Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Snoezelbadkamer nieuw Sophia
Nieuws

Nieuwe snoezelbadkamer in het Kinderhersencentrum

15 december 2023

Woensdag 6 december was de opening van de nieuwe snoezelbadkamer in het Kinderhersencentrum van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Deze snoezelbadkamer zorgt ervoor dat de kinderen zich kunnen ontspannen en een fijne bad- en douche-ervaring hebben. Op die manier kunnen ze even vergeten dat ze in het ziekenhuis zijn.

In het Sophia willen we niet alleen de allerbeste medische zorg voor de kinderen, maar we doen er ook alles aan om de kinderen een zo prettig mogelijk verblijf in het ziekenhuis te bieden. Deze magische snoezelbadkamer helpt daar zeker bij.

Wat is een snoezelbadkamer?

Een snoezelkamer is een ruimte waarin voorwerpen, beelden, kleuren en geluiden de zintuigen aangenaam prikkelen, waardoor je kunt ontspannen. Het woord snoezelen is een samentrekking van de woorden doezelen (verwijst naar de sfeer) en snuffelen (het onderzoekende element). De zintuiglijke activiteit sluit goed aan en brengt het kind in een ontspannen sfeer waardoor de verzorging veel gemakkelijker gaat en het kind er ook nog plezier aan kan beleven. Kinderneuroloog Rinze Neuteboom: “Met deze snoezelbadkamer kunnen we kinderen met hersenaandoeningen, die maar moeilijk tot rust kunnen komen, met gerichte prettige zintuiglijke prikkels ontspanning bieden.”

Badkamer Sophia, oud zonder snoezel      De badkamer zoals deze eerst was ...

Snoezelbadkamer nieuw Sophia  De nieuwe snoezelbadkamer ...

Goede invloed op verzorging van het kind

In de nieuwe snoezelbadkamer kunnen de kinderen muziek luisteren en ontspannen bij lichteffecten. En prachtige geprojecteerde dieren, bubbels of fantasiewerelden bekijken op de muren. Dit zorgt allemaal voor afleiding, ontspanning en plezier. De snoezelbadkamer is op deze manier een fijne plek waar de kinderen even vergeten dat ze in een ziekenhuis zijn.

Een positief bijkomend effect is, dat de verzorgers het kind ook beter leren lezen qua gedrag en non-verbale communicatie, wat ook weer een goede invloed heeft op de verdere verzorging/begeleiding van het kind. Dit maakt zeker het verschil voor lange ziekenhuisopnames. De snoezelbadkamer is daarnaast voor verpleegkundigen een prettige en veilige manier om kinderen te wassen.

Stichting Vrienden van het Sophia

Veel dank aan de donateurs van de Stichting Vrienden van het Sophia voor de financiering van deze snoezelbadkamer. Dankzij hun inzameling konden we deze nieuwe, magische badkamer realiseren. De kinderen zullen er veel plezier aan beleven en ook de verpleegkundigen en verzorgers zijn er ontzettend blij mee.

Snoezelbadkamer opening met lint doorknippen  Met het doorknippen van het lint was de opening van de nieuwe Snoezelbadkamer een feit.