Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Geneesmiddelenallergie (volwassenen)

Een geneesmiddelenallergie is een onverwachte en niet voorspelbare reactie van het afweersysteem op een geneesmiddel met ongewenste klachten tot gevolg. Soms wordt de allergie veroorzaakt door een hulpstof.

Geneesmiddelenallergie (volwassenen): over deze aandoening

Wat is Geneesmiddelenallergie (volwassenen)?

Er zijn twee soorten: een plotselinge/acute allergie (klachten binnen 1 uur na gebruik) en een late allergie (klachten meer dan 12 uur na gebruik).

In geval van een acute allergie kunnen de volgende klachen optreden:

• huid en slijmvliezen: jeuk, roodheid, bultjes, zwellingen
• maag-darmkanaal: buikpijn misselijkheid, braken en diarree
• luchtwegen: gevoel van dikke keel, hoesten, heesheid, piepen benauwdheid
• bloedcirculatie: slap worden, minder aanspreekbaar zijn, lage bloeddruk

Bij een late allergie is er meestal een rode of paarssrode huidreactie van vlekjes en bultjes over het hele lichaam. Als de patiënt ook ziek wordt, hoge koorts krijgt, uitgebreide puistjes of blaren krijgt en daardoor opgenomen moet worden dan is dit een ernstige late allergie.


Oorzaak

De oorzaak van een allergie is een verkeerd gerichte reactie van het afweersysteem op het geneesmiddel.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Bij een verdenking op een geneesmiddelallergie zal de allergoloog huidtesten doen met het verdachte geneesmiddel.

Bij een acute allergie wordt het geneesmiddel verdund en in de huid ingespoten. Na 15 minuten wordt gekeken of ter plekke een rode jeukende bult ontstaat. De rode jeukende bult wordt veroorzaakt doordat allergische afweerstoffen met het geneesmiddel reageren waardoor stoffen (onder andere histamine) in de huid vrijkomen die roodheid, zwelling en jeuk veroorzaken.

Bij een late allergie kan dezelfde huidtest gedaan worden als bij acute allergie waarbij meestal na 48 uur ter plekke een rode vlek ontstaat soms met bultjes of blaasjes. Deze reactie is het gevolg van bepaalde afweercellen die reageren met het geneesmiddel waarna na een aantal dagen een lokale onsteking ontstaat.

Een alternatief is de zogemaamde plaktest (epicutane test) waarbij het geneesmiddel gedurende een aantal dagen op de huid wordt geplakt.

Soms zijn de genoemde huidtesten negatief, terwjil er toch een verdenking op een allergie blijft bestaan. In dat geval kan een provocatie test worden afgesproken waarbij een toeneemde dosis van het geneesmiddel wordt gegeven in een veilige omgeving en in aanwezigheid van een ervaren arts.

Provocatietest

Met wie heeft u te maken?

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor