Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Wegwijs op het dagbehandelcentrum: een chirurgische ingreep

Met uw behandelend specialist heeft u afgesproken dat u binnenkort wordt opgenomen op het dagbehandelcentrum. Algemene informatie over het dagbehandelcentrum vindt u in onze informatie Wegwijs op het dagbehandelcentrum. Hieronder vindt u extra informatie voor als u een chirurgische ingreep ondergaat. Heeft u na het lezen nog vragen, stel ze dan gerust aan uw arts of een verpleegkundige van het dagbehandelcentrum.

Download PDF

Voorbereiding

U komt op de afgesproken tijd naar het ziekenhuis. Als alles goed verloopt, kunt u dezelfde dag weer naar huis. U bent inmiddels op de preoperatieve Polikliniek anesthesiologie geweest. U wordt door onze intake-verpleegkundige gebeld om de opname met u door te spreken. U krijgt nog definitief bericht van uw eigen specialisme over de datum en het tijdstip van de ingreep.

Besmetting met MRSA, BRMO of het coronavirus

In een aantal gevallen heeft u een verhoogde kans op een MRSA- en BRMO-besmetting. Dit zijn besmettingen met bacteriën die ongevoelig zijn voor de meeste antibiotica. Nederlandse ziekenhuizen nemen speciale maatregelen om verspreiding tegen te gaan. Een van die maatregelen is patiënten die (mogelijk) zo'n bacterie bij zich dragen bij een bezoek aan het ziekenhuis te isoleren van andere patiënten. Is een van onderstaande situaties op u van toepassing? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan uw arts of verpleegkundige.

  • U bent in de afgelopen twee maanden behandeld of opgenomen geweest in een buitenlands ziekenhuis.
  • U werkt met varkens, vleeskalveren en/of pluimvee.
  • U bent zeevarende.
  • U bent asielzoeker.
  • U bent (bekend) drager van een resistente bacterie vanuit een ander ziekenhuis of andere zorgverlener.
  • U bent besmet met het coronavirus (COVID-19).
Voor meer informatie zie Screening resistente bacteriën: MRSA en BRMO

Voorbereidingen thuis

Om de dagbehandeling zo goed mogelijk te laten verlopen, is het nodig dat u thuis een aantal voorbereidingen treft:
  • Zorg dat u een contactpersoon heeft die bereikbaar is gedurende de tijd dat u in het ziekenhuis bent. Er kan dan contact opgenomen worden als u naar huis kunt.
  • Na de ingreep mag u zelf niet rijden of met het openbaar vervoer. Zorg daarom voor vervoer naar huis.
  • Zorg dat er iemand thuis is als u thuis komt en dat u de eerste nacht niet alleen bent. Door de ingreep zult u zich niet zo fit voelen als normaal.

De dag voor opname

U wordt nuchter op het dagbehandelcentrum verwacht. Dat betekent dat u de avond voor de ingreep vanaf 24.00 uur niet meer mag eten en roken. Drinken mag tot 2 uur voor de opnametijd, maar alleen water of thee zonder toevoegingen. Een uitzondering vormen medicijnen die u gebruikt: deze kunt u gewoon innemen met een slokje water, tenzij de anesthesist anders aangeeft.

Voorbereidingen thuis op de dag van opname

  • Uw huid moet zo schoon mogelijk zijn. Wij vragen u zich de dag van de ingreep te douchen of te baden.
  • De kleur van de huid geef de anesthesist tijdens de ingreep belangrijke informatie over uw toestand. Gebruik daarom geen make-up of bodylotion.
  • U kunt het beste kleding dragen die ruim zit bij het operatiegebied en gemakkelijk is om aan te trekken.
  • U moet alle sierraden af doen (ook ringen en piercings) en deze thuis laten.
  • Op de dag van de ingreep mag u geen kunstnagels of nagellak hebben. Als u kunstnagels of nagellak heeft, wilt u dit dan minimaal van uw wijsvinger en middelvinger van beide handen verwijderen? Wij meten namelijk het zuurstof in uw bloed via een apparaatje op uw wijsvinger of middelvinger.
Let op: De oproeptijd is niet de operatietijd. Het kan voorkomen dat u een tijd moet wachten voordat u aan de beurt bent.

Familie/partner

Wanneer u aan de beurt bent, wordt u opgehaald uit het wachtgebied. U heeft een opnamegesprek met de verpleegkundige. Er wordt dan met u afgesproken wanneer contact zal worden opgenomen met uw begeleiding. U mag 1 begeleider meenemen naar het dagbehandelcentrum. Tijdens uw operatie wacht uw begeleider in de Passage of één van de centrale wachtgebieden.

Wat neemt u mee

  • Medicijnen die u gebruikt in de originele verpakking
  • Identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart, verblijfsdocument of rijbewijs)
  • Zorgverzekeringsbewijs
  • Pantoffels / slippers
  • Eventueel wat toiletartikelen, denk ook aan een lenzendoosje, brillenkoker of bakje voor uw kunstgebit
  • Eventueel een boek, tijdschrift of muziek
  • Indien van toepassing: krukken bij een operatie aan uw been of voet


Op het Dagbehandelcentrum

Verloop van uw ingreep

Op het dagbehandelcentrum zijn 6-persoonslounges en 1-persoonskamers. Om beter gebruik te maken van de beschikbare bedden op het dagbehandelcentrum, worden mannen en vrouwen in dezelfde lounge verpleegd. Voor uw eigendommen is beperkte (afsluitbare) kastruimte beschikbaar. De operatiekamers bevinden zich op de 6e etage. Na aankomst op het Dagbehandelcentrum krijgt u operatiekleding aan. U wordt aangesloten op apparatuur die uw polsslag en bloeddruk controleert. De verpleegkundige begeleidt u naar de voorbereidingskamer. U ontmoet daar de anesthesist. Deze arts geeft u de narcose of regionale verdoving. Na de operatie komt u op de verkoeverkamer. Als u pijn heeft, krijgt u een pijnstiller. Als u zich goed voelt, mag u terug naar uw lounge of kamer op de 4e etage.

Het ontslag

Bij uw vertrek krijgt u een controleafspraak voor de polikliniek mee. Ook krijgt u van de verpleegkundige ontslaginstructies mee voor thuis en een telefoonnummer wat u kunt bellen bij problemen. Als u een recept nodig heeft voor medicatie, versturen we dit digitaal naar de poliklinische apotheek in het Erasmus MC (naast de Albert Heijn). Daar kunt u de medicijnen ophalen.

Let op: U mag niet zonder begeleiding of met het openbaar vervoer naar huis, want er bestaat een kleine kans dat u onderweg onwel wordt.

Weer thuis

Na thuiskomst kunt u het beste rustig aan doen. U hoeft niet per sé naar bed. U kunt zelf bekijken wat u prettig vindt. Vanwege de nawerking van de narcose adviseren wij u de eerste 24 uur na de ingreep geen alcohol te drinken. Wanneer zich problemen voordoen in de dagen na de ingreep, kunt u tussen 08.00 en 16.00 uur contact opnemen met de polikliniek van het specialisme dat u heeft geopereerd.

Dringende vragen

Bel bij dringende vragen in de avond, nacht of het weekend het algemene nummer van het Erasmus MC, (010) 704 07 04.

Zorgwinkel

Aan de Zimmermanweg 3 (naast de hoofdingang) vindt u de zorgwinkel van het Erasmus MC. Hier kunt u terecht voor het kosteloos lenen of huren van zorghulpmiddelen. Ook kunt u hier gezondheid- en verzorgingsartikelen of andere handige hulpmiddelen kopen. Voor meer informatie: bel (010) 704 11 76 of kijk op https://www.zorgwinkelerasmusmc.nl.

Patiënt Service Centrum

Bij het Patiënt Service Centrum kunt u terecht met praktische en niet-medische vragen. Bijvoorbeeld met vragen over digitale zorg, zoals u patiëntenportaal. Onze medewerkers beantwoorden uw vragen, helpen bij het vinden van betrouwbare informatie of verwijzen u door naar de juiste persoon. U bent ook welkom voor een persoonlijk gesprek.
  • Locatie: bij de receptie hoofdingang
  • Openingstijden: maandag t/m vrijdag 8.00 -16.30 uur
  • E-mail: info@erasmusmc.nl
  • Telefoon: (010) 704 51 14