Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Stethoscoop
Onderzoek

Neostigminetest

Met de neostigminetest kijken we of door het toedienen van het medicijn neostigmine de spierkracht verbetert.

Over dit onderzoek

Wat we gaan doen

Wat is het?

Tijdens de neostigminetest dienen we het medicijn neostigmine toe. Dit medicijn zorgt ervoor dat de zenuwen de spieren beter aansturen. Met de neostigminetest kan worden aangetoond of spierzwakte veroorzaakt wordt door de ziekte myasthenia gravis.

Myasthenia gravis is een auto-immuunziekte (dit betekent dat de afweer zich tegen het eigen immuunsysteem richt) waarbij er spierzwakte ontstaat. Deze spierzwakte kan zich voordoen in verschillende spieren, zoals de armen/benen, maar ook de oogspieren, kauwspieren en spieren om te slikken.
In een normale situatie worden er signalen van de zenuw overgedragen naar de spier. De stof acetylcholine zorgt voor deze aansturing van de zenuw naar de spier. Bij myasthenia gravis is er te weinig acetylcholine. De spieren functioneren hierdoor alleen kortdurend en raken snel vermoeid.

Hoe gaan we te werk?

Tijdens het onderzoek krijgt uw kind twee injecties (prikken). De eerste injectie in het vetweefsel en de tweede injectie, tien minuten later, in een spier.
Hierna zal onze arts na 5, 10, 20 en 30 minuten een onderzoek uitvoeren. Wat voor onderzoek precies is afhankelijk van de klachten. Een onderzoek kan bijvoorbeeld bestaan uit het volgen van de vinger met de ogen, of de armen langdurig optillen in de lucht.
De verpleegkundige meet tussendoor de bloeddruk en de hartslag van uw kind.

Wat is het doel?

Het doel van het onderzoek is om te zien of de spierkracht verbetert na het toedienen van nesotigmine. Het is één van de onderzoeken om de diagnose myasthenia gravis te stellen.

Voorbereiding

Voor het onderzoek mag uw kind normaal eten en drinken. De verpleegkundige meet vooraf de bloeddruk en hartslag en gedurende het onderzoek krijgt uw kind een plakkertje op de vinger om de hartslag te meten. Wanneer uw kind bang is voor de injecties, brengen we voor het onderzoek een verdovende zalf aan op de huid.

Bijwerkingen & complicaties

Tijdens het onderzoek

Door de toegediende medicatie kunnen er tijdens het onderzoek bijwerkingen ontstaan, zoals:

  • Maag- en darmklachten (buikkrampen, diarree, misselijkheid en braken).
  • Bleek zien.
  • Klam aanvoelen.
  • Hartkloppingen.

In het ziekenhuis

Na ongeveer een uur is de medicatie uitgewerkt en verdwijnen de bijwerkingen. Indien er door de medicatie een verbetering is in de spierkracht, zal deze ook weer afnemen na het uitwerken van de medicatie.

Wanneer er geen bijwerkingen meer zijn mag uw kind weer naar huis.

Thuis

Uw kind mag naar huis na het uitwerken van de bijwerkingen, hierdoor zijn er thuis dus meestal geen klachten meer. Het kan zijn dat uw kind zich algeheel niet zo lekker voelt na het onderzoek, maar deze klachten verdwijnen vanzelf weer.

Uitslag

Het effect van de neostigminetest is direct zichtbaar, maar om de diagnose myasthenia gravis te stellen zijn er vaak meerdere onderzoeken nodig. Het kan dus zo zijn dat er nog uitslagen van andere onderzoeken volgen. Indien we alleen met de neostigminetest de diagnose stellen, mag uw kind direct met medicatie starten.

U krijgt een vervolgafspraak voor uw kind op de polikliniek kinderneurologie.

Wanneer neemt u contact op?

Zoals eerder beschreven verwachten we niet dat uw kind last houdt van bijwerkingen. Blijft uw kind zich niet lekker voelen, dan mag u contact opnemen met de afdeling waar uw kind geholpen is.

Met wie heeft u te maken?

Aandoeningen

Myasthenia gravis.

Komt u binnenkort bij ons voor een onderzoek, behandeling of operatie?

Wat kunt u verwachten? Wat neemt u mee? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor