Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Drukmeting in de slokdarm

U heeft een afspraak voor een drukmeting in de slokdarm. Hiermee kan een arts de beweging van de slokdarmwand zien. Zo kunnen we zien waar uw klachten vandaan komen.

Download PDF

Wat is een drukmeting in de slokdarm?

Met een drukmeting (manometrie) kan de arts de bewegingen van de spieren in de slokdarmwand zien. Zo kunnen we onderzoeken waar uw klachten vandaan komen.

Voorbereiding

Voor dit onderzoek moet u nuchter zijn. Dit betekent dat u vanaf 0:00 middernacht niks meer mag eten en drinken. Uw medicijnen mag u tot twee uur voor de afspraak innemen met een klein slokje water.

Over het onderzoek

Tijdens het onderzoek zit u in een halfzittende houding op het onderzoeksbed. De verpleegkunde brengt via de neus en de keel een slangetje in uw slokdarm. Op dit slangetje zitten drukmeters. Als het slangetje op de juiste plek is, plakken we deze vast met pleisters aan uw neus.

Daarna krijgt u via een spuit 10 keer 5 ml water te drinken en doen we metingen met de drukmeters. We halen het slangetje dan weer weg. De behandeling duurt ongeveer 30 minuten.

Bijwerkingen

Het kan zijn dat uw neus en keel even gevoelig is. Dit gaat vanzelf weer over.

Uitslag onderzoek


Op uw vervolgafspraak zal uw arts de uitslag met u bespreken.

Contact

  • Heeft u na het lezen nog vragen over het onderzoek of de voorbereiding? belt u dan tijdens kantooruren op (010) 703 02 57 of stuur een e-mail naar prescopie@erasmusmc.nl.
  • Wilt u de afspraak wijzigen of bent u door omstandigheden te laat voor uw afspraak? neem dan tijdig contact met ons op (010) 704 02 66
Wij voeren vaak spoedprocedures uit of behandelingen duren soms langer dan vooraf gepland. Wij vragen uw begrip als u onverhoopt langer moet wachten.