Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Waardegedrevenzorg uitkomsten in patiënten met vervroegde overgang (POI)

Inzicht in de impact op kwaliteit van leven en de rol van erfelijke factoren

In dit onderzoek willen we beter begrijpen wat de vervroegde overgang (POI) betekent voor vrouwen. We kijken hoe POI invloed heeft op het dagelijks leven, de gezondheid en het welzijn. Ook onderzoeken we of erfelijke factoren een rol spelen bij het ontstaan van POI. Met deze informatie willen we de zorg voor vrouwen met POI verbeteren. Daarom vragen we patiënten die onder behandeling zijn bij het expertisecentrum vervroegde overgang (POI) of zij mee willen doen aan wetenschappelijk onderzoek.

We willen onderzoeken wat de impact van de vervroegde overgang is op het dagelijks leven en algehele gezondheid in de toekomst. Daarnaast onderzoeken we of erfelijke factoren een rol spelen bij het ontstaan van de vervroegde overgang.

Titel uitklapper

Algemene informatie

Het onderzoek is opgezet door het Erasmus MC en wordt uitgevoerd door Dr. Y. Louwers, Dr. G. Jiskoot. De Niet WMO Toetsingscommissie Erasmus MC heeft beoordeeld of dit onderzoek onder de reikwijdte van de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen (WMO) valt of niet en heeft het onderzoek inhoudelijk beoordeeld.

Doel van het onderzoek

We willen onderzoeken wat de impact van de vervroegde overgang is op het dagelijks leven en algehele gezondheid in de toekomst. Tevens onderzoeken we welke erfelijke en hormonale factoren een rol spelen bij het tot stand komen van de vervroegde overgang.

Achtergrond van het onderzoek

De vervroegde overgang (ook wel POI genoemd) heeft grote gevolgen voor de lichamelijke en mentale gezondheid van vrouwen. POI kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen, stemmingsklachten, botontkalking en een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Toch is er nog weinig bekend over de dagelijkse impact van POI en hoe deze verschilt per vrouw.
Daarnaast begrijpen we nog onvoldoende waarom sommige vrouwen POI krijgen. Erfelijke aanleg en hormonale verstoringen lijken een rol te spelen, maar hier is nog te weinig onderzoek naar gedaan.
In deze studie willen we meer inzicht krijgen in:

  • Hoe POI het dagelijks leven, de gezondheid en het welzijn beïnvloedt.
  • Welke erfelijke en hormonale factoren betrokken zijn bij het ontstaan van POI.

Daarom vragen we alle vrouwen die het expertisecentrum voor vervroegde overgang bezoeken, en later terugkomen voor controle, om mee te doen aan dit onderzoek. Met deze kennis willen we de zorg voor vrouwen met POI verbeteren en beter afstemmen op wat zij nodig hebben.


Wat meedoen inhoudt

U heeft vooraf aan de afspraak bij het expertisecentrum vervroegde overgang (POI) via uw patiëntenportaal een aantal vragenlijsten ingevuld. We willen met de uitkomsten van deze vragenlijsten onderzoek doen.

Wanneer u deelneemt aan het onderzoek dan betekent dit dat wij uw (medische) gegevens anoniem verzamelen en gebruiken.

Daarnaast kunt u afzonderlijk toestemming geven voor het verzamelen van 2 extra buisjes bloed.

Wat wordt er van u verwacht

Voor dit onderzoek verzamelen we uw geboortedatum en de leeftijd waarop u in de overgang bent gekomen met daarbij de eventuele oorzaak van de vervroegde overgang. Daarnaast willen we de uitkomsten van een aantal vragenlijsten gebruiken. U heeft vooraf aan de eerste afspraak op de POI poli een aantal vragenlijsten ingevuld. Deze vragenlijsten gingen over uw algemene gezondheid, inname van zuivel en de hoeveelheid beweging, de mate van overgangsklachten, sociale steun van familie en vrienden, somberheid en de invloed van uw klachten op werk of studie. Ook de vragenlijsten die u na de eerste afspraak heeft ingevuld willen we gebruiken.

Verder willen we ook de uitslagen van alle onderzoeken die u zal ondergaan via de POI poli gebruiken voor dit onderzoek, denk aan uitslagen van bloedonderzoeken, bloeddruk metingen en botdichtheid metingen. Als u bij de diëtiste bent geweest, willen we ook de gegevens van de NUAS meting gebruiken voor dit onderzoek. Tot slot zullen we bij houden welke medicatie u op welk moment bent gestart en gestopt.

U kan afzonderlijk toestemming geven voor het afstaan van twee extra buisjes bloed, deze worden tegelijk afgenomen met een standaard bloedonderzoek.

Als u niet wilt meedoen of wilt stoppen met het onderzoek

Deelname aan het onderzoek is geheel vrijwillig. Alleen indien u wilt meedoen, ondertekent u het toestemmingsformulier.

U kunt altijd stoppen met het onderzoek. Wij vragen u wel dit zo snel mogelijk aan de onderzoeker te melden. U hoeft daarbij niet te zeggen waarom u stopt. 
De gegevens die tot dat moment zijn verzameld, worden wel gebruikt voor het onderzoek. Het lichaamsmateriaal dat tot dat moment is verzameld wordt nog wel gebruikt voor het onderzoek.

Gebruik en bewaren van uw gegevens

We bewaren uw gegevens 15 jaar in het Erasmus MC.

Heeft u vragen?

Dit onderzoek is beoordeeld door de Niet WMO Toetsingscommissie Erasmus MC. Volgens deze commissie valt dit onderzoek niet onder de Wet medisch-wetenschappelijk onderzoek met mensen
Bij vragen over dit onderzoek kunt u contact opnemen met Dr. Y. Louwers of Dr. G. Jiskoot. Beide zijn bereikbaar via poi@erasmusmc.nl

Ondertekening toestemmingsformulier

Wanneer u voldoende bedenktijd heeft gehad, wordt u gevraagd te beslissen over deelname aan dit onderzoek. Indien u toestemming geeft, zullen wij u vragen deze op de bijbehorende toestemmingsverklaring elektronisch te bevestigen. Door uw toestemming geeft u aan dat u de informatie heeft begrepen en instemt met deelname aan het onderzoek.

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Quicklinks