Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Het (medisch) cosmetisch spreekuur

Download PDF
De afdeling Dermatologie heeft een speciaal spreekuur voor (medisch) cosmetische zorg. Wij bieden sinds 2013 de mogelijkheid tot (medisch) cosmetische behandelingen.

Cosmetische/esthetische dermatologie


Cosmetische of esthetische dermatologie is een specialisatie binnen de dermatologie. Erasmus MC Aesthetics is een opleidings- en kenniscentrum voor cosmetiek. Het is onderdeel van de afdeling dermatologie van het Erasmus MC. Cosmetisch dermatologen houden zich bezig met cosmetische onderdelen van de huid en weefsels onder de huid. Ze zijn specialist in behandelingen met botox, fillers, peelings en lasers. Cosmetisch dermatologen doen ook bepaalde chirurgische ingrepen.

Het spreekuur


U kunt verschillende redenen hebben om een afspraak te maken. Misschien wilt u minder rimpels hebben of een minder vermoeid en frisser uiterlijk. Misschien heeft u last van volumeverlies of een asymmetrisch gezicht, bijvoorbeeld door veroudering, een aandoening van de huid of een operatie. U kunt ook een afspraak maken als u littekens of zonneschade in uw gezicht heeft, of als u overmatig bloost. Ook als u overmatig zweet of andere klachten heeft, kunt u bij ons terecht. Tijdens het eerste intakegesprek, doen we een (gezichts)analyse. Op basis van uw wensen maken we samen met u een vrijblijvend plan van aanpak. Ook bespreken we met u de kosten. Voor de behandeling zelf plannen we vaak een nieuwe afspraak, omdat we hiervoor genoeg tijd willen inplannen.

Behandelingen


Voor de volgende behandelingen kunt u bij ons terecht:

 • botox (botuline toxine, voor de behandeling van rimpels, flushing, hyperhidrosis)
 • fillers (voor de behandeling van rimpels en volumeverlies)
 • peelings (voor de behandeling van rimpels, pigmentvlekken en zonschade)
 • lipofilling (bij bepaalde medische indicaties)
 • miraDry behandeling (bij behandeling van overmatig zweten van de oksels)
 • ooglidcorrecties
 • littekencorrecties
 • laserbehandelingen

Voor de afspraak


Om een afspraak te maken, kunt u bellen met de polikliniek Dermatologie of een mail sturen. Vermeld daarin de reden van de afspraak, uw naam, geboortedatum BSN nummer en telefoonnummer. U heeft geen verwijzing nodig. Voor de afspraak betaalt u eenmalig de consultkosten met de pin. Wij accepteren geen contant geld.

De afspraak en behandeling


Wij vinden het belangrijk dat u een goede en afgewogen beslissing neemt. Daarom wachten wij na een intakegesprek meestal 1 tot 2 weken, voordat we u behandelen. Bij eenvoudige behandelingen, of bij mensen die een behandeling al kennen omdat zij die al eerder hebben gehad, behandelen we soms wel direct na de intake. Na de behandeling kunt u blauwe plekken of zwellingen krijgen. Deze verdwijnen meestal na een paar dagen. Een peeling, operatie of behandeling met de miraDry doen we nooit meteen na de intake. Hiervoor plannen we altijd een nieuwe afspraak. Dermatologen en dermatologen in opleiding doen het spreekuur en de behandelingen.

Het resultaat


Het effect van een behandeling met botuline toxine, is meestal 1 tot 2 weken na de behandeling merkbaar. Een behandeling met fillers geeft meteen een zichtbaar resultaat.

Bijwerkingen en complicaties


Na de behandeling met botuline toxine en fillers kunnen blauwe plekken ontstaan rondom de plek van de injectie. U kunt ook voelbare zwellingen krijgen. Deze trekken meestal binnen een aantal weken weg.

In zeldzame gevallen krijgen mensen een allergische- of overgevoeligheidsreactie. Er kunnen ook vasculaire complicaties zijn. Hierbij kan een deel van het weefsel afsterven. Gelukkig is dit zeer zeldzaam.

Voor uitgebreide uitleg over de overige behandelingen, kunt u de informatie over specifieke behandelingen raadplegen.

Wanneer contact opnemen?


Neem direct contact op met de polikliniek Dermatologie, als u last heeft van:

 • toenemende roodheid, pijn, warmte en zwelling
 • koortsklachten
 • hevige pijnklachten
 • gezichtsvermindering

Als u nog vragen heeft, kunt u altijd contact met ons opnemen.

Contact


 • Polikliniek Dermatologie (tijdens kantooruren): (010) 704 01 10
 • Spoedeisende hulp (tijdens avonden en weekenden): (010) 704 0 704
 • Mail (niet voor spoed): afspraak.derma@erasmusmc.nl