Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Wegwijs in de kliniek

Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis

Uw kind wordt opgenomen in het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis. Waarschijnlijk komt er de eerste tijd veel op u af. We kunnen ons voorstellen dat u vragen heeft. Met deze informatie maken wij u graag wegwijs in onze kliniek. We doen ons best het verblijf van uw kind zo aangenaam mogelijk te maken. Heeft u persoonlijke vragen of opmerkingen over de behandeling of verzorging van uw kind? Dan kunt u uiteraard terecht bij uw arts, uw verpleegkundige of andere medewerkers van het Sophia Kinderziekenhuis.

Download PDF

Opname in de kliniek

Vóór uw opname

Vóór de opname van uw kind ontvangt u van ons een brief waarin staat op welke dag uw kind wordt opgenomen. Ook leest u in deze brief waar u zich kunt aanmelden bij aankomst in het ziekenhuis.

Verhinderd

Kunt u op de geplande datum niet komen? Neemt u dan telefonisch contact op met de verpleegafdeling waar uw kind wordt opgenomen (010) 704 07 04. Of met Bureau Opname, telefoonnummer (010) 704 02 06, bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 08:00 uur tot 12:00 uur en van 13:00 uur tot 16:30 uur.

MRSA- en BRMO-besmettingen

In een aantal gevallen heeft u of uw kind een verhoogde kans op een MRSA- en BRMO-besmetting. Dit zijn besmettingen met bacteriën die ongevoelig zijn voor de meeste antibiotica. Nederlandse ziekenhuizen nemen speciale maatregelen om verspreiding tegen te gaan. Eén van die maatregelen is patiënten die (mogelijk) zo'n bacterie bij zich dragen bij een bezoek aan het ziekenhuis te isoleren van andere patiënten. Is één van onderstaande situaties op uw kind van toepassing? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan uw arts of verpleegkundige van het specialisme waar u wordt opgenomen.
  • Uw kind is de afgelopen twee maanden behandeld of opgenomen geweest in een buitenlands ziekenhuis.
  • Uw kind is (bekend) drager van een resistente bacterie vanuit een ander ziekenhuis of andere zorgverlener

Medicijnen

Het is belangrijk dat uw arts weet welke medicijnen uw kind gebruikt. Ook medicijnen van de drogist of natuurwinkel. Een combinatie van medicijnen kan namelijk schadelijk voor uw kind zijn. Uw arts bepaalt of uw kind doorgaat met het nemen van deze medicijnen en bespreekt met u welke andere medicijnen nodig zijn.

Kunstnagels of nagellak

Op de dag van de ingreep mag uw kind geen kunstnagels of nagellak hebben. Als uw kind kunstnagels of nagellak heeft, wilt u deze van beide handen verwijderen? Wij meten namelijk het zuurstof in het bloed via een apparaatje op uw kind zijn/haar wijsvinger of middelvinger.

Aankomst in het ziekenhuis

Neem bij ieder bezoek aan het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis het identiteitsbewijs van uw kind mee. Deze heeft u nodig bij het aanmelden of inschrijven. U kunt hiervoor het paspoort, identiteitskaart of verblijfsdocument gebruiken.

Parkeren

U kunt tegen betaling parkeren in de parkeergarages aan de Westzeedijk, Wytemaweg of de Museumpark parkeergarage. Er is een kortingsregeling voor bezoek van een opgenomen patiënt. Door het aanschaffen van een 14-dagenkaart (maximaal 2 kaarten per periode van 14 dagen) kan uw bezoek onbeperkt gebruik maken van de parkeergarage. Bij de hoofdingang is geen parkeermogelijkheid, maar u kunt zich hier wel af laten zetten. Bij de ingang staan rolstoelen die u gratis kunt gebruiken.

Aanmelden bij de ingang

Bent u al eerder met uw kind in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis geweest? Dan gaat u naar één van de aanmeldzuilen bij de ingangen. Hier scant u het identiteitsbewijs van uw kind. U ontvangt een dagticket met daarop de route naar de etage waar uw kind wordt opgenomen.

Inschrijven


Is het uw kind zijn of haar eerste bezoek aan het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis of hebben we meer gegevens van uw kind nodig? Dan gaat u met uw kind naar de balie 'Inschrijven'. Na inschrijving ontvangt u van één van onze medewerkers een dagticket met daarop de route naar de etage waar uw kind wordt opgenomen.

Eerst bloed prikken?

Soms moet er op de dag van opname bloed afgenomen worden bij uw kind. Op uw dagticket staat de route naar de bloedafname.

Te vroeg voor uw afspraak

Heeft u tijd over tot uw afspraak? Kijk eens in een van onze winkels of neem plaats in een van de restaurants, binnentuinen of wachtgebieden. Daarbij willen wij u wijzen op de 'wait’ app. In deze app vindt u allerlei bladen die gelezen kunnen worden. De Wait app is gratis te downloaden voor iOS en Android.

Uw verblijf in de kliniek

Op de (gedeelde) slaapkamer/zaal heeft u beperkte ruimte, neem daarom niet te veel mee. Waardevolle eigendommen laat u liever thuis. Het ziekenhuis is niet aansprakelijk voor verlies of diefstal.

Wat neemt u mee?

  • zorgverzekeringsbewijs van uw kind
  • actueel medicatieoverzicht van uw kind niet ouder dan 2 weken (verkrijgbaar bij uw apotheek).
  • als uw kind een inhaler (puffer) gebruikt, neemt u deze dan mee.
  • eventueel medicijnen in de originele verpakking, medicatie meenemen voor de eerste 24 uur
  • makkelijke kleding en een extra verschoning (uw kind krijgt een pyjama van het ziekenhuis na de operatie kan uw kind zijn eigen kleding of pyama aan;
  • pantoffels of sokken het liefst met anti slip zool, een knuffel waaraan uw kind is gehecht
  • eventuele flesvoeding of dieetvoeding voor minimaal de eerste 24 uur
  • eigen flesje of tuitbeker;

Wat hebben wij voor u op voorraad?

  • standaard zuigelingen voeding/ sondevoeding
  • fruit-/groentepotjes
  • Luiers maat 1 t/m 6
  • Incontinentie slip XS t/m L
  • basis verzorgingsproducten
  • billendoekjes

Ontvangst in de kliniek

U kunt zich op de afdeling melden bij de balie of bij de verpleegpost. Een collega zal u verder begeleiden en mogelijk nog wat vragen stellen die belangrijk zijn voor de behandeling en verzorging.

Contactpersoon

De verpleegkundige vraagt u om twee contactpersonen op te geven. Uit het oogpunt van privacy geven we niet iedereen zomaar informatie over uw kind. Wilt u binnen uw familie- of kennissenkring één persoon aanwijzen die de contacten met het ziekenhuis onderhoudt? Deze contactpersoon kan altijd naar de kliniek bellen om naar uw kind te informeren.

Verblijf

Uw kind zal op een 1- of meerpersoonskamer opgenomen worden. De collega die jullie begeleidt zal alle informatie geven die jullie nodig hebben voor een veilig en zo aangenaam mogelijk verblijf. De informatie is ook terug te vinden in kliklijsten op de kamers en in de 'hotelmap' die op iedere kamer aanwezig is. Op de (meerpersoons) kamer is een tablet aanwezig, hierop zijn meerdere functies beschikbaar zoals internet en TV. U kunt tijdens de opname van uw kind blijven slapen. De ruimte is echter beperkt, daarom is er ruimte voor 1 ouder. Wilt u blijven slapen? Geef dit dan aan bij uw arts of verpleegkundige op de afdeling waar uw kind is opgenomen.

High Care / Intensive Care

In de kliniek intensive care kinderen (ICK) behandelen wij kinderen met (acute) levensbedreigende aandoeningen die intensieve bewaking en zorg nodig hebben. De afdeling Intensive care/High Care kinderen is 24 uur per dag, 7 dagen in de week geopend. De Intensive Care / High Care bevindt zich in het Erasmus MC Sophia op de afdeling SK- 3e etage, bereikbaar op telefoon (010) 703 62 of

(010) 703 60 44. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de afdelingsfolder van de ICK Kinderen.

Identificatiebandje

Voor uw eigen veiligheid is het belangrijk dat wij weten wie uw kind is zodat er geen verwisseling van patiënten plaatsvindt. Bij aankomst op de kliniek krijgt uw kind een identificatiebandje: een plastic polsbandje met de naam van uw kind, geboortedatum en afdeling. Uw kind moet dit altijd dragen. Om vergissingen voor te zijn, kan het voorkomen dat u of uw kind herhaaldelijk gevraagd wordt naar de naam en geboortedatum van uw kind, ook al draagt uw kind dit bandje. Dit doen we als extra controle. Is het bandje beschadigd of verwijderd voor een onderzoek of operatie, vraagt u dan een nieuw bandje voor uw kind.

Kleding en beweging

Als uw kind niet in bed hoeft te blijven, dan kan hij of zij gewoon kleding dragen. Blijf in beweging als dat kan en mag. Dit bevordert het herstel van uw kind. Als u een eindje gaat wandelen met uw kind dan vragen wij u rekening te houden met de maaltijden, behandelingen en onderzoeken. Als u de etage met uw kind wilt verlaten, overlegt u dit dan met de verpleging. Dit in verband met de veiligheid van uw kind en afspraken rond de behandeling. Uiteraard is het niet de bedoeling dat het ziekenhuisterrein verlaten wordt.

Ouder,- en speelkamer In de kliniek

Op of in de buurt van iedere verpleegafdeling bevindt zich een ouder, - en of speelkamer. De speelkamers zijn bedoeld om te spelen met uw kind. Na gebruik wordt de speelkamer door uzelf steeds netjes opgeruimd. De ouderkamers zijn er voor ouders en broertjes en/of zusjes. Deze zijn voor ontmoeten en koffie/thee/eten. Ook deze worden schoon achtergelaten.

Familiekamer (ICK)

De familiekamer is voor familie en bezoek van patiënten waarvan de gezondheidstoestand zorgelijk is. In deze kamer kunnen ook privégesprekken plaatsvinden als dit op de patiëntenkamer niet mogelijk is.

Binnentuin

Op de begane grond vindt u een binnentuin met speeltoestellen en speelgoed. Deze tuin is te vinden naast de afdeling kinderfysiotherapie. Deze is bestemd voor patiënten en ouders en alleen te betreden met pas (deze is op aanvraag te verkrijgen op de verpleegafdeling waar uw kind ligt opgenomen). Overleg wel altijd met uw verpleegkundige als u met uw kind naar de binnentuin gaat.

Gebruik mobiele telefoon

Op de meeste plaatsen in het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis is het gebruik van mobiele telefoons toegestaan. Op plaatsen waar mobiel telefoneren niet is toegestaan ziet u een verbodsbord. De gedragsregels voor het gebruik van uw mobiele telefoon zijn: zet uw telefoon bij voorkeur op stil- of trilstand praat niet te hard zoek een plek op waar u zo min mogelijk mensen stoort en zet uw telefoon uit in verbodsgebieden.

WiFi

In het Erasmus MC - Sophia Kinderziekenhuis heeft u gratis toegang tot internet via een draadloos netwerk. Dit Wifi netwerk heeft de naam 'Hotspot' en is aanwezig op alle etages van de kliniek, bijna alle openbare ruimten en de meeste poliklinieken. Iedereen kan vrij gebruik maken van deze dienst. Verbind hiervoor uw telefoon, tablet of laptop met het netwerk 'Hotspot', open een webbrowser en ga naar een willekeurige website. U krijgt dan een pagina waarop u akkoord moet geven met enkele gedragsregels en voorwaarden. Daarna wordt de verbinding opengezet.

Maaltijden

Warme maaltijden kunnen tegen een kleine vergoeding besteld worden bij de voedingsassistent op de verpleegafdeling waar uw kind ligt opgenomen. Voor de ouder die blijft logeren op de verpleegafdeling wordt er een gratis ontbijt verstrekt. Verder attenderen wij u erop dat wij verschillende horeca / winkelgelegenheden hebben in het ziekenhuis.

Rookvrij Erasmus MC


In en rondom het ziekenhuis is roken niet toegestaan.

Ouders/verzorgers

Ouders en verzorgers zijn 24 uur per dag welkom. Uw aanwezigheid is belangrijk om uw kind vertrouwen, geborgenheid en een veilig gevoel te geven. Het is voor u en uw kind wel essentieel om rusttijden in te bouwen. Van 12.00 - 14.00 uur en vanaf 20.00 uur is rust prioriteit op de afdeling. Het is dan voor zover mogelijk stil op de kamers en de gordijnen zijn gesloten. Na 20.00 uur is het voor één ouder mogelijk bij zijn/haar kind te zijn en te overnachten (rooming-in).

Bezoektijden (niet voor ouders)

De bezoektijden in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis zijn van 14.00 - 20.00 uur. Er morgen maximaal twee bezoekers tegelijkertijd bij het kind, bezoekers kunnen elkaar afwisselen.

Komt u op bezoek wanneer de ouders/verzorgers niet aanwezig zijn, dan is dit alleen toegestaan na overleg met de ouders/verzorgers. Indien uw kind recent met andere kinderen met waterpokken in aanraking is gekomen dan mag u kind niet naar het ziekenhuis komen. Als er andere besmettelijke virussen/bacteriën in de omgeving zijn (school/creche) dan willen wij u vriendelijk verzoeken contact op te nemen met de verpleegkundige van de afdeling. Kinderen onder de zes jaar mogen niet op bezoek komen, behalve broertjes en zusjes. Uitzonderingen op deze regel zijn mogelijk, overleg met de verpleegkundigen op de afdeling.

