Stethoscoop
Operatie

Halsklierdissectie

Laterale of Centrale halsklierdissectie

Tijdens een halsklierdissectie worden lymfeklieren, met het omliggende vetweefsel, uit de hals verwijderd.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie?

Tijdens een halsklierdissectie worden lymfeklieren, met het omliggende vetweefsel, uit de hals verwijderd. Deze operatie kan gecombineerd uitgevoerd worden met het verwijderen van een tumor in de hals, bijvoorbeeld tijdens een thyreoïdectomie of hemithyroidectomie.

Een halsklierdissectie kan aan één of beide kanten van de hals nodig zijn. Het kan nodig zijn om tijdens de operatie ook bloedvaten, zenuwen en/of spieren te verwijderen. Er wordt altijd geprobeerd om de snee in de huidplooi te laten vallen waardoor het litteken minder zal opvallen.

Hoe gaan we te werk?

De operatie vindt plaats onder volledige narcose. Voordat de narcose wordt toegediend wordt u aangesloten op de bewakingsapparatuur en krijgt u een infuus in de hand of arm. De chirurg maakt een snee in de huid en via deze snee verwijdert de chirurg de halsklieren. De wond zal worden gehecht en er worden drains geplaatst.

Wat is het doel?

Het doel is lymfeklieruitzaaiingen van een tumor te verwijderen. Dit kan als doel hebben u te genezen van de kanker. Als genezing niet mogelijk is kunnen lymfeklieren ook ter klachten verlichting worden verwijderd.

Voorbereiding

Op de dag van de operatie kunt u thuis douchen. U moet nuchter zijn voor de operatie. Soms is het nodig om een dag eerder opgenomen te worden.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie merkt u niets, omdat u onder narcose bent. Tijdens de operatie wordt vaak een wonddrain geplaatst. U wordt dan wakker met een pleister in de hals en een wonddrain.

Kort na de operatie

Vlak na de operatie kunt u de wond voelen en ziet u de wonddrain. Er kunnen gebieden zijn van de huid rondom de wond waar u minder gevoel in heeft. De nek kan na de operatie stijf aanvoelen. U mag wel de normale bewegingen maken.

In zeldzame gevallen is de zenuw naar een van de schouderspieren gekneusd geraakt. U merkt dan dat u de schouder minder goed kunt optrekken. Dit is veelal tijdelijk.

Thuis

Er kan sprake zijn van pijnklachten aan de wond, hiervoor krijgt u pijnstillers voorgeschreven. Ook kan de wond stug aanvoelen en de hals opgezet zijn.

Het kan moeilijker zijn om de hals soepel te bewegen. U mag wel de hals bewegen. Zo nodig schakelen wij een fysiotherapeut in om u te helpen.

Resultaat

Na de operatie zal de patholoog de verwijderde klieren onderzoeken op tumorcellen. Afhankelijk van de tumorsoort wordt er soms een nabehandeling geadviseerd. Dit zal poliklinisch besproken worden door uw behandelend arts. Deze uitslag van het weefselonderzoek zal de chirurg ook op de polikliniek met u bespreken. Het duurt ongeveer 10 werkdagen voor de uitslag bekend is.

Wanneer neemt u contact op?

U dient contact met ons op te nemen als:
  • De operatiewond rood, warm en pijnlijk of gezwollen is, dit kan een ontsteking zijn.
  • Uw stem hees wordt of als u ademhalingsproblemen ervaart.
Neem bij twijfel, lichamelijke klachten en vragen contact op met de afdeling Heelkunde van het Erasmus MC. De contactgegevens ontvangt u na de operatie.
Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor