Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Mohs micrografische chirurgie rondom het oog

Operatie voor huidkanker rondom het oog

Met Mohs micrografische chirurgie kunnen we huidkanker bij het oog helemaal verwijderen, zonder gezond weefsel op te offeren. Direct na het verwijderen van de huidkanker, onderzoeken we de randen van het weefsel onder de microscoop. Als hier nog kanker aanwezig is, snijden we nog wat meer weefsel weg.

Download PDF

Mohs micrografische chirurgie


Mohs micrografische chirurgie is erg belangrijk bij huidtumoren rondom het oog. Dit komt omdat er veel bijzondere structuren rond het oog zitten. Dit zijn bijvoorbeeld traanwegen, oogspieren en het hoornvlies. Door de huidkanker weg te halen met Mohs micrografische chirurgie, kunnen we de tumor zo krap mogelijk, maar wel in zijn geheel, verwijderen. Een dermatoloog die veel ervaring heeft met operaties rondom het oog kijkt mee met de operatie of voert de operatie uit. Als het nodig is helpt een oogarts ook mee bij de operatie.

Voorbereiding op de operatie


Eten en drinken


U krijgt plaatselijke verdoving voor de Mohs operatie. U hoeft dus niet nuchter te zijn. U mag gewoon eten en drinken voor de operatie.

Bloedverdunners


U mag uw bloedverdunners gewoon gebruiken, behalve als uw dermatoloog u heeft afgeraden ze te gebruiken.

Gebruikt u bloedverdunners via de trombosedienst? Dan moeten uw medicijnen meestal worden aangepast. De arts bespreekt dit met u.

Roken


Wij raden u aan om minimaal 6 weken voor de operatie te stoppen met roken. Als u rookt, genezen uw wonden minder goed, omdat nicotine de bloedvaten vernauwt. Hierdoor krijgt u sneller complicaties, zoals infecties of weefsel dat afsterft.

Kleding


Draag gemakkelijke kleding die u niet over uw hoofd hoeft uit te doen, zoals een blouse of overhemd. Draag geen sierraden of make-up.

Medicijnen

Neem een overzicht van uw medicijnen mee. Dit overzicht mag niet ouder dan 2 weken zijn. U kunt dit overzicht ophalen bij uw apotheek.

Gebruikt u corticosteroïden (predniso(lo)n, hydrocortison, dexamethason) en/of bloedverdunners? Geef dit dan zo snel mogelijk door aan uw arts. Weet uw arts dit al? Dan hoeft u niks te doen.

Verloop van de operatie


Het Erasmus MC is een expertisecentrum op het gebied van huidkanker en Mohs micrografische chirurgie. Een ervaren team van dermatologen en oogartsen behandelt de tumoren rondom het oog. Voordat zij beginnen met de behandeling, is er een aantal voorbereidingen.

Desinfecteren en verdoven


U krijgt allereerst verdovende oogdruppels. Deze oogdruppels prikken kort. Daarna tekent de arts de tumor af, met een klein randje eromheen. Vervolgens maakt de arts het operatiegebied schoon met desinfecterend middel. Hij/zij dekt het gebied af met steriele doeken. Dan verdooft hij/zij het gebied plaatselijk. Als de arts de verdovingsvloeistof inspuit, geeft dit soms een brandend gevoel.

Wegsnijden van de tumor


Na het verdoven zetten we kleine hechtingen om aan te geven waar de randen zitten. Daarna snijden we de huidtumor weg. U voelt dat de arts bezig is, maar het doet geen pijn. Na afloop leggen we een verband aan. Vaak plakken we het oog tijdelijk af. Het wegsnijden van de tumor duurt ongeveer 30 tot 45 minuten.

We vriezen het weefselstukje in. Dit snijden we in dunne plakjes (coupes). Onder de microscoop kijken we of er aan de randen nog kanker zit. We kleuren de kankercellen aan. Zo kunnen we precies zien waar nog kanker is achtergebleven. Dit hele proces duurt ongeveer 3 uur. Ondertussen wacht u in de rustkamer op de uitslag van het microscopisch onderzoek. 1 persoon mag de hele tijd bij u zijn. In de rustkamer is koffie en thee. U krijgt lunch van het ziekenhuis. Uw begeleiding moet zelf lunch meenemen, of iets kopen in het restaurant of de supermarkt in de hal van het ziekenhuis. We vragen u de afdeling niet te verlaten. Als de uitslag van het microscopisch onderzoek bekend is, vertellen wij u die meteen.

Als we nog kankercellen hebben gezien aan de randen, snijden we nog een stukje extra huid weg. Dit stukje onderzoeken we weer onder de microscoop. Dit proces blijven we doen tot de tumor weg is. Dit is vaak na 2 tot 3 rondes. Soms zijn er meer rondes nodig om de tumor helemaal weg te halen. Als de tumor helemaal weg is, verbinden we de wond.

Sluiten van de wond


Na de operatie, willen we voor u een zo goed mogelijk functioneel en cosmetisch resultaat behalen. Het soort reconstructie dat we toepassen, hangt af van de plaats en de grootte van de wond. Soms laten we de wond open om deze uit zichzelf dicht te laten groeien.

Hebben we minder dan 30% van het ooglid verwijderd? Dan kunnen we de wond meestal gewoon hechten.

basaalcelcarcinoom
mohs chirurgie voor basaalcelcarcinoom op het ooglid
hechten van de wond na mohs chirurgie voor basaalcelcarcinoom van het ooglid
1 week na de mohs chirurgie voor basaalcelcarcinoom voor het ooglid
Basaalcelcarcinoom op het onderooglidNa het wegsnijden van alle tumorcellen met Mohs chirurgieNa het hechten van de wond1 week na het weghalen van de hechtingen


Hebben we meer dan 30% van het ooglid verwijderd? Dan kunnen we de wond op andere manieren sluiten. Dit kan bijvoorbeeld door huid die naast het ooglid ligt op te schuiven, of door een huidtransplantatie. Als de wond groot is, moet het ooglid soms tijdelijk dicht gehecht worden. Dit heet een Hughes procedure.

basaalcelcarcinoom op het onderste ooglid
mohs chirurgie van het ooglid voor de behandeling van basaalcelcarcinoom
hechten van de wond na mohs chirurgie met de hughes procedure
na het openen van de hughes flap bij mohs chirurgie voor basaalcelcarcinoom aan het oog
1 jaar naar de mohs operatie van basaalcelcarcinoom aan het oog
Basaalcel-
carcinoom op het ooglid
Na het wegsnijden van alle tumorcellen met Mohs chirurgieDe Hughes procedure: het ooglid is tijdelijk dichtgehechtNa het openen van Hughes flap, 2-3 weken na de Mohs chirurgie1 jaar na de Mohs chirurgie


Uw oog blijft dan gesloten voor 2 tot 3 weken. Daarna opent de dermatoloog of oogarts het ooglid met een kleine ingreep. Het sluiten van de wond duurt 60 tot 90 minuten.

Na de operatie


Pijnmedicatie


Meestal valt de pijn na de operatie mee. Als u pijn heeft, kunt u maximaal 4 keer per dag 2 tabletten van 500 mg paracetamol innemen. We adviseren om geen andere pijnstillers te nemen, zoals aspirine. Deze pijnstillers hebben vaak een bloedverdunnend effect, dus dat vergroot het risico op nabloeding.

Naar huis


U mag niet zelf naar huis rijden na de operatie. Na de operatie verbinden we meestal uw oog, waardoor u even met één oog kijkt. Met één oog kunt u geen diepte zien. U kunt dus niet zien hoe ver weg dingen zijn. Neem daarom iemand mee naar de operatie. Of laat iemand u ophalen na de operatie.

Sluiten van de wond


U mag het verband 24 uur na de operatie verwijderen. Gebruik na de operatie de voorgeschreven oogzalf op de wondrandjes/het oog. Gebruik de zalf 1 week lang, 2 keer per dag.

Uw oogleden kunnen rood of blauw worden tijdens de eerste dagen na het sluiten van de wond. Uw ooglid is ook opgezwollen. Dit is normaal. Maakt u zich hierover geen zorgen. Na 1 week verwijderen we de hechtingen op de polikliniek oogheelkunde of dermatologie. Soms is een extra controle bij de oogarts nodig na de operatie. U krijgt de afspraken hiervoor op de dag van de operatie.

Nazorg en controles


Bijwerkingen en complicaties


Ernstige complicaties komen niet vaak voor. Complicaties die kunnen voorkomen zijn:

  • nabloeding
  • afsterven van weefsel
  • beschadiging van het hoornvlies
  • ernstige infectie van de wond

De kans op een nabloeding is het grootst in de eerste 24 uur na de operatie. Als u een nabloeding krijgt, druk dan met een schone theedoek 20 minuten stevig tegen de wond. Kijk tussendoor niet. Als de bloeding niet stopt, neem dan contact op met de polikliniek dermatologie. Als u het gevoel heeft dat er iets tegen uw oog schuurt en de pijn wordt niet minder door de oogzalf, neem dan contact op met de polikliniek oogheelkunde.

Milde complicaties komen af en toe voor. Voorbeelden van milde complicaties zijn een wond die goed geneest of een milde infectie aan de wond. Zulke complicaties behandelen we met goede wondzorg. Soms is een aanvullende operatie nodig.

Er zijn verschillende risicofactoren die de kans op complicaties vergroten. Dit zijn onder andere:

  • roken
  • eerdere bestraling
  • suikerziekte
  • gebruik van prednison

Controles


Vaak krijgt u in de eerste jaren nog huidcontroles. Het hangt af van het type huidkanker dat u heeft gehad hoe lang en hoe vaak dit nodig is. Uw behandelend arts bespreekt dit met u.

Heeft u nog vragen?


Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met de polikliniek dermatologie. Wij helpen u graag.

Contact


  • Polikliniek Dermatologie (maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30) (010) 704 01 10
  • Polikliniek Oogheelkunde (maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 16.30) (010) 704 01 35
  • Spoedeisende hulp (bij spoed buiten kantoortijden) (010) 704 01 45 (vraag naar de dienstdoende arts dermatologie na Mohs operatie, of naar de dienstdoende arts oogheelkunde na reconstructie rondom het oog)