Voor het bezoek van kinderen aan een intensive care en high care gelden aparte regels. Overleg met de ouders/verzorgers van het kind voordat u op bezoek komt.

Hygiëne voor bezoek

Bezoekers kunnen bacteriën, virussen en schimmels overdragen naar patiënten, personeel en andere bezoekers. Bezoekers moeten daarom de volgende algemene hygiënische maatregelen opvolgen:
  • Maak gebruik van de bezoekerstoiletten, vraag aan de verpleegkundige waar deze zijn. Het is niet de bedoeling dat u gebruik maakt van de toiletten op patiëntenkamers.
  • Was uw handen na het toiletbezoek. Op de bezoekerstoiletten hangen instructies over handhygiëne na het toiletbezoek.
  • Raak wonden, katheters, verbanden of andere verpleeg/medische materialen niet aan.
  • Heeft u diarree, koorts, een verkoudheid of griep? Neem dan voordat u op bezoek komt contact op met de verpleegkundige.
Vertel uw bezoek dat zij zich moeten houden aan de hygiënemaatregelen.

Speeldek

“Het Speeldek van het Ronald McDonald Huis biedt kosteloos speelopvang voor broertjes en of zusjes van kinderen die worden behandeld of zijn opgenomen in het Sophia kinderziekenhuis. Daarnaast kunnen kinderen komen spelen waarvan de moeders zwanger zijn of zwanger willen worden en onder behandeling zijn in het Sophia kinderziekenhuis. Het geeft ouders de gelegenheid om rustig een gesprek te voeren met de arts of even de volledige aandacht te hebben voor het zieke kind. Het Speeldek is voor kinderen van 0 tot en met 10 jaar.

De kinderen worden opgevangen door onze vrijwilligers. Er is altijd iemand van het management aanwezig om hen bij te staan. De vrijwilligers kijken naar de behoeften van de kinderen en spelen daar zo goed mogelijk op in. Voor het ene kind betekent dat een spelletje spelen, het andere kind wil getroost worden maar er zijn ook kinderen die het heerlijk vinden om met elkaar te spelen. De kinderen krijgen in de ochtend en middag fruit, een koekje en drinken aangeboden. Tussen de middag wordt er samen een boterham gegeten. Er is een ruimte om de kinderen te verschonen en een slaapruimte. Wij vragen ouders zelf om luiers mee te nemen en flesvoeding.

Het is prettig als ouders de kinderen van tevoren aanmelden, maar ze kunnen ook altijd op de dag zelf langslopen om te kijken of er plek is. Het Speeldek is geopend van 9.00 tot 17.00 uur en bevindt zich in de centrale hal van het Erasmus MC tegenover de ingang van het Sophia kinderziekenhuis. Voor vragen of voor het reserveren van een plekje zijn wij op werkdagen telefonisch bereikbaar op 010-3108120.”

Naar huis

Ontslaggesprek

Het ontslag is in principe in de ochtend (voor 11:00 uur), tenzij er nog andere medische handelingen nodig zijn zoals bijvoorbeeld fysiotherapie of een controlefoto. Voor uw vertrek heeft u een ontslaggesprek met de verpleegkundige. U kunt dan vragen stellen. U krijgt adviezen voor thuis, een overzicht van uw medicijnen en eventueel recepten voor medicijnen. Een brief voor uw huisarts of arts in een ander ziekenhuis wordt zo mogelijk digitaal verzonden. Is dit niet mogelijk, dan krijgt u deze brief mee. Vaak krijgt u een afspraak mee voor controle op de polikliniek.

Samenzorg visite

Meerdere keren per week wordt een samenzorg visite gelopen. Tijdens deze visite wordt besproken hoe het (met uw kind) gaat en of er bijzonderheden zijn. Verder wordt er besproken welke vervolgstappen er nog nodig zijn voor de behandeling. Tijdens deze visite kunnen u en uw kind ook vragen stellen. Tijdens dit overleg zijn verschillende zorgverleners betrokken, zoals de verpleegkundige, verpleegkundig specialist en/of arts.

