Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Kaminari Medical ‘beste academische startup 2020’, krijgt UNIIQ investering

27 november 2020

Kaminari Medical ontvangt een investering van € 300.000 van investeringsfonds UNIIQ voor de verdere ontwikkeling van haar beeldvormingstechnologie. Hiermee worden vernauwingen in de aderen nauwkeuriger in beeld gebracht en kunnen deze beter behandeld worden met stents. Kaminari Medical is een spin off van Erasmus MC, en mag zich tevens ‘Beste Academische Startup van 2020’ noemen.

Beeldvorming verbeteren

Tijdens dotteringrepen is het belangrijk om de vernauwingen van de kransslagaderen goed in beeld te brengen om  stents zo goed mogelijk te plaatsen. Deze vernauwingen in de vorm van plaques kunnen variëren in vorm en samenstelling. Vooral de met cholesterol en andere vetten gevulde plaques vormen een hoog risico. Door een laser en een geluidspuls te combineren (intravasculaire foto-akoestiek) kan de arts letterlijk een beeld krijgen van zowel de vorm als de inhoud van de plaques, waardoor die beter met stents en medicijnen behandeld kunnen worden. Dit heeft tot gevolg dat mogelijk nieuwe hartinfarcten worden voorkomen en het aantal herkatherisaties zal kunnen dalen.

Jeroen Kodde, CEO van Kaminari Medical: “Door de investering van UNIIQ is het voor ons mogelijk om onze catheter verder te ontwikkelen om uiteindelijk te kunnen gebruiken in patiënten. We hebben in het laboratorium laten zien dat het systeem werkt en we gaan nu stappen maken om in de kliniek de opsporing van deze hoog-risico plaques te verbeteren en daarmee natuurlijk ook de behandeling ervan.”

Beste Academische Startup van 2020

Kaminari Medical is bovendien één van de tien winnaars van de Academic Startup Competition 2020. Naast de titel krijgt Kaminari een intensief incubatieprogramma om de ontwikkelkansen te vergroten. Ook wordt Kaminari geïntroduceerd in een netwerk van ondernemers, investeerders, bedrijven en krijgt het toegang tot een coachingstraject met toegewijde mentoren.

De Academic Startup Competition is een initiatief van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra (NFU), Netherlands Academy of Technology and Innovation (AcTI) en Techleap, en wordt ondersteund door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Met de verkiezing zetten de organisatoren valorisatie en academische spinoffs binnen de universiteiten (inter-)nationaal in de spotlight.

Kaminari Medical is opgericht in 2019 als spin-off van Erasmus MC. Het bedrijf is momenteel gehuisvest in de Rotterdam Science Tower. De komende periode zal in samenwerking met o.a. de TU Delft een nieuwe stap in ontwikkeling gezet worden. Hierbij is het voornamelijk van belang om een eerste klinisch prototype te bouwen.