Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Open Ductus Botalli (ODB)

Aangeboren hartafwijking

Bij deze aandoening is er een Open Ductus Botalli (ODB) of Persisterende Ductus Arteriosus (PDA ), oftewel een verbindend bloedvat, tussen de hoofdslagader en de longslagader aanwezig.

Open Ductus Botalli (ODB): over deze aandoening

Wat is Open Ductus Botalli (ODB)?

Bij deze aandoening is er een Open Ductus Botalli (ODB) of Persisterende Ductus Arteriosus (PDA), oftewel een verbindend bloedvat,  tussen de hoofdslagader en de longslagader aanwezig. Dit bloedvat is voor de geboorte noodzakelijk voor de hart- en bloedsomloop. Na de geboorte hoort dit vat vanzelf dicht te gaan. Bij deze aandoening sluit dit vat niet vanzelf.

Meer informatie over deze aandoening leest u op de website van Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose te stellen maken we een echocardiografie en een electrocardiogram (ECG)

Behandeling

Een kleine tot matige Open Ductus Botalli hoeven we niet te behandelen. Een matig tot grote open ductus Botalli moet gesloten worden. Uw behandelend kindercardioloog maakt met het kindercardiologisch team, samen met de interventie kindercardiologen en / of kinderthoraxchirurgen een behandelplan om de afwijking te corrigeren. We corrigeren de aandoening met een  hartkatheterisatie of een operatie van het hart.

Hartkatheterisatie bij kinderen

Met wie heeft u te maken?

Uw eigen kindercardioloog bespreekt het behandelplan met u. Voor de operatie  of hartkatheterisatie wordt u door het behandelteam geïnformeerd op het pre-operatieve spreekuur. Tijdens de opname  spreekt u verschillende andere kindercardiologen, afdelingsartsen en verpleegkundigen van het Kinderthoraxcentrum en de Intensive Care Kinderen. Als het nodig is bieden wij ondersteuning aan van ons psychosociaal team.

wizard_link

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor