Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Nieuwe behandeling voor kinderen met open ruggetje

14 december 2020

Artsen in het Erasmus MC-Sophia kunnen aanstaande ouders van een kindje met een open ruggetje binnenkort een nieuwe behandeloptie aanbieden: het kindje opereren terwijl het nog in de baarmoeder zit.

Tot nu toe is dit nog niet mogelijk in Nederland en moesten ouders hiervoor naar België. Kinderen die in de baarmoeder aan deze aandoening zijn geopereerd hebben minder vaak een waterhoofd en de aanlegstoornis van de kleine hersenen verdwijnt bij een fors deel van deze kinderen.

Een team van onder anderen kinderneurochirurgen en gynaecologen werkt samen met collega’s in Leuven om een operatie aan te leren waarbij de open rug gesloten wordt tijdens de zwangerschap. Het team uit Rotterdam reist nu nog met de Nederlandse zwangere vrouw mee naar Leuven, en opereert daar mee. De verwachting is dat de eerste foetale operatie in 2022 in Nederland wordt uitgevoerd in het Centrum voor Foetale therapie, onderdeel van het Moeder en Kind Centrum in het Erasmus MC-Sophia.

Lees meer over deze operatie in het Erasmus MC artikel Nieuwe behandeling open rug: opereren in de baarmoeder of lees de ervaring van Nederlandse ouders waarvan hun kindje al in de baarmoeder is geopereerd aan een open ruggetje, in het Algemeen Dagblad.