Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Voorbereiding op CT-scan van het bekkengebied ‘Plan of the day’

Met gevulde blaas en oraal contrast

Hier vindt u een handleiding voor de voorbereiding op de CT-scan van het bekkengebied. We gaan 2 CT-scans maken, een met volle blaas en een met lege blaas. Voor de eerste CT-scan moet u contrastvloeistof drinken en zorgen dat uw blaas vol is en uw darmen leeg zijn. De tweede CT-scan maken we met een lege blaas. We leggen u hier uit wat u moet doen.

Download PDF

Waarom is de voorbereiding belangrijk?

We gebruiken de CT-scans om te bepalen waar we moeten bestralen. Daarom moeten de organen tijdens de CT-scan zoveel mogelijk op dezelfde plek liggen als tijdens de bestralingen. U krijgt dus geen uitslag naar aanleiding van deze CT-scan.

Het gebied dat we gaan bestralen kan verplaatsen, bijvoorbeeld als uw blaas en darmen vol zijn. We willen graag weten hoe uw organen bewegen in uw onderbuik. Daarom maken we 2 CT-scans. Een scan met volle blaas, en een met lege blaas.

Met deze 2 CT-scans kunnen we meerdere bestralingsplannen maken. Wanneer uw bestralingen beginnen, kunnen we zo dagelijks voor iedere situatie een optimaal bestralingsplan kiezen.

Voorbereiding op de CT-scan

U hoeft voor dit onderzoek niet nuchter te zijn. Dit betekent dat u gewoon mag eten.
1. 60 minuten voor de scan gaat u naar de wc. Probeer uw blaas zo goed mogelijk leeg te plassen. Probeer ook uw darmen zo veel mogelijk te legen.
Ongeveer een uur voordat de eerste CT-scan gemaakt wordt, heeft u een afspraak met een van onze verpleegkundigen voor de voorbereidingen. U meldt zich bij onze verpleegkundige op de Zorgpost van de afdeling Radiotherapie.
2. Tijdens de CT afspraak krijgt u van ons 750 ml verdund contrastmiddel (Telebrix) te drinken. Het contrastmiddel zorgt ervoor dat de darmen goed zichtbaar zijn op de CT-scans en ook dat uw blaas goed gevuld is als we de CT-scan maken.
3. Daarna mag u niet meer plassen totdat de eerste CT-scan is gemaakt.
Voorbereiding CT scan

Let op

Het kan zijn dat het u niet helemaal lukt om u goed voor te bereiden. Lukt het u bijvoorbeeld niet om naar de wc te gaan? Of kunt u uw plas niet zo lang ophouden? Meldt dit dan op de CT-scan bij de laboranten. Dan zoeken we samen met u naar een oplossing. Het kan een enkele keer voorkomen dat er een nieuwe afspraak gemaakt moet worden.

CT-scan

Na de eerste CT-scan vragen we u naar de wc te gaan en goed uit te plassen. Direct daarna maken we de tweede CT-scan.

Tatoeagepuntjes

Bij de CT-scan kunnen we een aantal tatoeagepuntjes zetten. Door die puntjes kunnen we zorgen dat u bij iedere bestraling op dezelfde manier op de bestralingstafel ligt.


Extra contrastmiddel

Als uw arts het nodig vindt, krijgt u voor de CT-scan nog een infuus met contrastmiddel. Het contrastmiddel zorgt ervoor dat de bloedvaten beter zichtbaar zijn op de CT-scan.
In dit geval krijgt u ook plaszakken mee naar huis. De eerste 4 keer na de scan dat u plast, moet u uw urine opvangen in de plaszak. Hierdoor komt het contrastmiddel niet in het rioolwater, en ook niet later in het drinkwater. De plaszak kunt u daarna bij het normale restafval weggooien.

Hoe lang duurt de scan?

De scan duurt ongeveer 20 tot 40 minuten.

Bestraling

De CT-laborant geeft u instructies mee over de blaas/rectum vulling tijdens de bestralingen.

Heeft u nog vragen?

Bent u bij ons onder behandeling en heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen over bijwerkingen, over de bestralingsbehandeling of medische vragen? Neem dan contact op met het secretariaat van uw behandelende radiotherapeut.

Tijdens uw bezoek aan onze afdeling kunt u de vragen ook stellen aan uw behandelend arts, de verpleegkundige of de radiotherapeutisch laborant.

Contact

De afdeling radiotherapie is bereikbaar via onderstaande telefoonnummers:

Tijdens kantooruren:
  • (010) 704 13 14 (algemeen secretariaat radiotherapie)
Afspraak plannen:
  • (010) 704 15 38 (patiëntenplanning radiotherapie)
Met dringende vragen buiten kantoortijden neemt u contact op via het algemene telefoonnummer en vraagt u naar de dienstdoende radiotherapeut.
  • (010) 704 0 704


Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO)

Het patiëntinformatiecentrum is er voor iedereen die met kanker te maken krijgt, als patiënt of naaste. Het informatiecentrum bevindt zich aan de Zimmermanweg en is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur. Telefoon: (010) 704 12 02. Mail: patio@erasmusmc.nl Voor alle mogelijkheden en activiteiten: www.erasmusmc.nl/kankerinstituut/patio. Kijkt u ook eens naar het ervaringsverhaal van Joris: