Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Laparoscopische galblaasoperatie

Download PDF
U heeft van uw behandelend arts gehoord dat u in aanmerking komt voor een laparoscopische galblaasoperatie. In deze folder vindt u informatie hierover.Wat is een laparoscopie?


Bij een laparoscopie maakt de chirurg slechts enkele kleine snedes in plaats van één hele grote in de buik. Een laparoscoop (een dunne telescoopachtige buis) wordt via één van de snedes in de buik gebracht. Aan het einde van de scoop bevindt zich een lampje. Aan andere kant van de scoop is een camera gemonteerd, deze camera is aangesloten op de monitor. Chirurgische instrumenten worden via de overige snedes ingebracht. Tijdens de laparoscopische operatie bedient de chirurg de chirurgische instrumenten via de monitor. Laparoscopische chirurgie heeft als voordelen boven een open operatie dat u minder pijn heeft, sneller herstelt en slechts een paar kleine littekens heeft in plaats van één lang litteken.

galblaas endoscopisch

Voorbereiden thuis


Als u bloedverdunners gebruikt zal uw arts u adviseren of u met deze medicijnen moet doorgaan voor de operatie. De avond voor de operatie mag u na niets meer eten of drinken. Dit vermindert het risico van overgeven tijdens de operatie.

De dag van operatie


Voor de operatie krijgt u een algemene of een plaatselijke verdoving zodat u tijdens de operatie pijnvrij bent. Meestal wordt deze ingreep poliklinisch uitgevoerd. Dit betekent dat u binnen enkele uren na de operatie weer naar huis mag.

Operatie


Allereerst krijgt u een infuus ingebracht. Via dit infuus krijgt u een verdoving en worden medicijnen ingebracht. Er worden een aantal snedes in de buik gemaakt. De laparoscoop wordt via een snede ingebracht. De hele kleine videocamera zendt beelden naar een monitor. De galblaas wordt verwijderd door een kleine snede in de navel.Tijdens de operatie kan er een röntgenfoto worden gemaakt van de galbuis. Deze foto kan galstenen laten zien. Deze stenen kunnen tijdens de operatie of tijdens latere operatie dan worden verwijderd.

De operatie duurt gemiddeld één tot drie uur.Hoewel het niet vaak voorkomt, kan het gebeuren dat de chirurg tijdens de operatie besluit dat het beter is om uw galblaas te verwijderen via een grotere snede in de buik (open operatie). Deze snede is minimaal 12 cm.

Na de operatie


Over de snedes is verband geplakt. Het infuus dat voor de operatie werd ingebracht blijft zitten totdat u zelf kan drinken. U kunt een onbehaaglijk gevoel in uw rechter schouder voelen. Dit gevoel wordt veroorzaakt door het koolzuurgas dat tijdens de operatie is gebruikt en verdwijnt na verloop van tijd vanzelf. Binnen een paar uur na de operatie kunt u alweer drinken en, indien u dat wenst, later op de avond een lichte maaltijd nuttigen. Na de operatie kunt u medicijnen krijgen die uw ongemak verlichten. U heeft pleisters over de snedes.

Ook kunt u een infuus in uw arm krijgen, dat enkele uren na de operatie vloei-stoffen in uw lichaam inbrengt. In de meeste gevallen kunt u naar huis zodra u kunt eten, drinken, plassen en lopen. Overleg met uw arts hoe u uw dagelijkse activiteiten moet beperken voor een snel herstel. U zult gevraagd worden diep adem te halen en te hoesten om uw longen schoon te houden. Ook moet u proberen enkele uren na de operatie een korte wandeling maken om de bloedcirculatie te stimuleren én om de vorming van bloedproppen in de bloedvaten te voorkomen.

Risico's en complicaties


De volgende risico's en complicaties kunnen zich voordoen:
  • bloedingen
  • infecties van de wond of in de buik-beschadiging van omliggende organen tijdens operatie
  • vorming van bloedproppen

Weer thuis


Meestal kunt op de dag van de operatie naar huis en bent u binnen twee weken volledig hersteld. Over het algemeen heeft u minder pijn dan na een open operatie omdat de snedes kleiner zijn en nauwelijks spieren worden doorgesneden. Als u volledig hersteld bent zijn de littekens van de operatie bijna onzichtbaar. De gal stroomt nog steeds van de lever naar de dunne darm waardoor de spijsvertering minimaal doorgaat. U hoeft na verwijdering van de galblaas geen dieet te houden.

Als u eenmaal thuis bent, kunt u diverse dingen doen om uw herstel te bevorderen. Gedurende de eerste 2 à 3 dagen moet u regelmatig uw temperatuur meten om te controleren of u geen koorts heeft. Als u zich goed voelt mag u lichamelijk werk verrichten. Volg het advies op dat de arts u geeft over douchen, autorijden en weer aan het werk gaan. Meestal kunt u uw normale activiteiten binnen 7 tot 14 dagen hervatten. Houdt u er rekening mee dat pijnstillers tijdelijk verandering kunnen veroorzaken in uw stoelgang. Blauwe plekken in de buurt van de snedes zijn normaal.

U kunt een wat onbehagelijk gevoel in de buik krijgen als uw spijsvertering weer normaal voedsel te verwerken krijgt. Gedurende deze periode kunt u het beste voeding nuttigen die vóór de operatie voor uw lichaam goed verteerbaar was. Daarna kunt u alles eten.

Controleafspraak


Ongeveer 7 tot 10 dagen na de operatie komt u bij de arts op afspraak voor controle van de littekens, het verwijderen van de hechtingen, en beantwoording van eventuele vragen. Indien nodig zal een vervolgafspraak met u worden gemaakt.

Wanneer moet u uw arts bellen?


  • Koorts (hoger dan 38 graden Celsius) of koude rillingen
  • Een snede die langer dan een dag vocht lekt
  • Toenemende pijn of roodheid rondom een snede
  • Geelzucht

Tot slot


Deze folder geeft geen volledige informatie, maar dient ter ondersteuning van de informatie gegeven door uw arts. Als u iets niet duidelijk is, vraag dit gerust aan uw arts of aan de verpleegkundige. De afdeling is te bereiken onder telefoonnummer (010) 704 05 90.

Meer informatie


Nederlandse Vereniging voor Endoscopische Chirurgie www.nvec.nl