Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Schedeloperatie met veren

Veerdistractie

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is de operatie?

Bij het eerste polibezoek leggen wij u uit hoe u uw kind zoveel mogelijk op het achterhoofd kan laten liggen. Hierdoor verbetert de vorm van het achterhoofd. Ook raakt uw kind gewend aan deze houding. Na de operatie is deze ligging zeer belangrijk om de veren hun werk te laten doen. We maken twee openingen in de huid, boven op de schedel. Via deze openingen maken we aan beide kanten van de pijlnaad een sleuf in het bot.

Hierin plaatsen we twee veren. Door het uitzetten van de veren wordt de schedel breder. Uw kind kan na de ingreep terug naar de verpleegafdeling en kan een dag na de operatie weer mee naar huis. Uw kind hoeft na de operatie geen helm te dragen. Drie maanden later verwijderen we de veren tijdens een operatie via dezelfde littekens. Dit gebeurt in een dagopname.

Hoe gaan we te werk?

U krijgt twee weken voor de operatie bericht over de operatiedatum. Het kan zijn dat we de operatie uitstellen als uw kind ziek is of als we een spoedoperatie bij een ander kind moeten uitvoeren. Het kan voorkomen dat we de operatie op de dag van de geplande operatie om deze redenen uitstellen. We plannen  dan zo snel mogelijk een nieuwe datum.

Wat is het doel?

Het doel van de operatie is om:

  • De schedel een normale vorm te geven
  • De kans op te hoge hersendruk te verlagen.

Dit willen we doen met zo min mogelijk bloedverlies en met zo klein mogelijke littekens. Volgens ons wetenschappelijk onderzoek is dat het beste te bereiken met de veerdistractie.

In deze animatie leggen we de operatie uit:

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

Complicaties van de operatie kunnen zijn:

  1. Een scheurtje in het hersenvlies: dit kunnen we tijdens de operatie goed herstellen en het heeft geen gevolgen. Als het na de operatie wordt ontdekt kan het zorgen voor slechte genezing van de wond.
  2. Meer bloedverlies dan verwacht. Voor de veiligheid wordt altijd een zakje bloed gereserveerd zodat uw kind snel een transfusie kan krijgen als het nodig is. 

Kort na de operatie

Ook na de operatie is het belangrijk dat uw kind zoveel mogelijk op het achterhoofd ligt. U krijgt tijdens het eerste bezoek aan ons ziekenhuis tips van de verpleegkundig specialist om dit veilig uit te voeren. Als uw kind te lang in dezelfde houding ligt kan een doorligwond ontstaan op het achterhoofd. Het eerste teken hiervan is een rode plek die niet snel wegtrekt als het hoofd wordt opgetild.

Thuis

Als uw kind koorts van 38 graden of meer krijgt, pijn aangeeft, of als de wond rood is of open is gegaan, is het goed om contact op te nemen. U kunt overdag bellen met de verpleegkundig specialist op 06 201 542 68 of met de verpleegafdeling waar uw kind lag. Na 17.00 uur of in het weekend kunt u contact opnemen met de telefoniste via (010) 704 0 704 en vragen naar de dienstdoende assistent neurochirurgie.

Resultaat

Ons team heeft de beste ervaring met veerdistractie voor de behandeling van bootschedel. Bij deze operatie maken we de schedel breder en ontstaat er meer ruimte voor de hersenen. Er is een sterke relatie tussen volume van de schedel en hersendruk, waarbij een kleiner volume een verhoogde hersendruk veroorzaakt.

Daarom is het logisch dat een actieve verbreding van de schedel het laagste risico op verhoogde hersendruk geeft. Ons wetenschappelijk onderzoek naar vorm en groei van de schedel, het gedrag en de schoolprestaties, hersendruk, en tevredenheid van patiënt, ouders en behandelaar ondersteunen de keuze voor deze behandeling. 

Wanneer neemt u contact op?

U neemt contact met ons op als:

  • de wond rood is of open is gegaan;
  • uw kind pijn aangeeft;
  • uw kind koorts heeft van 38 graden of meer.

Met wie heeft u te maken?

Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor