Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Abnormale pulmonale veneuze connectie

Aangeboren hartafwijking

Deze aandoening is een aangeboren hartafwijking, waarbij de longaders van het hart aan de verkeerde boezem verbonden zijn.

Abnormale pulmonale veneuze connectie: over deze aandoening

Wat is een abnormale pulmonale veneuze connectie?

Bij deze aandoening zijn de longaders van het hart niet met de zuurstofrijke linkerboezem verbonden, maar met de zuurstofarme rechterboezem. Soms verloopt deze verbinding met een omweg, soms rechtstreeks. Het gaat om één of meerdere en soms zelfs om alle vier de longaders. Als het om alle longaders gaat noemen we dat een totale abnormale pulmonale veneuze connectie. Hoe meer longaders aan de verkeerde boezem verbonden zijn, hoe meer klachten er ontstaan en hoe eerder deze aandoening meestal wordt opgespoord.

Meer informatie over deze aandoening leest u op de website van Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose te stellen maken we een echocardiografie en electrocardiogram (ECG). Soms is het nodig om een CT-scan te maken.

Behandeling

Afhankelijk van de ernst van de aandoening wordt uw kind opgenomen in het ziekenhuis. Uw behandelend kindercardioloog stelt met het kindercardiologisch team samen met de kindercardiochirurgen een behandelplan op om de afwijking met een operatie te corrigeren.

Met wie heeft u te maken?

Uw eigen kindercardioloog bespreekt het behandelplan met u. Voor de operatie wordt u door het behandelteam geïnformeerd op het pre-operatieve spreekuur. Tijdens de opname  ziet u verschillende andere kindercardiologen, afdelingsartsen en verpleegkundigen van het Kinderthoraxcentrum en de Intensive Care Kinderen.Als het nodig is bieden wij ondersteuning aan van ons psychosociaal team. 
wizard_link

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor