Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Insectengifallergie

Insectengifallergie: over deze aandoening

Wat is Insectengifallergie?

Een insectengifallergie is een onverwachte en niet voorspelbare reactie van het afweersysteem op insectengif. Het zijn bijna altijd reacties op wespengif, bijengif of hommelgif.

Oorzaak

De oorzaak van een allergie is een verkeerd gerichte reactie van het afweersysteem op het een insectensteek.

Het afweersysteem maakt allergische afweerstoffen aan tegen insectengif. Deze afweerstoffen zijn aantoonbaar in een bloedtest of in een huidtest met het insectengif.

 

Het is niet voorspelbaar wie ooit allergisch zal reageren. Er zijn geen aanwijzingen dat het om een erfelijke aandoening gaat.

Patiënten die een allergische reactie hebben na een bijensteek zijn vrijwel altijd imkers. 
Patiënten die allergisch reageren op een hommelsteek zijn meestal mensen die in een kas werken waar hommels worden ingezet voor de bestuiving. 

Een groter aantal patiënten krijgt een forse lokale reactie na een insectensteek of beet. Dit is als er een lokale zwelling ontstaat van meer dan 10 cm, waarbij de zwelling vaak pas na 12 uur maximaal is. Dit betreft een lokale onstekingsreactie en geen allergische reactie. Er is geen goede behandeling om zo een forse lokale reactie te voorkomen. De kans op een allergische reactie na een forse lokale reactie is gelukkig ook niet verhoogd.

Symptomen en gevolgen

Van een allergische reactie is sprake als er klachten op afstand onstaan van de plek waar de steek heeft plaatsgevonden of wanneer er een reactie ontstaat waarbij het hele lichaam is betrokken (geneneraliseerde reactie).

De ernst van de allergische reactie na een insectensteek wordt ingedeeld in 4 graden van ernst (Schaal van Müller):
1. Gegeneraliseerde jeuk, galbulten en/of roodheid
2. Klachten van graad I met gegeneraliseerde zwellingen, misselijkheid, braken, licht gevoel in hoofd, niet uitstralende drukkend gevoel op borst, buikpijn, diarree
3. Klachten van graad I of II met piepende ademhaling, moeite met slikken, heesheid, onduidelijke spraak, of kortadermigheid.
4. Blauw aanlopen, lage bloeddruk, bewustzijndaling of verlies, hartritmestoornissen, al of niet met klachten van graad I, II of III

 

Het gevolg van een insectengifallergie is dat blootstelling aan wespen, bijen of hommels, indien mogelijk, voorkomen moet worden. Als de patiënt een imker is of in een kas werkt dan kan hij/zij tijdelijk zijn vak niet uitoefenen. Patiënten met een ernstige reactie op een wespensteek, kunnen beter uit de buurt blijven van plekken waar veel wespen zijn, zoals bij een barbecue.

Zolang geen behandeling is ingesteld wordt geadviseerd dat de patiënt een adrenaline auto-injector (Jext ®, Epipen ®, of Emerade ®) bij zich draagt. Dit is een pen met adrenaline wat de patiënt bij zich zelf kan toedienen bij een ernstige allergische reactie.


Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Na een allergische reactie op een wespensteek zal een huidtest met het verdachte gif gedaan worden of een bloedtest om aan te tonen dat er allergische afweerstoffen zijn tegen het gif waar de patiënt op gereageerd heeft. 
Bij een huidtest wordt het verdunde gif in de huid gespoten en na 15 minuten gekeken of er op die plek een rode jeukende (gal)bult ontstaat. De huidtest met verdund gif is veilig, ook bij patienten die ernstig hebben gerageerd.

 

Een klein deel van de patiënten heeft mastocytose. 
Dit is een aandoening waarbij er een vergrote kans is op ernstig reageren op een insectensteek. Vaak hebben patiënten met mastocytose ook andere klachten en de aandoening is zeldzaam. 
De aandoening is op te sporen door tryptase te bepalen bij bloedonderzoek. Dit stofje is verhoogd bij mastocytose

Met wie heeft u te maken?

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor