Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Synacthentest

Functietest Endocrinologie

U krijgt binnenkort een synacthentest. Deze test vindt meestal plaats op de dagbehandeling. Soms wordt u voor de test kort opgenomen op de verpleegafdeling. Uw behandelend arts of verpleegkundig specialist informeert u hier van tevoren over. Hier leest u meer informatie over de voorbereiding op de test, de test zelf en wat u na de test kunt verwachten.

Download PDF

Doel van de test

Met deze test willen we kijken of uw lichaam voldoende cortisol kan aanmaken. Bij de test krijgt u ACTH toegediend. ACTH is een stof die de hypofyse afgeeft. Deze stof zorgt ervoor dat de bijnieren cortisol aanmaken. Als de bijnieren goed werken, zullen zij door de ACTH-injectie dus meer cortisol gaan maken. In het bloed zal het cortisolgehalte dan boven een bepaalde waarde stijgen. Werken de bijnieren niet goed? Dan zal er geen of weinig stijging van het cortisol in het bloed te zien zijn. Om dit te onderzoeken meten we meerdere malen hoeveel cortisol er in uw bloed zit. Voor en na een injectie met ACTH.

Voorbereiding voor de test

Niet nuchter
Voor de synacthentest hoeft u niet nuchter te zijn. U mag gewoon eten en drinken.

Medicijnen
Gebruikt u medicijnen (bijvoorbeeld tabletten, inhalators of neussprays) met corticosteroïden , zoals hydrocortison en prednison? Deze mag u vanaf een bepaalde tijd vóór de test niet meer gebruiken. Hoelang die tijd is, hoort u van uw behandelend arts of verpleegkundig specialist. Pas ná de synacthentest mag u de medicijnen weer gebruiken. Weet u niet zeker of uw medicijnen, corticosteroïden bevatten? Vraag dit dan aan uw behandelend arts of verpleegkundig specialist.

Gebruikt u nog andere medicijnen? Al uw medicijnen mag u in principe innemen met een slokje water, tenzij uw behandelend arts of verpleegkundig specialist anders met u heeft afgesproken.

Uitvoering van de test

U krijgt een infuusnaald in de arm. Daarna moet u 30 minuten wachten. Via de infuusnaald nemen we bloed af. Dit gebeurt op drie momenten. De ACTH dienen wij soms via een infuus toe en soms via een injectie in de bil- of beenspier. De test duurt in totaal ongeveer twee uur. Daarna halen we de infuusnaald weer uit de arm.

Tijdens de synacthentest moet u zich houden aan deze “leefregels”:
  • U blijft in bed vanaf een uur voor de test. U mag alleen uit bed om naar het toilet te gaan. Dit kan bijvoorbeeld op een postoel die naast uw bed staat, staand naast het bed in een plasfles of u wordt met een rolstoel naar het toilet gebracht. Wanneer u één uur bedrust heeft gehouden, begint de test.
  • Tijdens de test mag u de dagbehandeling of verpleegafdeling niet verlaten.
Soms willen we het cortisolgehalte ook in het speeksel meten. Dit doen we met een speciale wat waar u op moet kauwen. U stopt de wat in de mond en kauwt hier één minuut op, zodat het speeksel in de wat dringt. Als wij ook speekselwatten bij u af moeten nemen, moet u zich naast de bovenstaande leefregels ook aan de volgende “leefregels” houden:
  • U mag vanaf twee uur vóór de speekselafname uw tanden niet poetsen.
  • U mag vanaf één uur vóór de speekselafname niet eten, drinken en roken.

Bijwerkingen van de test

Na het toedienen van synacthen kunt u soms kort een warm gevoel en/of een versnelde hartslag krijgen of misselijk worden. Dit gaat vanzelf over. Voelt u zich ineens niet lekker? Vertel dit dan aan de verpleegkundige.

Nazorg

U kunt na de test zelfstandig naar huis.

Uitslag van de test

De uitslag van de synacthentest krijgt u tijdens een volgende afspraak op de polikliniek

Afspraak verzetten

Kunt u niet naar de afspraak voor de test komen? Bel dan naar de dagbehandeling of de verpleegafdeling om de afspraak te verzetten (voor telefoonnummer zie kopje 'contact' ).

Contact

Heeft u vragen? Neem dan contact met ons op. Wij zijn bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 16.00 uur op het volgende telefoonnummer:
  • Polikliniek Endocrinologie (010) 704 05 70
  • Dagbehandeling (010) 703 27 55
  • Verpleegafdeling (010) 703 31 46