Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Rotate 2
Meedoen aan onderzoek

ROTATE-studie

Onderzoek naar behandeling op maat bij het scheuren van de voorste kruisband.

Startdatum: Januari 2020

Over dit onderzoek

Welke patiënten kunnen deelnemen?

Alle volwassen patienten die voor het eerst een voorste kruisband ruptuur hebben, met of zonder meniscusletsel.

Hoe kunt u zich aanmelden?

U kunt zich aanmelden voor dit onderzoek indien u wordt behandeld in onderstaande ziekenhuizen. Vraag ernaar bij uw behandelend arts.

Wat willen we bereiken?

Een gescheurde voorste kruisband is een veel voorkomend letsel van de knie. De voorste kruisband is belangrijk voor de stabiliteit van de knie. Door een onnatuurlijke beweging van de knie kan deze scheuren. Er zijn twee behandelmogelijkheden:

  • Fysiotherapeutische behandeling

  • Voorste kruisband operatie

In de dagelijkse praktijk zien we dat het soms lastig is om direct de goede behandeling te kiezen voor de patiënt. Daardoor komt het voor dat een patiënt later start met de beste behandeling dan de bedoeling is. De beste behandeling kan verschillen per patiënt.

In de ROTATE-trial onderzoeken we hoe u gezamenlijk tot de beste behandelkeuze komt voor u.

Wat gaan we doen?

  • Stellen van de diagnose

    Eerst zal uw zorgverlener kijken of u een voorste kruisband scheur heeft. Het komt helaas vaak voor dat er naast uw voorste kruisband scheur ook schade aan uw meniscus of een andere band is. Om hier achter te komen zal er een MRI van uw knie worden gemaakt. Indien de andere banden niet gescheurd zijn, kunt u meedoen met de ROTATE-trial. Schade aan uw meniscus maakt hierin niet uit.

     

  • Indelen in 2 groepen

Er zijn verschillende strategieën om de beste behandelkeuze te bepalen. Om te kunnen beoordelen welke strategie de beste behandelkeuze geeft, zullen we deze vergelijken. Om dit goed te kunnen vergelijken, zullen de deelnemers aan het onderzoek in twee groepen worden verdeeld.

Voor de start van de studie is er al bepaald welke strategie in uw ziekenhuis zal plaatsvinden. Dit betekent dat de procedure hoe u samen met uw orthopedisch chirurg tot een behandelkeuze komt, voor alle proefpersonen in uw ziekenhuis hetzelfde zal zijn.

Om de betrouwbaarheid van het onderzoek te waarborgen kunnen we helaas niet vertellen hoe de twee verschillende strategieën eruit zien. Dit heet ‘blinderen’ van de onderzoeksgroep. Dat wil dus eigenlijk zeggen dat u alleen weet wat er in uw patiëntengroep gebeurd.

  • Het consult

Hoe uw gesprek met uw zorgverlener gaat zijn, hangt af van uw ziekenhuis. Het consult zal in beide groepen er op gericht zijn de beste behandeling voor u als patiënt te zoeken. Hierbij heeft de zorgverlener een adviserende rol en heeft u als patiënt natuurlijk het laatste woord!

Patienteninformatie

Bij downloads kun je het patiënten informatieformulier en de patiëntenfolder downloaden. Daarin zal het onderzoek in meer detail worden besproken.

 

Informatiefolder (link volgt nog)

Deelnemende centra

Erasmus MC, Rotterdam, Dr. D.E. Meuffels
Martini Ziekenhuis, Groningen, Dr. R. Brouwer
Máxima MC, Eindhoven, Dr. R. Janssen
St Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein, Drs. J.A.C.  Zijl
Noordwest Ziekenhuisgroep, Alkmaar, Dr. D.J. Hofstee
Tergooi Ziekenhuizen, Hilversum, Dr. R. Riedijk
Haaglanden Medisch Centrum (HMC): Dr. E.R.A. van Arkel.