Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
specialism
Specialisme

Kinder­immunologie en reumatologie

Onze kinderreumatologen behandelen kinderen van 0 tot 18 jaar met een auto-immuunziekte, zoals jeugdreuma of SLE.

Over dit specialisme

Wat we doen

Wat is dit specialisme?

Reuma is een verzamelnaam voor verschillende zeldzame ziektes. De meest bekende is jeugdreuma of gewrichtsreuma. Deze aandoening heeft als kenmerk chronische of steeds terugkerende ontstekingen in de gewrichten.

Welke klachten uw kind precies heeft, is afhankelijk van de soort reuma die uw kind heeft. Uw kind kan bijvoorbeeld last hebben van ontstoken gewrichten. Er kunnen ook huidafwijkingen, spierzwakte of ontstekingen in organen (zoals de nieren) zijn.  

Wat willen we bereiken?

Bij het Erasmus MC Sophia werken wij in multidisciplinaire teams. Op deze manier bieden onze specialisten passende zorg voor kinderen met reuma. Multidisciplinaire zorg betekent dat u te maken krijgt met verschillende soorten zorgverleners met ieder zijn eigen specialisme. Ook doen we doorlopend wetenschappelijk onderzoek naar effecten van onze behandelingen. Op die manier verbeteren we de zorg, zodat we iedereen altijd de best mogelijke behandeling kunnen bieden.

Waarom naar het Erasmus MC Sophia?

Reumatische ziekten zijn zeldzaam. Daarom kunnen kinderen met reuma niet bij elk ziekenhuis terecht. In het Erasmus MC Sophia wordt uw kind behandeld door een gespecialiseerd kinderreumateam. De kinderarts-reumatoloog en de kinderreuma-verpleegkundige zijn de spil van dit team. Als uw kind de diagnose reuma krijgt, komt er veel op u af. Het kinderreumateam begeleidt uw kind en u dan met advies en informatie. De arts en de verpleegkundige hebben ieder een eigen spreekuur waar uw kind op controle komt. Daarnaast kunt u de kinderreuma-verpleegkundige altijd mailen met vragen over de ziekte en alles wat daarmee te maken heeft. 

Aandoeningen en ziektebeelden

Wij behandelen onder andere:

  • Jeugdreuma (juveniele idiopatische arthritis).
  • SLE (Systemische lupus erythematosus)
  • Systemische auto-immuunaandoeningen waarbij er meerdere organen zijn betrokken.
  • Uveïtis (autoimmuunoogontsteking).
  • Auto-inflammatoire aandoeningen.

Samenwerking

Het specialisme kinderimmunologie en -reumatologie is door de NFU erkend als expertisecentrum voor kinderen met auto-immuunziekten. Ook zijn we onderdeel van het Centrum Inflam­matoire Darm-, gewrichts- en huid­ziektes. Dit centrum brengt kennis en ervaring samen vanuit de verschillende specialismen (maag-, darm-, en -leverziekten, reumatologie en dermatologie) voor alle leeftijdsgroepen. In dit samenwerkingsverband zijn de specialismen (kinder)reumatologie, (kinder)dermatologie, het (kinder-)IBD-centrum en de laboratoria kindergeneeskunde/reumatologie/immunologie/klinische chemie betrokken.

We hebben een gezamenlijk spreekuur met de kinderdermatologie voor de kinderen met ontstekingsziekten van de huid. Ook werken we nauw samen met de kinderneurologen voor kinderen met ontstekingsziekten waarbij de hersenen of het zenuwstelsel betrokken is, en de kindernefrologen voor kinderen met ontstekingsziekten waarbij de nieren betrokken zijn. Daarnaast hebben onze specialisten een belangrijke consultatieve taak, zowel binnen het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis als regionaal, voor kinderen met ingewikkelde reumatologische/immunologische problemen.

Wetenschappelijk onderzoek

Wetenschappelijk onderzoek is nodig om meer medische kennis op te doen en betere behandelmethoden en zorg te ontwikkelen. Daarom kunnen wij u soms vragen of u wilt deelnemen aan wetenschappelijk onderzoek samen met uw kind.

Onze polikliniek(en)

Onze spreekuren

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier
wizard_link

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor