Over het Strategisch PPP Kansrijke Start
Het strategisch publiek-private partnerschap (PPP) Kansrijke Start verbindt publieke en private partijen in een landelijk consortium. Het fungeert als de onderzoeks- en innovatielijn binnen het nationale actieprogramma Kansrijke Start van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het PPP Kansrijke Start is hierbij onderdeel van het missiegedreven Topsectoren- en Innovatiebeleid van de Nederlandse overheid.
Waarom deze samenwerking?
De gezondheid van aanstaande ouders en de eerste 1000 dagen van het kind bepalen voor een groot deel de gezondheidsverschillen en sociaaleconomische ongelijkheid later in het leven. Deze vroege levensfase van een kind is een unieke en leerzame periode, waarin een integrale zorgbenadering effectiever is dan op latere leeftijd. Bovendien is er een grotere kans op een succesvolle maatschappelijke en duurzame impact.
De projecten van het PPP Kansrijke Start concentreren zich op de vroege levensfase met als doel om komende generaties een gezonder, kansrijker en rechtvaardiger leven te bieden. Door de samenwerking van verschillende partijen, inclusief kennisinstellingen, bedrijven, ouders en beleidsmakers, maken we het mogelijk om veranderingen daadwerkelijk te realiseren.
Hoe realiseren we verandering?
De aanpak van het PPP Kansrijke Start is gedreven door intensieve samenwerkingen op gebied van onderzoek, onderwijs, innovatie en implementatie. Deze aanpak houdt rekening met de leefomgeving en persoonlijke situatie van het individu, en biedt uitgebreid aandacht aan ongelijkheid.
Het PPP Kansrijke Start ontwikkelt projecten en initiatieven die samen bijdragen aan een gezonde en kansrijke start voor onze toekomstige generaties. Belangrijke elementen van het PPP Kansrijke Start voor investeringen en interventies vanaf de vroege levensloop van een kind zijn: Allereerst, autonomie en zelfmanagement van gezondheid en ziekte door (toekomstige) ouders en hun jonge gezinnen thuis of in de directe omgeving. Ten tweede, ondersteuning van slimme technologische vaardigheden voor zorgprofessionals. Ten derde, transformatie van de gezondheids- en gemeenschapszorg door digitale en technische innovatie. Tot slot het stimuleren van verdere innovatie door bedrijven in de domeinen van leefstijl en medische zorgtechnologie, data en ICT-infrastructuur, en onderwijs.
Onderzoeksprojecten
Het PPP Kansrijke Start ontwikkelt projecten en initiatieven binnen gedefinieerde thema’s. Deze verschillende thema’s vormen de basis voor projecten en subsidieaanvragen die vanuit de community zullen ontstaan en geleid worden. Wij zetten ons in om een breed portfolio aan projecten en initiatieven te ontwikkelen - van onderzoek en innovatie tot onderwijs en implementatie - die samen bijdragen aan een gezonde en kansrijke start voor onze toekomstige generaties.
Meer informatie over projecten kunt u vinden op de website van Kansrijke Start PPP.
Samenwerking
Het PPP-consortium is in 2022 opgericht door initiatiefnemers van het Erasmus MC en Hogeschool Rotterdam. Bij het consortium zijn verschillende partijen betrokken, zoals:
- kennisorganisaties
- bedrijven
- beleidsmakers van lokale en landelijke overheden
- zorgverzekeraars
- beroepsorganisaties
- burgerinitiatieven en vertegenwoordigers
- maatschappelijke organisaties
Ziet u ook kans om mee te werken? Ga naar de contactpagina.
In de media
Het laatste nieuws vindt u op de website van Kansrijke Start PPP.
Zorgvisie
Health~Holland
Nieuwsbrieven
Amazing Erasmus MC
In de Kennis- en innovatie agenda Gezondheid en Zorg 2024-2027 wordt het PPP Kansrijke Start meermaals genoemd als één van de te continueren projecten om met innovaties bij te dragen aan een betere gezondheidsbescherming tijdens de eerste 1000 dagen van een kind. Hierbij wordt het PPP Kansrijke Start ondergebracht onder de centrale missie van ‘veel meer doen tegen gezondheidsverschillen’ en onder de missie I ‘leefstijl en leefomgeving.’ Het benadrukt dat het PPP met een eigen onderzoeksagenda de komende jaren actief zal bijdragen aan de het doorbreken van de generatiecyclus van sociaaleconomisch gerelateerde gezondheidsverschillen en de toenemende problematiek van chronische en leefstijl gerelateerde ziekten voorkomen.