Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Meedoen aan onderzoek

ESG-studie

Transplanteren opperhuidcellen

Het doel van dit onderzoek is te bepalen hoe werkzaam opperhuidtransplantatie (Epidermal skin grafting) is bij het versnellen of het verbeteren van de wondgenezing.

Over dit onderzoek

Welke patiënten kunnen deelnemen?

Patiënten met een acute wond na voorhoofdslap-chirurgie of patiënten met een slecht genezende beenwond die in aanmerking komt voor een huidtransplantatie.

Patiënten moeten 18 jaar of ouder zijn om deel te nemen aan dit onderzoek.

Wat zijn de voorwaarden?

De patiënt moet de Nederlandse taal voldoende beheersen om vragenlijsten in te vullen.

De patiënt moet in staat zijn om naar de (vervolg)afspraken te komen.

Hoe kunt u zich aanmelden?

Aanmelding vindt over het algemeen plaats op de polikliniek.

Heeft u vragen over dit onderzoek? Dan kunt u ons bereiken via epidermalskingrafting@erasmusmc.nl.

Wat willen we bereiken?

Het doel van dit onderzoek is uitzoeken hoe werkzaam het toedienen van extra, lichaamseigen, opperhuidcellen aan het wondgebied is in vergelijking tot de (invasievere) standaard huidtransplantatie óf het afwachten van automatische wondgenezing.

Wat gaan we doen?

Als u meedoet, duurt het onderzoek totaal ongeveer 12 weken.

U komt 1 keer in de 2/3 weken naar het Erasmus MC, zoveel mogelijk tijdens uw reguliere bezoeken aan de polikliniek waar u uw standaard wondverzorging krijgt.

Extra handelingen in het kader van dit onderzoek:

- Eenmalig brengen we opperhuidcellen over naar uw wond. Deze procedure duurt maximaal 60 minuten

- Bij ieder bezoek:

  • Meten we de wond op
  • Vragen we u online vragenlijsten in te vullen over hoe u zich voelt en of u pijn hebt gehad. Dit kunt u op de polikliniek of thuis doen

Veelgestelde vragen

Hoe lang duurt de TRIAL in totaal?

De behandeld arts bepaalt of een patiënt in aanmerking komt voor deze studie met transplantatie van opperhuidcellen oftewel epidermal skin grafting (ESG). Het lot bepaalt of de patiënt ESG (interventiegroep) krijgt of in de controlegroep valt. In het laatste geval blijft de behandeling zoals door uw arts voorgeschreven. De huidcellen worden op de polikliniek getransplanteerd. De patiënten blijven daarna wekelijks in contact met de Verpleegkundig Specialist van de Plastische Chirurgie. In dit onderzoek zien we de patiënten 6 keer in 12 weken op de polikliniek. Na 6 maanden wordt nog een online vragenlijst gestuurd/

 

Wat is de startdatum?

Patiënten worden geïncludeerd vanaf 5 januari 2021.  


Kan ik op elk moment stoppen met de studie?

We hopen dat u de volledige studie afrond en zullen u daarbij zo veel mogelijk ondersteunen, u kunt echter op elk moment stoppen vanwege een voor u relevante reden. U bent niet verplicht om deze reden aan ons op te geven. Stoppen met de studie heeft geen invloed op uw behandeling in het Erasmus MC. Als onderzoeksteam blijven wij beschikbaar voor al uw vragen.


Is de transplantatiemethode al eerder onderzocht?

Ja, alleen nog niet in deze setting waarbij vergeleken wordt met de standaardbehandeling. Eerdere resultaten waren veelbelovend.