Bel dan met de afdeling Nucleaire Geneeskunde of stel uw vraag aan de laborant die het onderzoek uitvoert.
 • Afdeling Nucleaire Geneeskunde (van 08.00 - 16.30 uur): (010) 704 01 32
 • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704