Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Echo bij kinderen

Tijdens een echografie onderzoeken we organen met geluidsgolven. Denk bijvoorbeeld aan organen in de buik zoals de lever, de nieren en de blaas of organen in de hals, zoals de schildklier. We kunnen ook bloedvaten bekijken. Hier leest u meer over hoe we een echo bij uw kind doen.

Download PDF


Over de echo


Met een echo kunnen we met geluidsgolven de organen of bloedvaten van uw kind onderzoeken. Dit doen we met een zogeheten transducer (echokop). Dit is een apparaat dat geluidsgolven uitzendt. We bewegen de transducer over de huid van uw kind. De geluidsgolven weerkaatsen tegen het weefsel in het lichaam. De transducer vangt de geluidsgolven ook weer op. Daarna zet de computer deze golven om in beelden. De geluidsgolven zijn niet schadelijk.

Wat is het doel?

Doel van het onderzoek is om te kijken wat er in het lichaam aan de hand is. We kijken of we kunnen zien waarom uw kind klachten heeft. Of we kijken hoe het gaat met de aandoening van uw kind.

Wat gaan we doen?

We gaan een echografisch onderzoek doen. Hierbij gebruiken we geluidsgolven. We gebruiken geen röntgenstraling.

Voorbereiding

Kleding
Kies voor kleding die makkelijk aan en uit te trekken is.

Medicijnen
Gebruikt uw kind medicijnen? Die mag hij/zij gewoon innemen (met een beetje water). Dit mag ook als uw kind nuchter moet zijn voor het onderzoek.

Echo onderzoek van de hele buik (en echo lever)

Uw kind moet nuchter zijn voor het onderzoek. Dit betekent dat uw kind de nacht voor onderzoek na 24:00 middernacht niets meer mag eten en drinken.

Zuigelingen (kinderen jonger dan 1 jaar) mogen 3 uur voor het onderzoek geen voeding meer krijgen.

Echo onderzoek van de blaas, nieren, urinewegen of vrouwelijk geslachtsorganen

Uw kind moet voor dit onderzoek een volle blaas hebben. Dit betekent dat uw kind 1 uur voor het onderzoek ongeveer een 0,5 liter water moet drinken. Lukt het niet om een 0,5 liter water te drinken? Laat uw kind dan 2 glazen water 1 uur voor het onderzoek drinken. Laat uw kind geen melkproducten of koolzuurhoudende dranken drinken. Na het drinken mag uw kind niet meer plassen tot na het onderzoek.

Deze voorbereiding geldt niet voor zuigelingen tot 1 jaar.

Echo onderzoeken voor de schedel, hals, borstkas, armen, mannelijke geslachtsorganen, heupen of benen

Voor deze onderzoeken hoeft uw kind zich niet voor te bereiden.

Verloop van het onderzoek

Op de dag van het onderzoek meldt u zich bij de aanmeldzuilen in het Erasmus MC. Daar krijgt u een ticket. Met dit ticket kunt u zich melden bij de balie radiologie in het Sophia kinderziekenhuis. Daarna mag u in de wachtruimte plaatsnemen totdat de doktersassistent u komt halen.

Uw kind komt samen met u naar de onderzoekskamer. De doktersassistent legt aan u uit hoe uw kind zich moet uitkleden en hoe uw kind moet gaan liggen. Uw kind gaat op de onderzoekstafel liggen en u op de stoel daarnaast. Het is belangrijk dat uw kind zo stil mogelijk ligt. Het onderzoek doet geen pijn en is niet schadelijk. Een radioloog of een arts-assistent (= radioloog in opleiding) doet de echo. We smeren wat warme gel op de huid om het contact tussen de transducer en de huid te verbeteren. De radioloog of de arts-assistent beweegt de transducer over de huid en bekijkt tegelijkertijd de echobeelden op de monitor. De arts maakt hier ook foto’s van, zodat hij/zij deze later nog een keer kan bekijken. Soms moet uw kind zijn/haar adem even inhouden. Na het onderzoek vegen we de gel weg en mag uw kind zich weer aankleden.

Na het onderzoek

Na het onderzoek mag uw kind weer eten en drinken. Wij raden u aan om eten en drinken mee te nemen.

Bijwerkingen en complicaties

Er zijn geen bijwerkingen of complicaties. De huid van uw kind kan alleen nog wat plakkerig aanvoelen. U kunt dit thuis met water en zeep schoonmaken.

Wanneer contact opnemen?

Heeft uw kind klachten na het onderzoek? Neem dan contact op met de behandeld arts. U kunt de contactgegevens vinden onder het kopje ‘contact’.

De uitslag

De radioloog beoordeelt het onderzoek en geeft de uitslag door aan de behandelend arts. Bij uw volgende bezoek vertelt de arts wat de resultaten van het onderzoek zijn.

Contact

Heeft u vragen over het onderzoek? Is uw kind ziek en wilt u het onderzoek verzetten? Of kunt u niet op tijd bij het onderzoek aanwezig zijn? Neem dan contact op met onze telefonist(e).

  • Unit planning afdeling Radiologie & Nucleaire Geneeskunde: (010) 70 36 167 (bereikbaar van 8:00 tot 16:30)
Heeft u vragen die niet kunnen wachten tot overdag? Neem dan contact op met het algemene nummer en vraag naar de dienstdoende arts-assistent van Radiologie.

  • Algemeen nummer Erasmus MC: (010) 704 0 704

Het Speeldek

Heeft u meerdere kinderen en heeft u geen opvang kunnen regelen? Dan kunt u een plaats reserveren op Het Speeldek van ons ziekenhuis. Daar kunnen uw kinderen heerlijk spelen.

  • Telefoonnummer (010) 3108120
  • Openingstijden: 10:00-14:00