Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Infectieziekten

Onze artsen houden zich bezig met het opsporen, behandelen en voorkomen van infecties en ziekten die worden veroorzaakt door bacteriën, virussen, parasieten en schimmels.

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is dit specialisme?

Ons specialisme, infectieziekten, is een consultatief specialisme. Dat betekent dat andere artsen ons vragen om de precieze oorzaak van klachten te onderzoeken. Als u bijvoorbeeld last heeft van een ontsteking of huiduitslag, kunnen wij uitzoeken welke ziekteverwekker die veroorzaakt:

  • Bacterie (bacteriologisch onderzoek)
  • Schimmel (mycologisch onderzoek)
  • Parasiet (parasitologisch onderzoek)
  • Virus (virologisch onderzoek)

We onderzoeken ook het DNA van ziekteverwekkers. Zo kunnen we bepalen waar het om gaat, maar ook om te bepalen welke medicijnen kunnen helpen.

We werken ook aan het voorkomen van infectieziekten. Onze collega’s van het Erasmus MC vragen bijvoorbeeld onze hulp op als een patiënt een besmettelijke aandoening lijkt te hebben. Voor vaccinaties tegen tropenziekten kunt u terecht bij de Travel Clinic Erasmus MC.

Wat willen we bereiken?

Ons specialisme medische microbiologie en infectieziekten verzamelt in het Erasmus MC alle mogelijke kennis op het gebied van de medische microbiologie en infectieziekten. Die zetten onze specialisten niet alleen in om infectieziekten te behandelen, maar ook om ze te voorkomen of de verdere verspreiding ervan tegen te houden. In het Erasmus MC, maar ook daarbuiten.

Waarom naar het Erasmus MC?

Het diagnostisch laboratorium van de Medische Microbiologie & Infectieziekten van het Erasmus MC is het eerste microbiologische laboratorium in Nederland dat heeft voldaan aan de normen van ISO15189. Dat betekent dat ons laboratorium voldoet aan de hoogste internationale eisen voor medische laboratoria.

Alle informatie over infectieziekten kunt u vinden op de pagina van laboratoriumspecialisme Medische Microbiologie & Infectieziekten.

Aandoeningen en ziektebeelden

  • Bacteriologische infecties
  • Virusinfecties
  • Schimmelinfecties
  • Parasitaire infecties
  • Tuberculose

Wetenschappelijk onderzoek

Wij richten ons op medisch- en klinisch-microbiologische problemen die voor de patiëntenzorg van direct belang zijn. Samen met andere specialismen in het Erasmus MC werken wij aan het verbeteren van de diagnostiek, prognose en behandeling van infecties bij patiënten.

Onze polikliniek(en)

Klinieken

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor