Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Nieuws

Vaccinatie Twijfeltelefoon bereikbaar in de Arabische Taal

20 januari 2022

Vanaf vrijdag 21 januari kunnen mensen de Vaccinatie Twijfeltelefoon ook in de Arabische taal bellen. De Arabische telefoonlijn is elke vrijdagochtend bereikbaar tussen 08.30 u en 13.00 u.

Drie Arabisch sprekende ervaren medisch studenten zitten klaar om telefonisch vragen te beantwoorden over de vaccinaties. Ook is er een Arabisch sprekende arts aanwezig die de studenten kan bijstaan bij complexe vragen.

Naast de Turkse taal nu ook in de Arabische Taal 

Met het aanbieden van het Arabisch hopen we mensen te bereiken die tot nu toe de weg naar de telefoonlijn moeilijk weten te vinden. Sinds 12 januari is de Twijfeltelefoon op woensdagochtend ook in de Turkse taal te bellen.

Initatiatiefnemer Robin Peeters: "Sinds de start van de vaccinaties bezoeken we samen met de huisartsen de weekmarkten in Delfshaven om mensen te informeren over de vaccins en de vele misinformatie die rondgaat op met name social media te ontkrachten en nuanceren. We merken dat er behoefte is aan medische informatie. Daar is vanuit de Rotterdamse huisartsen en het Erasmus MC het idee voor de Twijfeltelefoon ook ontstaan. Met het aanbieden van zowel de Turkse als de Arabische taal hopen we meer mensen die de Nederlandse taal niet voldoende machtig zijn toch goed kunnen informeren."

"Het nummer van de Twijfeltelefoon is: 088-7555777. Kijk voor meer informatie op de website van de twijfeltelefoon."

De Vaccinatie Twijfeltelefoon

De Vaccinatie Twijfeltelefoon is een initiatief van het Erasmus MC. Gestart op 23 november 2021 is het initiatief van een Rotterdams idee uitgegroeid tot een landelijke telefoonlijn waar inmiddels ook de UMC’s uit Amsterdam, Utrecht, Nijmegen en Maastricht zich bij hebben aangesloten. Per dag bellen ongeveer 900 mensen met vragen naar de Twijfeltelefoon.

De meeste vragen gaan over zwangerschap en vruchtbaarheid, allergieën en bijwerkingen en de boosterprik. Het doel van de lijn is het geven van medische informatie omtrent de vaccins en vaccinaties. Het besluit om wel of niet over te gaan tot vaccinatie is niet aan ons maar aan de beller.

De Vaccinatie Twijfeltelefoon is elke dag bereikbaar op 088-7555777 in het Nederlands, op woensdagochtend in het Turks en op vrijdagochtend in het Arabisch. Daarnaast is er ook een website van de Twijfeltelefoon. Hier kunt u antwoorden vinden op de meest gestelde vragen. Deze antwoorden zijn beschikbaar in tekst en video, zowel in het Nederlands, Turks en Arabisch.