Over deze opleiding
Overzicht
Het werkveld van de wondzorg is dynamisch en divers. Zowel op het gebied van het herkennen van wonden met een vertraagde genezingstendens, als op het gebied van preventie en wondbehandeling. Daarbij is er binnen de wondzorg steeds meer aandacht voor de factoren die van invloed zijn op de wondgenezing, voeding, pijn, leefstijl en de omgeving.
Als wondconsulent coördineer en bewaak jij het zorgproces tijdens de behandeling. Je werkt daarbij nauw samen met hulpverleners, experts uit verschillende werkvelden. Bezuinigingen in de zorg leiden er toe dat verzekeraars niet alle wondbedekkingsmaterialen vergoeden en dat zij kritische vragen stellen bij de bewezen effectiviteit en de efficiëntie van het product. Dit vraagt van jou een kritische blik bij de keuze van beste materiaal en het implementeren van richtlijnen.
Daarnaast heb je kennis over financiële en juridische regelingen in relatie tot wondzorg en -behandeling. Netwerken is voor de wondconsulent een vanzelfsprekendheid. Je initieert en participeert in overlegsituaties met collega’s uit verschillende werkvelden.
Inhoud
In je functie als wondconsulent heb je een coördinerende rol.
Naast jouw expertise als wondverpleegkundige, waarbij je de situatie van de patiënt met een gecompliceerde wond beoordeeld, een behandelplan opstelt en het resultaat evalueert, heb je ook een belangrijke rol bij het implementeren van een vernieuwd beleid. Je bent op de hoogte van factoren die van invloed kunnen zijn op de resultaten van de wondbehandeling en je anticipeert hierop.
Je adviseert wondverpleegkundigen en andere hulpverleners met betrekking tot verpleegkundige diagnostiek, nieuwe richtlijnen, landelijke ontwikkelingen, behandeling en de keuze van materialen. Je hebt een actieve rol in het kwaliteitsbeleid binnen jouw instelling. En wordt geconsulteerd door diverse zorgprofessionals voor specifieke vragen.
Om jouw functie als wondconsulent uit te voeren biedt de opleiding jouw handvatten op het gebied van samenwerken, adviseren, motiveren, ondernemen en beïnvloeden. Daarnaast leer je over kwaliteitsbeleid, het publiceren van een artikel en implementatie in de praktijk.
Op een interactieve wijze worden specifieke vakinhoudelijke ontwikkelingen op het gebied van diagnostiek en behandeling gedeeld met vak experts.
Resultaat
Bij de beoordeling van de studieresultaten zijn verschillende personen betrokken, bijvoorbeeld een (praktijk)begeleider, medestudent of een vakdocent. Met de opgeslagen resultaten in jouw portfolio geef je inzicht in jouw competentieontwikkeling. Wanneer alle kerncompetenties zijn behaald, ontvang je het diploma Wondconsulent. Het diploma is door het Platform Woundcare en WCS-Nederland erkend en geaccrediteerd door de V&VN.