logo voor centrum
Centrum

Endoscopiecentrum

Het Endoscopiecentrum is het onderzoek- en behandelcentrum van de afdeling Maag-, Darm en Leverziekten (MDL) waar endoscopische en echografische verrichtingen worden uitgevoerd. Ook endoscopische verrichtingen door de afdeling Longziekten en, in sommige gevallen, de afdeling Kinder MDL vinden plaats op het Endoscopiecentrum.

Over dit centrum

Wat we doen

In het Endoscopiecentrum worden dagelijks onderzoeken en behandelingen verricht middels een endoscopie. Bij een endoscopisch onderzoek bekijkt de arts met een flexibele slang de binnenkant van organen zoals maag, dunne darm, dikke darm en galwegen. Per orgaan kan een ander type instrument (endoscoop) worden gebruikt. Indien van toepassing kunnen tijdens het onderzoek ook stukjes weefsel worden weggenomen, of behandelingen worden toegepast. Voorbeelden hiervan zijn het verwijderen van poliepen, het plaatsen van een metalen stent in de galwegen of het oprekken van vernauwingen in de slokdarm.

Met de endoscopie verpleegkundigen en ondersteunend personeel wordt er samen met de medische staf gewerkt aan een zo goed mogelijk verloop van de onderzoeken.
 

Wat maakt dit centrum bijzonder?
Het Endoscopiecentrum van het Erasmus MC is het grootste academisch endoscopiecentrum van Nederland. Per jaar worden meer dan 12.000 verrichtingen uitgevoerd. Wij zijn (inter)nationaal voorloper bij de diagnostiek en behandeling van alvleesklier en darmpathologie, en MDL oncologie. Wij beschikken over endoscopie apparatuur met de hoogste kwaliteit, en investeren continu in kennis en kunde van onze medewerkers, en richten ons op nieuwe minimaal invasieve behandelmethoden. In ons centrum kunt u dan ook terecht voor de nieuwste onderzoek en behandelmethoden. 

Onderzoeken

Endoscopische en echografische onderzoeken:
Gastroscopie
Colonoscopie
Sigmoidoscopie
Enteroscopie
ERCP
EUS
Bronchoscopie
EBUS
Echo lever

Endoscopische behandeling:
Dilatatie
RFA
EMR
ESD
PEG
Stent
 

Onze polikliniek(en)

Verwijzen

Via de website Verwijzen van het Erasmus MC kunnen medisch specialisten hun patiënten doorverwijzen voor een onderzoek in het Endoscopiecentrum. 

Voorlichting en het presedatie spreekuur

Er is voor u een endoscopisch onderzoek aangevraagd. Het is belangrijk dat u goed geïnformeerd bent over hoe het onderzoek verloopt en hoe u zich daar optimaal op dient voor te bereiden. Daarnaast moeten wij goed geïnformeerd zijn over uw gezondheid. U ontvangt op uw emailadres een persoonlijke link naar onze digitale voorlichtingsmodule. Op deze wijze kunt u thuis een vragenlijst invullen over uw gezondheid. Indien u geen gebruik kunt of wilt maken van digitale voorlichting wordt u uitgenodigd voor een bezoek op ons poliklinisch spreekuur.

Contact

Voor het maken of verzetten van een afspraak, is het Endoscopiecentrum telefonisch bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 16.15 uur: (010) 70 40 266.

Bij spoed kunt u contact zoeken via het algemene nummer van het Erasmus MC: (010) 704 0 704.
 

Klinieken

Checklist

Komt u binnenkort bij ons op bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.

Bereid u voor