Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Tatoeage verwijderen

Laserbehandeling

Het komt voor dat een eerder aangebrachte tatoeage of permanente make-up niet meer bevalt. Ook kan het zijn dat u allergisch bent gaan reageren op de tatoeage-inkt of is er een huidziekte, zoals sarcoïdose, in de tatoeage ontstaan. U kunt ervoor kiezen om de tatoeage te laten verwijderen met een laserbehandeling.

Download PDF

Over de laserbehandeling

Voor het verwijderen van tatoeages gebruiken we in het Erasmus een PICO-laser. Dit zijn de nieuwste laserapparaten voor het veilig verwijderen van tatoeages.

Het apparaat vuurt een grote bundel energie af op het pigment in de tatoeage dat vervolgens in kleine stukjes uit elkaar valt. Deze kleine stukjes pigment worden in de weken daarna door het lichaam opgeruimd. Tijdens de behandeling wordt de huid gekoeld met koude lucht. Deze koeling heeft een licht verdovend effect.

De duur van de behandeling is afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied. Meestal vinden de sessies elke 6 tot 8 weken plaats.
tatouage2

Veiligheid

Het laserlicht werkt heel oppervlakkig en gaat niet dieper dan enkele millimeters.
  • Er is geen invloed op de inwendige organen.
  • Een laserbehandeling wordt in het algemeen afgeraden tijdens de zwangerschap.
  • Laserlicht kan schadelijk zijn voor uw ogen. Om uw ogen te beschermen krijgt u tijdens de behandeling een veiligheidsbril op.

Verzorging na de behandeling


Koelen
Om zwelling en roodheid zoveel mogelijk te beperken, is het belangrijk om de huid op de dag van de behandeling 2 x per uur gedurende 5 tot 10 minuten te koelen met een koud kompres. Bijvoorbeeld met een gaasje met water uit de koelkast. Dit verzacht de pijn en verkleint de kans op bijwerkingen.

Niet in de zon
Bij sommige patiënten wordt de huid in het behandelde gebied lichter (hypopigmentatie) of donkerder (hyperpigmentatie) van kleur, vooral na blootstelling aan de zon.
Vermijd directe blootstelling aan de zon:
  • 2 weken voorafgaand aan de behandeling
  • tussen de behandelingen door en
  • 2 weken na de laatste behandeling.
Gebruik regelmatig een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor (SPF 30 of 50).

Bijwerkingen en complicaties


De meeste mensen ervaren tijdens de behandeling geen duidelijke pijn, maar eerder een prikkend of brandend gevoel.
  • Na de behandeling kan de huid van het behandelde gebied wat witter, roder of licht gezwollen zijn.
  • Soms ontstaan er blaasjes met korstvorming.
  • Er is risico op (oppervlakkige) littekenvorming.

Resultaat

We kunnen niet voorspellen hoe succesvol de behandeling bij u zal zijn. Het resultaat hangt af van de soort inkt, de diepte van de tatoeage en de kleur van de inkt. Er is een kans dat de tatoeage geheel verdwijnt. Het is ook mogelijk dat (een deel van) de tatoeage sterk vervaagt, maar nog wel zichtbaar blijft.

Per behandeling evalueert de arts met u de voorgaande behandelingen en past zo nodig de laserinstellingen aan om het beste resultaat te bereiken. Voor een optimaal resultaat zijn meestal tussen de 5 en 10 behandelingen nodig.

Vergoeding

De prijs per behandeling is afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied. Tijdens de intake wordt ook een proefplek behandeld. Dat doen we om de juiste instellingen te bepalen, te kijken hoe uw huid reageert op de laser en u bekend te maken met de behandeling. De intake valt onder de vergoede zorg. Vervolgbehandelingen worden niet vergoed.

Contact

Polikliniek dermatologie Erasmus MC
(010) 704 01 10

afspraak.derma@erasmusmc.nl
www.erasmusmc.nl/patientenzorg/poliklinieken/dermatologie