Medicatie en pijnbestrijding

Tijdens uw opname krijgt uw kind de noodzakelijk medicijnen van de ziekenhuisapotheek. Om een goed beeld te krijgen van het medicijn gebruik van uw kind vindt er op de dag van de opname een medicatieverificatiegesprek plaats. Soms kan het zijn dat het medicijn dat uw kind gebuikt niet direct beschikbaar is. Uw kind gebruikt dan uw eigen voorraad of de apotheek zorgt, in overleg met de behandelend arts, voor een alternatief. Krijgt uw kind andere of extra medicijnen? Vraag dan waarom dit zo is. Is uw kind allergisch voor bepaalde medicijnen, etenswaren of andere stoffen? Meldt dit dan aan uw arts en verpleegkundigen. Zij noteren dit in het digitale dossier van uw kind en houden er bij uw behandeling rekening mee. Tijdens het uitdelen van de medicijnen dragen de verpleegkundigen een geel medicatie-hesje. Wilt u hen dan niet storen? Dit is om eventuele fouten bij het uitdelen zoveel mogelijk te voorkomen.

Verbeteren van onze zorg

Het Erasmus MC hecht aan goede kwaliteit van zorg en tevreden patiënten. Wij vinden het belangrijk te weten wat we goed doen en ook wat we nog kunnen verbeteren. Daarom kan het zijn dat wij u een aantal vragen stellen over de zorg (mondeling, schriftelijk of digitaal). De uitkomsten hiervan helpen ons om onze zorg en dienstverlening te verbeteren. Meedoen aan dit onderzoek is geheel vrijwillig. Als u niet mee wilt doen, heeft dit geen gevolgen voor uw behandeling. Wij hopen uiteraard dat u hieraan wilt meewerken. Zo helpt u uzelf en uw medepatiënten. Het spreekt vanzelf dat wij hierbij alle privacy in acht nemen.

Wel of niet reanimeren

Wij vinden het belangrijk dat onze patiënten optimaal betrokken zijn bij hun behandeling. En dat u uw eigen wensen en uw eventuele grenzen van uw behandeling en over reanimatie bij opname kenbaar maakt. Daarom vragen wij u (als u 16 jaar of ouder bent) bij opname hoe u denkt over reanimatie.

Niet-medische zorg


Geestelijke verzorging

Uw kind is opgenomen in het ziekenhuis. Dit roept vaak vragen en emoties op. Een vertrouwelijk gesprek kan daarbij een steun zijn. U kunt daarvoor een beroep doen op de geestelijk verzorgers van het Erasmus MC. U kunt zelf één van de geestelijk verzorgers bellen of u kunt via uw verpleegkundige een afspraak maken.

Team Medische psychosociale zorg

Het specialisme Psychosociale Zorg en Pediatrische Psychologie (PSZ) is onderdeel van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie/Psychologie (KJPP). Vanuit de PSZ bieden wij, als het nodig is, psychologische hulp wanneer uw kind onder behandeling is bij een specialisme in het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis.
  • Wij helpen u bijvoorbeeld met vragen als:
  • Wat heeft u als ouder nodig om uw kind te kunnen helpen?
  • Wat heeft uw kind nodig om zijn zorgen goed te kunnen uiten?
  • Hoe kan uw kind vervelende ervaringen in de behandeling goed verwerken?
In ons team werken medisch psychologen, pedagogisch hulpverleners, medisch maatschappelijk werkers en geestelijk verzorgers. Samen met u en uw behandelend arts overleggen we welke hulp het beste bij uw situatie past. Bijvoorbeeld:
  • Bij levensvragen helpt de geestelijk verzorger. Wij hebben ins ons team een islamitisch geestelijk verzorger en een christelijk geestelijk verzorger.
  • De pedagogisch hulpverlener kan uw kind voorbereiden op een medische ingreep en uitleg geven over hoe om te gaan met prikken en pijn.
  • De medisch maatschappelijk werker helpt u en uw gezin om psychosociale stress te verminderen. Wij helpen u met psychosociale en praktische vragen.
  • De medisch psycholoog helpt u bij emotionele problemen en gedragsveranderingen van uw kind, bijvoorbeeld door ziekte of door bijwerkingen van medicijnen.
U kunt de geestelijk verzorgers en pedagogisch hulpverleners zonder verwijzing om hulp vragen. Voor de hulp van de medisch maatschappelijk werker en de psycholoog heeft u een verwijzing van uw behandelend arts nodig. U kunt zelf bij uw behandelend arts of verpleegkundige aangeven dat u gebruik wilt maken van deze hulp. U hoeft niet te betalen voor zorg vanuit de PSZ.

Voorzieningen in het Erasmus MC

U kunt binnen het Erasmus MC gebruik maken van een groot aantal voorziening zoals apotheek, horecagelegenheden en het Ronald McDonald logeerhuis, voor meer uitgebreide informatie verwijzen wij graag naar onze website.