Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Land van Hoboken documentaire
Nieuws

Documentaire ‘Het verdwenen Land van Hoboken’

6 oktober 2021

Raad van Bestuur lid Joke Boonstra vertelt over de geschiedenis van het Dijkzigt-ziekenhuis en de Medische Faculteit.

Waar nu het Erasmus MC, Boijmans van Beuningen, Little C, Museumpark, Depot en Hogeschool Rotterdam het stadsbeeld bepalen, lag tot 1924 het landgoed van de beroemde redersfamilie Van Hoboken. Een open en groen poldergebied dat tegen het einde van de 19e eeuw meer en meer omsloten raakte door het explosief groeiende Rotterdam en dat de familie Van Hoboken halsstarrig weigerde te verkopen aan de gemeente. De 2-delige documentaire ‘Het verdwenen Land van Hoboken’ neemt je mee in de ontwikkeling van het gebied, van ca. 1800 tot nu.

Zo’n 100 jaar geleden deed de familie Van Hoboken afstand van het land met daarop Villa Dijkzigt (het huidige Natuurhistorisch Museum) als de statige buitenplaats van de familie. In die 100 jaar heeft het Land van Hoboken zich ontwikkeld tot hotspot van medische instellingen en onderwijs- en cultuurinstellingen. Een gebied waar het aangenaam wonen, werken en verblijven is, midden in de stad.

De 2-delige documentaire ‘Het verdwenen Land van Hoboken’ schetst de ontwikkeling van dit deel van Rotterdam, van de 18e eeuw tot nu. Te zien is hoe de oprukkende stad de vroegere polderweide stap voor stap in bezit heeft genomen. Van Coolhaven tot Boijmans, van Unilever tot Maastunnel, van Rotterdam Ahoy tot Euromast, van Dijkzigt-ziekenhuis tot Museumpark.

In de documentaire komen bezoekers en gebruikers van het gebied aan het woord, net als vertegenwoordigers van de instellingen op het gebied. Namens het Erasmus MC vertelt Joke Boonstra over de geschiedenis van het Dijkzigt-ziekenhuis en de Medische Faculteit en over de (ver)bouwplannen van ons terrein.

Bekijk de 2-delige documentaire op YouTube

 
 
Het verdwenen Land van Hoboken’ is mogelijk gemaakt door bijdragen van Gemeente Rotterdam, Erasmus MC, ERA Contour, Hogeschool Rotterdam, Bouwinvest en Prins Bernard Cultuurfonds. Initiatiefnemers en makers zijn Perry Boomsluiter (BuroB) en Eelco Romeijn (POI Creatives).