Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud

Bereid uw kind voor op een bezoek

Heeft uw kind binnenkort een afspraak in ons ziekenhuis? Uw kind ervaart meer rust en minder angst en stress als jullie je samen voorbereiden op het bezoek. Wat kunt u thuis bespreken met uw kind, welke vragen kunnen jullie aan de arts stellen en waar kunnen wij rekening mee houden om de afspraak, behandeling of opname zo fijn en ontspannen mogelijk te laten verlopen voor jullie?

Moeder en kind met knuffel in behandelkamer

Voor kinderen is vaak niet duidelijk wat een bezoek aan het ziekenhuis inhoudt of wat ze kunnen verwachten. In het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis willen we er voor zorgen dat jullie bezoek zo ontspannen mogelijk verloopt. Een goede voorbereiding geeft kinderen rust en een gevoel van controle en voorspelbaarheid. Wij helpen jullie graag bij een goede voorbereiding en het verminderen van eventuele angst, stress en pijn. Dit noemen wij in ons ziekenhuis ‘procedurele comfortzorg’: we vinden comfort en vertrouwen tijdens een opname of medische handeling net zo belangrijk als de uitkomst ervan. Procedurele comfortzorg maakt onderdeel uit van Samenzorg

Een goede voorbereiding

Bespreek wat er gaat gebeuren

Zorg dat u eerst zelf goed weet wat er tijdens de afspraak of opname precies gaat gebeuren. Leg uw kind vervolgens eerlijk en duidelijk uit waarom het naar het ziekenhuis moet. Houd het verhaal kort en eenvoudig. Vertel niet alles in één keer maar herhaal regelmatig wat er gaat gebeuren. Begin hier een paar dagen van tevoren mee, zo heeft uw kind de kans alles in zich op te nemen en eventuele vragen te stellen. Neem deze serieus, geef kort en duidelijk antwoord of bespreek ze met de arts tijdens uw afspraak. Laat uw kind ook zelf vertellen wat het heeft gehoord. Zo weet u of uw kind het begrijpt.

Is uw kind nog te jong om de informatie te begrijpen? Dan kunt u ook proberen het uit te leggen door samen een tekening te maken, de situatie met een knuffel na te spelen, doktersspullen te gebruiken of samen een boekje over het ziekenhuis te lezen. Leg ook aan uw eventuele andere kinderen uit wat er gaat gebeuren. Ze begrijpen dan ook beter waarom hun broer of zus even meer aandacht krijgt.

Tip: In de folder Helpend taalgebruik leest u hoe positief taalgebruik u en uw kind kan helpen in de voorbereiding op uw afspraak in ons ziekenhuis. De folder is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Arabisch en Turks.

Bedenk vooraf wat u wilt vragen of vertellen

Schrijf thuis de vragen op die jullie aan de arts willen stellen. Kinderen durven thuis vaak meer vragen te stellen dan in het ziekenhuis. Geef uw kind tijdens de afspraak de ruimte om zelf vragen te stellen, vul ze aan als dat nodig is en vraag of uw kind nog vragen heeft.

Voorbeeldvragen

  • Wat zijn alle verschillende mogelijkheden voor mijn kind?
  • Wat zijn de voor- en nadelen van die mogelijkheden?
  • Wat levert een behandeling mijn kind op?
  • Wat zijn de risico’s van de behandeling?
  • Wat is de herstelperiode per behandeling en zijn er andere bijwerkingen?
  • Wat betekent het in onze situatie? Voor bijvoorbeeld naar school gaan of spelen met vriendjes.

Laagdrempelige niet-medische vragen kunnen jullie ook via Hospital Hero bewaren. Bijvoorbeeld "Mag mijn knuffel de volgende keer ook mee naar het spreekuur?". Deze app helpt kinderen en ouders thuis in een veilige omgeving voor te bereiden op een bezoek aan het Erasmus MC Sophia.

Tips voor tijdens het gesprek

Het is vaak lastig om te onthouden wat er allemaal wordt besproken tijdens uw afspraak. Maak daarom tijdens het gesprek aantekeningen. U kunt uw arts ook vragen om de situatie duidelijk te maken op papier, bijvoorbeeld aan de hand van een tekening. Herhaal wat de zorgverlener u vertelt. Zo kunt u nagaan of u het goed heeft begrepen. Stel vragen als u iets niet begrijpt en vraag door als het nog niet duidelijk is. U kunt ook een vertrouwd iemand vragen mee te gaan naar het gesprek. Samen onthoudt u meer dan alleen. Het kan ook prettig zijn om met elkaar na te praten. Is een behandeling of verder onderzoek nodig? U hoeft meestal niet direct te beslissen. Neem de tijd om na te denken over de gevolgen. Denkt u dat uw kind meer tijd nodig heeft ter voorbereiding op een behandeling of onderzoek, geef dit dan aan bij de arts en vraag naar de mogelijkheden. U kunt alles ook nalezen op Mijn Erasmus MC.

