Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Ileostoma verwijderen (opheffen)

Na het opheffen van de ileostoma of colostoma is een goede verzorging heel belangrijk. U kunt zelf een aantal dingen doen om de hinder na het verwijderen van de stoma zoveel mogelijk te beperken.

Download PDF

Voorbereiding

Bekkenbodem trainen

Een aantal weken voor de hersteloperatie start u met het trainen van uw bekkenbodem. Dat doet u onder leiding van een bekkenbodemfysiotherapeut. Van de arts krijgt u hiervoor een verwijsbrief. U kunt zelf op internet een bekkenbodemfysiotherapeut opzoeken bij u in de buurt. Ga hiervoor naar www.fysiotherapie.nl en klik op ‘zoek registerfysiotherapeut’ en vervolgens op ‘bekkenfysiotherapeut’. Hier vult u uw postcode en woonplaats in, en de maximale afstand die u wilt afleggen voor een bezoek aan de therapeut. U krijgt dan een lijst van praktijken in uw omgeving, waarna u een afspraak kunt maken.

Huidbeschermende crème kopen

Uw anus en omgeving beschermt u bij dunne ontlasting of incontinentie met Sudocrème. U koopt een pot Sudocrème bij de drogist.

Incontinentiemateriaal

De verpleegkundige bestelt incontinentiemateriaal voor u. Bevalt dit incontinentiemateriaal u niet dan kunt u contact opnemen met de klantenservice van MediReva. Samen met u wordt dan naar een alternatief gekeken.

Over de behandeling

Wat we gaan doen

Door middel van een hersteloperatie wordt uw ileostoma verwijderd.

Tijdens de ziekenhuisopname

Het is belangrijk dat u tijdens de artsenvisite goed aangeeft:
  • hoe vaak u ontlasting hebt,
  • of de ontlasting stevig/dun/of waterdun is,
  • of u de ontlasting kunt ophouden.
  • of u windjes kunt ophouden.

Na de behandeling

Na de operatie kan het zijn dat u heel vaak aandrang heeft of een erg dunne ontlasting heeft. Sommige patiënten kunnen hierdoor in het begin hun ontlasting niet ophouden (incontinentie). Dit komt door de veranderde anatomie van het rectum. Na verloop van tijd nemen deze klachten af. Dit kan een aantal maanden in beslag nemen. Uw behandelend arts en de stomaconsulent begeleiden u hierbij.

Diëtiste

Tijdens uw ziekenhuisopname komt de diëtiste bij u langs voor het geven van voedingsadviezen.

Medicatie

Afhankelijk van uw klachten kan de arts u Loperamide (Immodium) voorschrijven. Dit remt de darmwerking waardoor de ontlasting zal indikken en de frequente aandrang zal afnemen. U start met 2 x daags 1 capsule van 2mg. Dit mag eventueel opgehoogd worden. Vaak is het even uitproberen met welke dosis Loperamide u het beste resultaat heeft. De maximale dosis is 4x daags 3 capsules van 2 mg. In ernstige gevallen kan de arts u ook nog zakjes Metamucil voorschrijven 2 à 3 x daags 1 zakje. Dit zijn vezels die gebruikt worden om de stoelgang te bevorderen, maar in geval van diarree bindt het juist de ontlasting (over wijze van innemen: zie voorschrift apotheek).

Huidverzorging

De verpleegkundige legt u uit hoe u de huid rondom de anus kunt verzorgen. Om de huid alvast te beschermen, start u na de operatie met het 3 maal daags insmeren van dit gebied met Caviloncrème. Ook als u op dit moment (nog) niet incontinent bent van ontlasting.

Als u de ontlasting niet kunt ophouden en de huid kapot gaat, dan verzorgt u de huid op een andere manier. U krijgt dan van de verpleegkundige Critic Barrier crème en de Easi Cleanse cleansing lotion.

Na iedere keer dat u incontinent bent geweest, verwijdert u de zalf met de lotion en brengt u een nieuw laagje Critic Barrier crème aan. Als u weer thuis bent gebruikt u hiervoor de Sudocrème. Geeft de Sudocrème onvoldoende resultaat, dan kunt u bij MediReva de Critic Barrier crème en de Easi Cleanse lotion bestellen. Helaas wordt dit niet vergoed door de ziektekostenverzekering. Van MediReva ontvangt u hiervoor een rekening. U kunt bij MediReva eerst een prijsopgave vragen.
De bestelnummers zijn:
- Coloplast Conveen Critic Barrier crème, art.nr. 66103
- Coloplast Conveen Easi Cleanse, art.nr. 66001.

Naar huis

Medicatie
U krijgt een recept mee voor Loperamide (Immodium).

Leefregels
Het is belangrijk dat u de oefeningen van de bekkenbodemfysiotherapeut blijft doen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze informatie nog vragen, neem dan gerust contact op met een van de stomaconsulenten. U kunt hen bereiken via onderstaande gegevens:

Stomacentrum Erasmus MC, 06 50 03 20 30 (maandag t/m vrijdag van 8.00 tot 16.00 uur)
E-mail: stomacentrum@erasmusmc.nl