Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Kliniek
Kliniek

Kliniek HPB

Locatie: gebouw Rg/Ng, 11e etage
Telefoon: (010) 704 04 40 / (010) 704 04 41

Voor een operatie aan of onderzoek van uw lever (Hepar), alvleesklier (Pancreas), galblaas of galwegen (Bilem) wordt u opgenomen in de HPB kliniek. Deze verpleegafdeling bevat 39 éénpersoonskamers voor patiënten die worden behandeld door een chirurg of een MDL-arts.

Over

Wanneer komt u hier en wat gaan we doen?

Wanneer komt u hier?
U wordt hier opgenomen voor onderzoek of behandeling van een aandoening aan de lever, de alvleesklier of de galwegen. Ook wordt u hier opgenomen als u een levertransplantatie ondergaat.
U wordt doorverwezen via de polikliniek, de spoedeisende hulp of u komt via een ander ziekenhuis.

Wat gaan we doen?
Bij opname heeft u een gesprek met de verpleegkundige over de zorg die u (eventueel) nodig heeft tijdens de opname en erna (nazorg). Tevens krijgt u informatie over de dag van de operatie en/of onderzoek en over het verblijf op de uitslaapkamer of intensive care.

De verpleegkundige meet uw temperatuur, bloeddruk en pols. De zaalarts komt langs voor het medisch opnamegesprek en een lichamelijk onderzoek. Vervolgens wordt met u het medisch beleid doorgesproken. Tijdens uw verblijf bij ons is de dagelijkse zorg in handen van de verpleegkundige, de zaalarts en de medisch specialist en zij bespreken met u de nieuwe ontwikkelingen en plannen.

Meer informatie over de dag van opname vindt u in de folder 'Wegwijs in de kliniek'

Onze begeleiding

Door wie wordt u geholpen?
Als u bij ons op de afdeling binnenkomt, wordt u ontvangen door een gastheer of -vrouw in de lounge.

De zaalarts is een afgestudeerd arts, in opleiding tot specialist. Deze arts loopt de dagelijkse visite bij u en bespreekt met uw behandelend specialist het behandelplan. Co-assistenten zijn in opleiding tot arts en werken onder supervisie van de zaalarts. Verpleegkundigen verlenen de dagelijkse zorg en zijn uw eerste aanspreekpunt. De zorgassistent ondersteunt de verpleegkundige. De managers team zijn de leidinggevenden van het verplegend team.
Facilitair zorgmedewerkers zijn werkzaam in de keuken en zij dragen zorg voor het gereed maken van de patiëntkamers. De kliniekassistenten verzorgen de bloedafnames. De afdelingssecretaresse beantwoordt de telefoon, plant afspraken tijdens opname, maakt poliklinische afspraken voor het nazorgtraject en brengt post bij u langs.

Samenwerkingen tussen specialismen
Op onze verpleegafdeling liggen patiënten met aandoeningen aan lever, alvleesklier en galwegen. Behandelend specialisten bestaan uit chirurgen en Maag-Darm-Leverartsen die frequent samenwerken bij de zorg voor een patiënt. Patiënten die worden opgenomen voor levertransplantatie worden behandeld door een team dat bestaat uit zowel leverchirurgen als MDL-artsen.

Onderzoek en behandeling

U wordt opgenomen voor onderzoek en behandeling van lever- galweg- en alvleesklieraandoeningen. De Maag-Darm-Leverarts kan daarbij gebruikmaken van endoscopisch onderzoek, zoals gastroscopie en ERCP.

U wordt op deze verpleegafdeling ook opgenomen voor operaties aan de alvleesklier, de galwegen of de galblaas en voor leveroperaties of een levertransplantatie.
 

Op bezoek

Bezoektijden
De bezoektijden voor de kliniek zijn van 11.00 - 21.00 uur. Binnen deze bezoekuren bent u vrij om uw bezoek te ontvangen als u geen onderzoeken of behandelingen heeft.

Een logee bij u op de kamer
Een éénpersoonskamer in het Erasmus MC heeft een rooming-in meubel. Hierop kan iemand zitten of slapen. In overleg met uw behandelend arts of verpleegkundige én op indicatie kan iemand in uw kamer overnachten. U kunt hierbij een ontbijt verwachten, geen lunch of avondeten. De koffieautomaat in de lounge staat gratis tot uw beschikking.
Checklist

Komt u binnenkort bij ons voor opname?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor