Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Prolactinoom

Prolactine producerend hypofyse adenoom, Lactotroof adenoom

Een goedaardige prolactine producerende hypofyse tumor die de aansturing van de geslachtsklier (eierstokken/zaadballen) onderdrukt en soms aanleiding geeft tot tepeluitvloed.

Prolactinoom: over deze aandoening

Wat is Prolactinoom?

Een prolactinoom is een goedaardige tumor van de hypofyse die prolactine maakt. De tumor wordt meestal gevonden als deze kleiner is dan 1 cm (microadenoom).

Een prolactinoom is de meest voorkomende hormoon producerende hypofyse tumor. In Nederland wordt deze diagnose jaarlijks bij 480 tot 700 patiënten gesteld. Het komt veel voor bij vrouwen rond de 30 jaar. Vrouwen hebben het ook 2-3 vaker dan mannen. Bij mannen zie je het vaak rond het 50e levensjaar ontstaan. Een enkele keer ook bij kinderen.

Soorten

Wat is de normale functie van de hypofyse?

De hypofyse is een belangrijke hormoonklier die aan de basis van de hersenen ligt, net achter de neus, in een holte van de schedelbasis. In de hypofyse worden hormonen gemaakt. Deze hormonen regelen de werking van andere organen zoals de schildklier, de bijnieren en de geslachtsklieren. Dankzij deze hormonen kunt u zich lichamelijk inspannen, hebt u zin in seks, groeit uw kind, plast u niet te veel en niet te weinig, zweet u als het warm is, kunt u voedsel verteren enzovoort. Het niet goed functioneren van de hypofyse kan dus belangrijke gevolgen voor het lichaam hebben.

Zo'n prolactinoom kan bij iedereen voorkomen.

Oorzaak

De oorzaak van een prolactine producerend hypofyse adenoom is meestal niet bekend.

Symptomen en gevolgen

Prolactine onderdrukt de aansturing van de geslachtsklier (eierstokken/zaadballen). Bij meisjes/vrouwen stopt hierdoor de menstruatie en kan er tepeluitvloed ontstaan (galactorroe). Bij jongens/mannen neemt de spiermassa en lichaamsbeharing af en kan er borstvorming ontstaan (gynaecomastie) en zelden tepeluitvloed. Bij zowel mannen als vrouwen kan er hierdoor onvruchtbaarheid ontstaan.

Het prolactinoom kan druk uitoefenen op de gezonde hypofyse waardoor er uitval van de normale functie ontstaat. Deze hormonen regelen de werking van andere organen zoals de schildklier en de bijnieren. Het niet goed functioneren van de hypofyse kan dus belangrijke gevolgen voor het lichaam hebben.

Een macroprolactinoom (groter dan 1cm), kan druk uitoefenen op de oogzenuw waardoor er uitval van de gezichtsvelden ontstaan, hierdoor verdwijnen de zijkanten van uw zicht.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Naast het bloedonderzoek vindt er ook een beeldvormend onderzoek (MRI) plaats of worden bestaande beelden herbeoordeeld.

 

Onderzoeken om hormoontekorten aan te tonen

Met wie heeft u te maken?

Gedurende de behandelperiode kunt u de volgende specialisten tegenkomen:

Internist-endocrinoloog, voor hormonale adviezen en behandeling

Neurochirurg, voor een operatie aan de hypofyse of voor een afwijking in de hypofyse regio

KNO, voor een operatie aan de hypofyse of voor een afwijking in de hypofyse regio

Vepleegkundig specialist, voor hormonale adviezen en behandeling

Radiotherpeut, voor een mogelijke bestraling

Soms een Gynaecoloog

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor