Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

MSLT-onderzoek

Onderzoek naar de slaap van uw kind

Uw kind heeft binnenkort een afspraak voor een MSLT-onderzoek. MSLT staat voor Multi Sleep Latency Test. Hier vertellen we u over het onderzoek. Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, stel deze dan gerust.

Download PDF

Over het onderzoek

Wat is het doel?

Uw kind heeft overdag last van slaperigheid. Met dit onderzoek kijken we hoe slaperig uw kind is door te kijken hoe snel het in slaap valt.

Wat gaan we doen?

Uw kind komt naar het ziekenhuis voor het onderzoek. De nacht voor het MSLT-onderzoek, krijgt uw kind eerst een polysomnografie-onderzoek (PSG-onderzoek) in het ziekenhuis. Na het PSG-onderzoek blijft uw kind in het ziekenhuis voor het MSLT-onderzoek. Voor dit onderzoek gaan we verspreid over de dag een aantal keer metingen uitvoeren.

We meten de activiteit van de hersenen en de bewegingen van de ogen. Dit doen we met elektroden op het hoofd en in het gezicht van uw kind. Zo bekijken we hoe snel uw kind in slaap valt en in welke slaapstadia uw kind komt.

Het onderzoek doet geen pijn.

Voorbereiding

  • Het is de bedoeling dat uw kind zijn of haar normale slaappatroon aanhoudt. Dus niet extra vroeg of laat naar bed gaan of opstaan.
  • Zorg dat het haar van uw kind schoon, droog en niet vet is. Was thuis vóór het onderzoek het haar van uw kind. En gebruik daarna tot het onderzoek geen haarlak, gel of vet meer.
  • Ga niet naar de kapper met uw kind vlak voor het onderzoek. Wij vinden het juist prettig als het haar van uw kind wat langer is.
  • Geef uw kind voor het onderzoek geen koffie, thee, cola en energiedrankjes. Dit geldt de avond voor het onderzoek en op de hele dag van het onderzoek zelf.
  • Als het mogelijk is, kunt u uw kind van tevoren uitleg geven over het onderzoek. U kunt vertellen wat uw kind kan verwachten tijdens het onderzoek.
  • U kunt iets meenemen om uw kind af te leiden tijdens het plaatsen van de elektroden. Bijvoorbeeld een tablet, boek, knuffel of wat te drinken.
  • Uw kind is de hele dag in het ziekenhuis. Tussen de onderzoeken door hebben jullie tijd voor jezelf. U kunt iets meenemen om deze tijd door te komen.

Verloop van het onderzoek

Elektroden

Voor het eerdere onderzoek (PSG-onderzoek) heeft uw kind al elektroden op het hoofd en in het gezicht gekregen. Deze elektroden blijven zitten voor het MSLT-onderzoek.

Metingen

De duur van het totale onderzoek is van 08.30 uur tot ongeveer 16.00 uur. In die tijd houden we 4 slaapsessies, waarbij we de metingen doen. Deze zijn om 09.00, 11.00, 13.00 en 15.00 uur. De metingen duren steeds 20 minuten.

Uw kind ligt op een bed in een donkere kamer. Daar probeert uw kind te slapen. De metingen worden opgeslagen op een computer. We nemen ook een video op tijdens de metingen. Dit helpt ons bij het begrijpen van de metingen na het onderzoek.

Tussen de metingen door

Tussen de metingen door hebben jullie tijd voor jezelf. Uw kind mag dan de afdeling verlaten. De elektroden blijven wel op het hoofd van uw kind zitten. Uw kind mag een muts, sjaaltje of hoofddoek dragen.

Uw kind mag tussen de metingen door absoluut niet slapen. Uw kind mag geen koffie, thee, cola en energiedrankjes drinken. Dit heeft invloed op het onderzoek.

Na het onderzoek

Aan het einde van het onderzoek halen we de elektroden eraf met water. Daarna kunt u naar huis.

Het kan zijn dat er wat rode plekken op de huid van uw kind zitten, waar eerst de elektroden zaten.

De uitslag

Na het onderzoek kunnen we niet meteen de uitslag geven. Een van onze artsen gaat het onderzoek eerst uitwerken en beoordelen. Ongeveer 2 weken na het onderzoek staat de uitslag in het dossier van uw kind. Deze kan de behandelend arts bekijken.

U hoort de uitslag van uw behandelend arts tijdens een afspraak. Controleer of deze afspraak gepland staat.

Contact

Polikliniek Klinische Neurofysiologie van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis:
  • Telefoonnummer: (010) 703 67 10, bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 t/m 16.00 uur.
  • E-mailadres: knf.sofia@erasmusmc.nl.


Meer informatie?

Heeft u nog vragen? Stel deze dan gerust aan uw behandelend arts of aan de laborant die het onderzoek doet. U kunt ook contact opnemen met de polikliniek Klinische Neurofysiologie.

Overige opmerkingen

  • Zorg dat u op tijd bent voor de afspraak in het ziekenhuis. Als uw kind meer dan 15 minuten te laat is, kan het onderzoek waarschijnlijk niet doorgaan.
  • Kunt u niet komen op de afspraak in het ziekenhuis? We horen dit graag ruim van tevoren. Neem tenminste 24 uur voor de afspraak contact met ons op.