Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Merkelcelcarcinoom (MCC)

We denken dat u misschien een merkelcelcarcinoom (MCC) heeft. Dit is een kwaadaardige tumor van de huid. Hier leest u meer over hoe we de diagnose stellen, wat de behandelingen kunnen zijn en met wie u te maken krijgt.

Download PDF

Over het Merkelcelcarcinoom (MCC)

Een merkelcelcarcinoom (MCC) is een kwaadaardige tumor van de huid. We noemen het ook wel een neuro-endocriene tumor. Het is een zeldzame tumor die in Nederland per jaar bij ca 120-150 mensen wordt vastgesteld. Het MCC komt het meest voor bij ouderen.

De tumor ziet er meestal uit als een huidkleurige of roodpaarse bult. Een MCC kan overal op het lichaam ontstaan, maar komt het meest voor op het hoofd of de hals. Mogelijke risicofactoren zijn veel blootstelling aan de zon en een verzwakte of verminderde afweer (bijvoorbeeld als u medicijnen gebruikt die de afweer onderdrukken).

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose MCC te stellen nemen we een stukje huid weg uit de plek. Dit noemen we een huidbiopt. Daarna bekijken we dit stukje weefsel onder de microscoop.

We kunnen ook een echo van de lymfeklieren of een PET-CT scan doen om te onderzoeken of de tumor is uitgezaaid. Soms doen we ook onderzoek naar uw bloed.

Over de behandeling

Welke behandeling er voor u het beste is, hangt af van verschillende factoren: de plaats van het MCC op de huid, de grootte en of het is uitgezaaid.

  • Is het MCC niet uitgezaaid? Dan snijden we de tumor meestal weg (met een ruime excisie of Mohs chirurgie) en/of met bestraling.
  • Is het MCC wel uitgezaaid naar de lymfeklieren? Dan kunnen we kiezen voor een operatie.
  • Is het MCC ook uitgezaaid naar andere plekken in het lichaam? Dan kunnen we kiezen voor chemotherapie of immuuntherapie.

Hoe is het vooruitzicht?

Het vooruitzicht na de diagnose MCC hangt af van een aantal factoren:

  • de grootte van de tumor
  • of er uitzaaiingen zijn en hoeveel
  • hoe uw afweer werkt

Met wie heeft u te maken?

Op de polikliniek dermatologie van het Erasmus MC krijgt u meestal te maken met een arts-assistent (dermatoloog in opleiding), een dermatoloog, een verpleegkundig specialist of doktersassistent. Als het nodig is, vragen we een oncologisch chirurg, hoofd-hals chirurg, een plastisch chirurg, een internist-oncoloog, een radiotherapeut-oncoloog of een andere specialist om hulp.

We bespreken u altijd in ons multidisciplinair huidkanker overleg (MDO). Dit is een overleg waarbij alle specialisten samen de beste behandeling kiezen.

Contact

Heeft u nog vragen? Dan kunt u terecht bij de polikliniek dermatologie, of u stelt ze tijdens uw bezoek aan de polikliniek. Het kan helpen uw vragen op te schrijven voor aan uw afspraak.

  • Polikliniek dermatologie (010) 7040110 (van 08.00 uur tot 16.00).

Meer informatie

Kanker.nl
Informatie over kanker, de behandeling ervan of leven met kanker. Ervaringen van anderen. Hulp en ondersteuning.
www.kanker.nl

Huidkanker Stichting
Het platform voor niet-melanoom huidkankerpatiënten
www.hukas.nl

Patiëntinformatiecentrum Oncologie (PATIO)

Het patiëntinformatiecentrum is er voor iedereen die met kanker te maken krijgt, als patiënt of naaste. Het informatiecentrum bevindt zich aan de Zimmermanweg en is geopend van maandag t/m vrijdag van 8.00 - 16.30 uur. Telefoon: (010) 704 12 02. Mail: patio@erasmusmc.nl Voor alle mogelijkheden en activiteiten: www.erasmusmc.nl/kankerinstituut/patio. Kijkt u ook eens naar het ervaringsverhaal van Joris: