Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Behandeling met Efudix crème

Download PDF
Uw dermatoloog of verpleegkundig specialist heeft Efudix crème voorgeschreven. Deze crème behandelt verschillende soorten huidaandoeningen.

Wat is Efudix® crème?


Efudix® crème bevat een stof (fluorouracil) die snel delende cellen, zoals kankercellen, beschadigt, maar langzaam delende cellen niet. Daarom is Efudix® crème geschikt om verschillende huidaandoeningen te behandelen waarbij cellen sneller delen.

Welke huidaandoeningen behandelen we met Efudix® crème?

 • Actinische keratose (andere namen: keratosis actinica, seniele keratose, ouderdomsvlek)
 • Morbus Bowen (ziekte van Bowen).
 • Oppervlakkig (superficieel) basaalcelcarcinoom.
 • Genitale wratten (condylomen).
 • Gewone wratten (verruca vulgaris).

Het gebruik


Uw dermatoloog of verpleegkundig specialist vertelt u hoe vaak en hoe lang u de Efudix® crème moet gebruiken. Meestal is dit twee keer per dag voor drie tot vier weken.

De Efudix® crème mag niet in uw ogen of slijmvliezen (zoals in uw neus of mond) komen. Breng daarom voorzicht de crème aan rondom uw mond en ogen. Als u de crème moet gebruiken voor genitale wratten of voor aktinische keratose van de lippen, mag u de crème wel op de slijmvliezen smeren. Dit mag alleen als uw dermatoloog of verpleegkundig specialist dit met u heeft afgesproken.

Hieronder leest u hoe u de crème moet aanbrengen:

 1. Was eerst uw handen met zeep en water.
 2. Breng een dunne laag Efudix® crème aan op de plek en één centimeter rondom de plek. U mag de crème gewoon met uw vinger opsmeren. Als u een groot gebied met veel kleine plekken moet insmeren, kunt u de crème op het hele gebied aanbrengen.
 3. Laat de crème intrekken voordat u uw kleding erover aantrekt.
 4. Was uw handen nadat u de crème heeft ingesmeerd.
Maximaal te behandelen gebied
Per dag mag u maximaal 23 bij 23 cm huid insmeren met Efudix® crème. Uw lichaam mag namelijk niet te veel crème in één keer verwerken. Als u te veel crème smeert, kan uw lichaam te grote hoeveelheden Efudix® opnemen in de bloedbaan. Hierdoor kunt u grieperigheid of koorts krijgen. Als u een groter stuk huid moet insmeren, moet u dit in meerdere keren doen.

Zolang u de crème gebruikt, moet u met een paar dingen rekening houden:

 • Gebruik geen huidproducten zoals crèmes, cosmetica of geneesmiddelen terwijl u de Efudix ® crème gebruikt behalve als uw dermatoloog of verpleegkundig specialist dit adviseert.
 • U mag de plekken die u insmeert niet bedekken met verbanden, gaasjes of pleisters. Behalve als uw dermatoloog of verpleegkundig specialist dit adviseert.
 • Vermijd zonlicht en ander UV-licht (zonnebank). Wij adviseren daarom soms om bijvoorbeeld een pet of kleding met lange mouwen te dragen. Dit hangt af van de plek die we moeten behandelen.
 • Tijdens de behandeling is douchen en de huid wassen geen probleem, maar liever zonder zeep. U kunt beter niet gaan zwemmen.

Verloop van de behandeling


Als u Efudix ® crème net gebruikt, ziet u nog geen verandering. Na ongeveer één tot drie weken ontstaat er roodheid, blaasjes en ontvellingen op de huid. Daarna ontstaan er mogelijk wondjes of zelfs zweren. Als u klaar bent met smeren, herstelt de huid weer helemaal.

Wees niet ongerust als de huid kapot gaat. Dit is juist een teken dat de Efudix® werkt. Stop dus niet met de crème als uw huid kapotgaat. U kunt de Efudix® crème blijven gebruiken volgens de uitleg van uw dermatoloog of verpleegkundig specialist.

Het kan zijn dat u plekken op uw huid heeft die wel beschadigd zijn, maar die u (nog) niet kunt zien. Als de Efidux ® ook op deze plekken komt, kan de huid rood en vurig worden. Dat is omdat Efudix® ook hele kleine beschadigingen behandelt die nog niet met het blote oog te zien zijn.

U moet er rekening mee houden dat u een aantal weken (twee tot zes weken) tijdens de behandeling rode vlekken en wondjes heeft. Plan de behandeling dus in een rustige periode. Na de behandeling herstelt de huid binnen een paar weken. Hoe uw huid ervoor, tijdens en na de behandeling uit kan zien, ziet u in de plaatjes hieronder.
efudix creme


Bijwerkingen


Tijdens de behandeling kunt u last krijgen van bijwerkingen:

 • Jeuk
 • Een prikkend gevoel
 • Branderigheid
 • Roodheid
 • Schilfervorming
 • Irritatie
 • Pijn
 • Zwelling
 • Soms een bloeding van de huid
Deze bijwerkingen zijn ook een teken dat de crème werkt. Als één van deze klachten te ernstig wordt, neem dan contact op met uw dermatoloog of verpleegkundig specialist (zie het kopje ‘contact’). Als het nodig is, adviseert uw dermatoloog of verpleegkundig specialist om de crème minder vaak te gebruiken.

Heel soms krijgen patiënten griepachtige klachten (koorts en koude rillingen) of treedt er een allergische reactie op. Neem in deze gevallen altijd contact op met uw dermatoloog of verpleegkundig specialist (zie het kopje ‘contact’).

Wanneer mag u Efudix® crème niet gebruiken?
Als u zwanger bent of u bent overgevoelig voor de crème (allergische reactie) mag u Efudix® niet gebruiken. Bent u zwanger of allergisch voor de crème? Neem dan contact op met uw dermatoloog of verpleegkundig specialist (zie het kopje ‘contact’).

Heeft u nog vragen?


Tijdens uw afspraak bespreekt de dermatoloog of verpleegkundig specialist allerlei informatie over uw behandeling. De informatie die hierboven staat, vervangt niet de informatie die uw dermatoloog of verpleegkundig specialist aan u vertelt. Heeft u nog vragen en/of opmerkingen? Neemt u dan contact op met de polikliniek Dermatologie (zie het kopje ‘contact’).

Contact


Heeft u vragen? Neem contact op met de polikliniek Dermatologie. Wij zijn bereikbaar van 8.00 uur tot 16.30 uur.

 • Polikliniek Dermatologie (010) 704 01 10 (open van 08.00 uur tot 16.30 uur).