Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Operatie

Borstsparende operatie

Lumpectomie, Mammasparende operatie

Tijdens een borstsparende operatie wordt de tumor operatief uit de borst verwijderd waarbij de borst zoveel mogelijk wordt behouden.

Over deze operatie

Wat we gaan doen

Wat is deze operatie?

Bij ruim tweederde van de vrouwen met borstkanker kan een borstsparende operatie uitgevoerd worden. Tijdens de operatie wordt de tumor met voldoende omringend gezond weefsel verwijderd. Hierbij wordt de borst zoveel mogelijk behouden.

Er wordt gezond weefsel weggesneden om er voor te zorgen dat de hele tumor wordt verwijderd. Tijdens de operatie is niet te zien of in dit weefsel kankercellen zitten. Na de operatie wordt onder de microscoop onderzocht of de snijvlakken schoon (vrij van tumorweefsel) zijn.

Als de tumor niet goed te voelen is, zal de tumor voorafgaand aan de operatie gemarkeerd worden door een localisatiedraad of een jodiumzaadje.

Tijdens de operatie kan er ook een schildwachtklier procedure of een lymfeklierdissectie uitgevoerd worden.

Hoe gaan we te werk?

De operatie vindt plaats onder volledige narcose. Voordat de narcose wordt toegediend wordt u aangesloten op de bewakingsapparatuur en krijgt u een infuus in de hand of arm.

De chirurg maakt een snee inde huid en via deze snee verwijdert de chirurg de tumor met omliggend gezond weefsel. De wond zal onderhuids worden gehecht met oplosbare hechtingen.

Wat is het doel?

Het doel van de operatie is om de tumor in zijn geheel te verwijderen met behoud van zoveel mogelijk borstweefsel.

Voorbereiding

De week voorafgaand aan de operatie mag u uw oksels niet ontharen m.b.v. een scheermes, ontharingscreme of een electrisch scheerapparaat mag wel.

Op de dag van de operatie kunt u thuis douchen. U moet nuchter zijn voor de operatie.

U dient een beha zonder beugel die voldoende steun geeft, bijvoorbeeld een sportbeha, mee te nemen om te dragen na de operatie.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens de operatie

Tijdens de operatie merkt u niets, omdat u volledig onder narcose bent.

Kort na de operatie

Tijdens de operatie wordt soms een wonddrain geplaatst. Deze drain wordt doorgaans verwijderd voor het ontslag uit het ziekenhuis. Na een borstsparende operatie kunt u, afhankelijk of de arts toestemming geeft, vaak dezelfde dag naar huis.

Het kan moeilijk zijn om de verandering in uw lijf te bekijken. Neem hier de tijd voor en geef het aan bij uw verpleegkundige. Zij ondersteunt u, en uw partner, graag in deze periode.

Thuis

De eerste weken na de operatie kan de wond wat pijnlijk, gezwollen of verkleurd zijn. U kunt zo nodig pijnstillers nemen. U mag 48 uur na de operatie weer douchen. De pleisters mogen na 1 week verwijderd worden.

Draag de beha zonder beugel de eerste week dag en nacht. Wij adviseren de eerste 6 weken niet zwaar te tillen. Normaal bewegen is goed voor herstel. Uw lichaam geeft zelf de grens aan.

Resultaat

Na een borstsparende operatie zal er altijd bestraald worden. Uw arts zal het behandelplan met u bespreken. Afhankelijk van de tumor kan er besloten worden om voorafgaand aan de operatie al met voorbehandeling te starten.

Na de operatie zal de patholoog-anatoom het weggesneden weefsel onderzoeken op tumorcellen. Indien er in de snijvlakken geen cellen worden aangetroffen, is het bijna zeker dat de tumor in zijn geheel is verwijderd. Indien er wel cellen worden aangetroffen zal uw arts met u bespreken wat het vervolg zal zijn. Dit kan bijvoorbeeld een nieuwe operatie zijn of extra bestralingen.

Deze uitslag zal de chirurg op de polikliniek met u bespreken. Het duurt ongeveer 10 werkdagen voor de uitslag bekend is.

Wanneer neemt u contact op?

U dient contact met ons op te nemen als:

  • De operatiewond rood, warm en pijnlijk is, dit kan een ontsteking zijn
  • De operatiewond gezwollen is
Neem bij twijfel, lichamelijke klachten en vragen contact op met de mammacare verpleegkundige. De contactgegevens ontvangt u na de operatie.
Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor