Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
education-book
Verpleegkundige specialisatie

Basis Acute Zorg (BAZ)

Startmoment: 9 x per jaar
Duur: 6 maanden bij een fulltime dienstverband
Onderwijsaanbieder: Erasmus MC Academie

Werk je op een acute zorg afdeling? Draag je zorg voor patiënten met een vitale bedreiging? Dan zal deze opleiding bij jou aansluiten. Deze opleiding kan gevolgd worden op een erkende intensive care, cardiac care, recovery, spoedeisende hulp, medium care en bij de ambulance. Vanwege de recente erkenning van de opleiding Interventiecardiologie, verwachten we dat deze afdeling binnenkort zal worden toegevoegd aan de context van de acute zorgopleidingen.

Over deze opleiding

Overzicht

De BAZ is de basisopleiding van de verpleegkundige vervolgopleidingen in de acute zorg. Je leert op je (CZO erkende) werkplek de volgende  EPA’s:

 1. Je werkplek kennen
 2. de patiënt op te vangen, 
 3. zorg te verlenen aan de laag-complexe en 
 4. midden- complexe zorgvrager en je leert
 5. “immediate life support” in een multidisciplinaire setting. 

In theorie én praktijk is klinisch redeneren de rode draad om deze EPA’s te behalen. 

EPA’s staan voor Entrustable Professional Activities. Dit zijn beroepsacitiviteiten die na het behalen hiervan je bekwaamheid geven om zelfstandig uit te voeren.

Inhoud

Je volgt een basis acute zorg opleiding waarmee je kunt doorstromen naar een specialistische vervolgopleiding binnen de acute zorg.
Je leert over de achtergronden en oorzaken van bedreigde vitale functies, hoe je deze kunt observeren en analyseren en welke interventies noodzakelijk zijn. In je portfolio verzamel je bewijzen waarmee je de groei aantoont van je leerproces tot het niveau van bekwaamheid om de EPA’s zelfstandig uit te kunnen voeren. Het werken op een acute zorg afdeling stelt eisen aan je beroepshouding en vereist goede communicatieve vaardigheden. 
Tijdens je opleiding oefen je met scenario´s uit de actuele praktijk in simulatietrainingen. Zo leer je allerlei problematiek in een veilige leeromgeving analyseren, interpreteren en interventies toepassen. Je kunt deze daarna ook toepassen in je eigen praktijk.

In de specifieke gids vind je meer informatie over de opleiding. 

Waarom bij Erasmus MC?

Het Erasmus MC beschikt over een skills& simulatiecentrum met ervaren trainers uit de beroepspraktijk, waar vaardigheden en acute beroepssituaties in een veilige leeromgeving getraind kunnen worden.

Erasmus MC Academie acute zorg beschikt over een flexibel samenhangend aanbod waardoor je kunt starten wanneer je wilt en waardoor theoretische leereenheden vaak aangeboden worden. Jouw gewenste leerroute is hierdoor mogelijk. 

Overige informatie

In de BAZ staat het werkplekleren centraal. De theorie is ondersteunend. 

Praktische informatie

Startdata

De BAZ-opleiding start 9 x per jaar in januari, februari, maart, april, mei, juni september, oktober en november.

Toelatingseisen

 • Diploma verpleegkunde, BIG geregistreerd
 • Anesthesiemedewerkers
 • Medische hulpverleners
 • Operatieassistenten

 • Dienstverband met een CZO erkende zorginstelling
 • Een leerarbeidsovereenkomst van minimaal 24 uur per week
 • Werkzaam op een afdeling van de acute ketenzorg waar vitale functies bewaakt worden.

Programma

Je hebt zelf een grote verantwoordelijkheid voor je leerproces. Je (praktijk)opleider, gastdocenten en je collega's/medestudenten helpen je bij het verwerven van kennis en inzicht en bij het toepassen van deze kennis in de praktijk.

De opleiding bestaat uit vijf EPA’s. Het eerste gedeelte bevat kennis en inzichten over de vitale functies van de respiratie, circulatie en het centraal zenuwstelsel en hun samenhang. Ondersteunende onderwerpen zijn hierbij o.a. zuur base evenwicht, ritme en geleiding en klinisch redeneren, de ABCDE methodiek en de SBAR(R). Al deze onderwerpen ga je ook toepassen in simulatietraining.
Hierop aansluitend ga je je verdiepen in hartritmestoornissen en ECG leer. 
Als afsluiting volgt er een simulatietraining waar je de totale inhoud van de BAZ gaat toepassen.

De opleiding wordt geborgd door de theorietoetsen (formatief en summatief) en praktijkopdrachten die in het portfolio opgenomen moeten worden. De praktijkopdrachten worden op de eigen afdeling of op de stage verlenende afdelingen uitgevoerd en beoordeeld.

Kosten

Bekijk hier de prijs van deze scholing. Een korte versie Prijzenoverzicht unit Intensieve Acute Zorg vind je hier.

Voorbereiding

Wij bieden het onderwijs blended aan. Dit is een combinatie van fysiek en digitaal onderwijs. Dit betekent dat je je als student moet voorbereiden door middel van e-learning, literatuur en webinars. Voor een aantal onderdelen moet je een certificaat van de gevolgde e-learning(s) overhandigen om deel te mogen nemen aan het onderwijs. 

Bijzonderheden

De totale opleiding (ongeveer 6 maanden bij een fulltime dienstverband) is  ontwikkeld op basis van de EPA’s Basis Acute Zorg.

De opleiding is CZO erkend.

Als je kunt aantonen dat je een gedeelte van de EPA’s reeds behaald heb in een (andere) context van de Acute zorg behoort een EVC-procedure tot de mogelijkheden. Hiermee kan de duur van de opleiding in theorie en praktijk korter worden. 

Aanmelden en voorwaarden

Hoe kun je je aanmelden?

Digitaal aanmelden via Osiris

Algemene voorwaarden

Heeft u vragen?

Gebruik ons contactformulier.

Contactformulier