Sigmoïdoscopie
Voorbereiding met Moviprep
U heeft een afspraak voor een sigmoïdoscopie. Met dit onderzoek kijkt een arts met een camera naar de binnenkant van het laatste gedeelte van de dikke darm. Hier leest u meer over een sigmoïdoscopie.
Wat is een sigmoïdoscopie?
Een sigmoïdoscopie is een onderzoek waarbij de arts met een dunne, flexibele kijker (de endoscoop) via de anus de binnenkant van de endeldarm en het laatste gedeelte van de dikke darm bekijkt. Op deze manier kunnen we hier ontstekingen, poliepen, bloedingen of gezwellen opsporen. Daarnaast kunnen we tijdens de endoscopie bepaalde ingrepen doen. Het onderzoek duurt ongeveer 15 minuten.
Voorbereiding
Moviprep
Om het onderzoek goed en veilig te kunnen doen, moet de darm leeg en schoon zijn. Anders kan het zijn dat we afwijkingen missen of dat we het onderzoek opnieuw moeten doen. Het is daarom belangrijk dat u zich goed voorbereid met laxeermiddelen en een dieet. Hiervoor krijgt u een recept voor het laxeermiddel Moviprep. Houdt u zich nauwkeurig aan onderstaande instructies.
De dag vóór het onderzoek
‘s Morgens mag u een normaal ontbijten. 's Middags mag u een lichte (liefst vloeibare) lunch. Na 15:00 mag u geen vast voedsel meer eten en alleen nog maar heldere dranken drinken, tot na het onderzoek. Tussen 18:00 en 19:00 drinkt u één liter Moviprep op. Daarna drinkt u minimaal één liter heldere drank.

De dag van het onderzoek
U mag nog steeds niks eten. Tot 2 uur voor het onderzoek moet u wel genoeg heldere vloeistoffen blijven drinken. Daarna moet u nuchter blijven.
Overige voorbereiding
- Een week voor het onderzoek mag u geen ijzertabletten innemen.
- Een week voor het onderzoek mogen geen maag- of darmfoto’s worden gemaakt met bariumhoudend contrastmiddel.
- Gebruikt u bloedverdunnende medicijnen of medicijnen voor suikerziekte? Dan moet u dit vóór het onderzoek aangeven bij de arts die het onderzoek voor u heeft aangevraagd. We zullen u dan vertellen wat u moet doen met de medicijnen voor het onderzoek.
- Verder vragen wij u om voor het onderzoek een gezondheidsvragenlijst in te vullen. Hierover heeft u een email ontvangen. Vult u de vragenlijst niet in, dan kan het onderzoek niet doorgaan.
Het onderzoek
Voor het onderzoek ligt u op uw linkerzijde met opgetrokken knieën. Met wat glijmiddel wordt de endoscoop voorzichtig via de anus ingebracht en telkens een stukje opgeschoven. Omdat de darm bochtig is, kunt u druk voelen. Vertel de arts of verpleegkundige wanneer dit pijnlijk voor u is. Voor beter overzicht wordt via de endoscoop lucht geblazen. Dit kan krampen geven. Het laten van winden helpt.
Na het onderzoek
Na het onderzoek mag u weer gewoon eten en drinken. Probeer voor u het ziekenhuis verlaat, de ingeblazen lucht zoveel mogelijk kwijt te raken door naar het toilet te gaan. Een enkele keer kan u na het onderzoek diarree krijgen. Daarom raden wij u aan extra ondergoed en/of incontinentiemateriaal mee te nemen.
Bijwerkingen en complicaties
De eerste tijd na het onderzoek kunt u misschien wat last hebben van buikpijn, darmkrampen, een opgeblazen gevoel en winderigheid. Dit komt door de lucht die we tijdens het onderzoek hebben ingeblazen. Winden laten helpt dan vaak.
Complicaties door dit onderzoek komen zelden voor. De kans op een complicatie neemt toe als de arts tijdens het onderzoek een ingreep doet. De meest voorkomende complicatie is een bloeding. Een andere complicatie is een darmperforatie. Dit is een gaatje of scheurtje in de wand van de darm. Dit kunnen we vaak tijdens de scopie zelf behandelen. Soms treden deze complicaties pas later op.
Wanneer contact opnemen?
Neem contact op met de dienstdoende maag-, darm-, en leverarts als:
- U veel bloed verliest
- U veel buikpijn blijft houden
- U koorts heeft boven de 38,5 graden
Contact
- Heeft u na het lezen nog vragen over het onderzoek of de voorbereiding? Belt u dan tijdens kantooruren op (010) 703 02 57 of stuur een e-mail naar prescopie@erasmusmc.nl.
- Wilt u de afspraak wijzigen of bent u door omstandigheden te laat voor uw afspraak? neem dan tijdig contact met ons op (010) 704 02 66