Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Aderlating (flebotomie)

Bij een aderlating als gevolg van ijzerstapeling wordt bij de patiënt een bepaalde hoeveelheid bloed afgenomen. In het algemeen is dat 500 ml per keer.

Download PDF

Voorbereiding

Sommige mensen worden wat duizelig of licht in het hoofd door de aderlating. Een combinatie van nervositeit, de hoeveelheid bloed die wordt afgenomen en een lege maag kan hiervan de oorzaak zijn. Als u thuis heeft gegeten en gedronken, zult u zich tijdens en na de aderlating beter voelen.

Over de behandeling

Wat we gaan doen

De aderlating wordt uitgevoerd op de Dagbehandeling Oncologie & Hematologie. U meldt zich daar op het afgesproken tijdstip. Voor de behandeling neemt u plaats op een patiëntenstoel of bed, waarna uw bloeddruk en hartslag worden gemeten. Daarna brengt de verpleegkundige een naald in een bloedvat, meestal gebeurt dit in de elleboogplooi. De naald is via een slangetje verbonden met een opvangzak. Het bloed stroomt naar de zak. Behalve de prik voor het inbrengen van de naald voelt u niets van de aderlating. Na de aderlating blijft u nog 10 tot 20 minuten zitten.

Wat is het?
Bij aderlaten als gevolg van ijzerstapeling nemen wij een bepaalde hoeveelheid bloed bij u af. Uw behandelend specialist bepaalt de hoeveelheid bloed die moet worden afgenomen. In het algemeen is dat per keer 500 ml. Uw lichaam vult het verwijderde bloed in een paar dagen weer helemaal aan en maakt daarbij gebruik van het gestapelde ijzer. Hierdoor daalt de hoeveelheid gestapeld ijzer in uw lichaam.

Na de behandeling

Naar huis

Wanneer u zich na de behandeling goed voelt, mag u met eigen vervoer weer naar huis.

Leefregels
Vermijd thuis overmatige inspanning en til geen zware spullen met de arm waarin geprikt is. Luistert u goed naar uw lichaam want dat is de beste raadgever!

Bijwerkingen en complicaties

Na de behandeling in het ziekenhuis

Aderlaten kent weinig bijwerkingen en complicaties. Zorgt u ervoor dat u voldoende drinkt en eet op de dag van de aderlating. Het is mogelijk dat u zich na de aderlating even niet fit voelt. Ook duizeligheid en moeheid kunnen voorkomen. U kunt bleek worden en transpireren. De verpleegkundige zal u helpen om deze klachten te verminderen/verhelpen.

Vragen

Deze folder is niet bedoeld als vervanging van mondelinge informatie maar als aanvulling hierop. Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, neemt u dan contact op met de verpleegkundigen van de Dagbehandeling Oncologie & Hematologie.


Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO)

Het patiëntinformatiecentrum is er voor iedereen die met kanker te maken krijgt, als patiënt of naaste. Het informatiecentrum bevindt zich aan de Zimmermanweg en is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur. Telefoon: (010) 704 12 02. Mail: patio@erasmusmc.nl Voor alle mogelijkheden en activiteiten: www.erasmusmc.nl/kankerinstituut/patio. Kijkt u ook eens naar het ervaringsverhaal van Joris: