Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Algemene informatie

Verwijzing

Voor een afspraak in het Erasmus MC heeft u een verwijzing nodig van uw huisarts of een andere medisch specialist.

U heeft een verwijzing nodig om een afspraak te maken in het Erasmus MC. U kunt een verwijzing krijgen van uw huisarts of van een andere medisch specialist. De verwijzing kan een papieren verwijsbrief of een digitale verwijzing zijn. 

Zonder verwijzing wordt uw behandeling niet vergoed en betaalt u zelf de zorgkosten. Spoedeisende zorg is een uitzondering, hiervoor heeft u geen verwijzing nodig.

Van verwijzing tot afspraak

Uw verwijzer stuurt de verwijzing meestal direct door naar het ziekenhuis. Daarna ontvangt u telefonisch, per post of digitaal informatie van ons over uw afspraak. Op de pagina uw afspraak in het Erasmus MC vindt u meer informatie over het maken van een afspraak.

Vragen

Twijfelt u of het ziekenhuis uw verwijsbrief goed heeft ontvangen? Dit kunt u controleren door te bellen naar de polikliniek of door te kijken op Mijn Erasmus MC

Heeft u andere vragen over uw verwijzing? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Wie mag er verwijzen naar het Erasmus MC?

Een verwijzing krijgt u meestal van de huisarts maar soms ook van een andere medisch specialist. Het verschilt per zorgverzekeraar en verzekeringspolis wie er als verwijzer worden geaccepteerd. Een huisarts is altijd een geldige verwijzer.

Heeft u vragen over uw verwijzing? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.

Hoe lang is een verwijzing geldig?

Een verwijzing is na afgifte maximaal 1 jaar geldig voor het maken van een eerste afspraak. Bij vervolgafspraken voor dezelfde zorgvraag heeft u geen verwijzing meer nodig. Ook niet als u na meer dan een jaar terugkomt voor controle.

Wanneer heb ik een nieuwe verwijzing nodig?

  • Bij een nieuwe zorgvraag 
    Als u tijdens de behandeling voor iets anders naar het ziekenhuis komt, dan heeft u daar een aparte verwijzing voor nodig.
  • Bij einde behandeling
    Uw zorgdossier wordt afgesloten (einde behandeling) als er geen vervolgafspraak nodig is. Wilt u na het afsluiten van uw behandeling terugkomen bij uw behandelend arts? Dan heeft u een nieuwe verwijzing nodig.

Kan ik behandeld worden zonder verwijzing?

Zonder verwijzing betaalt u zelf de kosten voor de zorg.

Wilt u zonder geldige verwijzing toch behandeld worden? Dan kunt u een offerte opvragen. U betaalt de totale verwachte kosten. Dit doet u voordat het onderzoek of de behandeling start. De zorg die u uiteindelijk krijgt, bepaalt of dit bedrag hoger of lager wordt. U ontvangt zelf de factuur voor de zorgkosten die u maakt.

Op de pagina 'passantenprijslijst' vindt u een overzicht van de prijzen voor verschillende behandelingen. 

Mijn arts wil geen verwijzing geven

Een huisarts, specialist, of andere zorgverlener kan weigeren om u een verwijzing te geven. De arts moet dan duidelijk uitleggen waarom hij u geen verwijsbrief wil geven. 

Bent u het niet eens met de beslissing? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar kan in gesprek gaan met u en uw zorgverlener.