Bespreek welke afleiding fijn is

Door te vragen hoe uw kind tegen de afspraak aankijkt, ziet u of uw kind het spannend vindt. Vervolgens kunt u samen bespreken hoe u het minder spannend kunt maken. Afleiding kan hierbij helpen. Manieren om een bezoek aan ons ziekenhuis minder spannend te maken voor uw kind zijn bijvoorbeeld:

  • Een eigen knuffel meenemen; die voelt vertrouwd en veilig.
  • Afleiding en ontspanning voor tijdens een medische handeling: een zoek-boek, bellenblaas of stressbal. Afleiding zorgt ervoor dat uw kind minder bezig is met de medische handelingen. Hierdoor heeft uw kind minder last van spanning en mogelijk ook minder pijn.
  • Smartphones of tablets met hun eigen favoriete muziek of films kunnen kinderen helpen in een ontspannen houding te komen.
  • U of een zorgverlener helpt uw kind te fantaseren over een eerdere fijne ervaring of herinnering. Dit helpt hen ontspannen en af te leiden.
  • Een uitdagende leertaak die past bij de leeftijd van uw kind. Denk hierbij aan de vaardigheden die uw kind op school aan het leren is (bijvoorbeeld een moeilijke rekensom of een spel met woorden). Hiermee kunt u spelenderwijs uw kind afleiden.
  • Een gesprek met uw kind over een onderwerp waar het veel van weet kan ook voor goede afleiding zorgen.
  • Maak een paspoort: een boekje waarin uw kind kan aangeven wat hij/zij nodig heeft om de medische handeling goed te doorlopen. Vraag hier van tevoren naar bij het behandelteam.
  • Buzzy: tijdens de behandeling kunnen we gebruik maken van de ‘Buzzy’. Buzzy voelt koel aan en trilt, waardoor uw kind minder of helemaal geen pijn ervaart tijdens de behandeling. Vraag hiernaar bij uw arts.
  • Lichtbuis: een buis met licht of bewegende bubbels, om uw kind af te leiden en te helpen ontspannen. Vraag hiernaar bij uw arts.
  • Qwiek-up: een projector die op de muur of plafond gericht kan worden die beeld en geluid kan projecteren en voor afleiding/ontspanning zorgt. Vraag hiernaar bij uw arts.
  • VR-bril: als uw kind een VR-bril opheeft, lijkt het voor uw kind alsof hij of zij niet meer in het ziekenhuis, maar ergens anders is. Bijvoorbeeld op een hele mooie of leuke plek. Dit kan zorgen voor afleiding en/of ontspanning. Vraag hiernaar bij uw arts.

Tip: De Hospital Hero app bereidt kinderen en ouders voor op een bezoek aan het Sophia Kinderziekenhuis en biedt zowel informatie als afleiding voorafgaand en tijdens een bezoek. Hospital Hero is gratis te downloaden in de App Store of Google Play Store.

Tip: Bekijk de video ‘Jij bent de baas over jouw brein‘ over hoe pijn werkt in de hersenen en welke manieren er zijn om jezelf af te leiden van de pijn. (Voor ouders en kinderen vanaf 6 jaar).

 

Rustgevende of verdovende medicatie

Vraag uw zorgverlener of er een rustgevende of verdovende medicatie beschikbaar is voor de behandeling van uw kind, of als uw kind te veel spanning ervaart.

Tip: Krijgt uw kind een infuus, of moeten we bloed afnemen? Dan mag u altijd van tevoren vragen naar verdovende zalf. De zalf werkt goed bij alle behandelingen waarbij we een naald moeten gebruiken. Het duurt 30 tot 90 minuten voordat de zalf werkt. 

Bespreek met uw zorgverlener wat belangrijk is voor uw kind

Als u met uw kind naar het Erasmus MC komt, wilt u goede zorg. Goede zorg ziet er voor iedereen anders uit. Ga daarom met uw zorgverlener in gesprek over wat voor jullie belangrijk is en wat jullie wensen en behoeften zijn. Zo kunnen we u de zorg geven die het beste bij uw kind past. 

Stappenplan

We willen heel graag dat u ons vertelt wat u en uw kind nodig hebben om het onderzoek of de medische handeling zo prettig mogelijk te laten verlopen. Hoe is uw kind iets gewend en wat helpt hem of haar? Iedereen kan iets anders ervaren, daarom is het belangrijk om te vertellen wat uw kind voelt of denkt. Maak van tevoren een stappenplan of vraag de zorgverleners in het ziekenhuis om samen met u een stappenplan te maken. 

Vragenlijst

Wij vragen onze patiënten steeds vaker om zich voor te bereiden op dit gesprek door een vragenlijst in te vullen. Heeft u hiervoor een uitnodiging gehad? Wij leggen graag uit wat dit betekent. Voor meer informatie hierover zie pagina Wat is voor u en uw kind belangrijk?

Napraten

Het helpt om achteraf met uw kind en de arts kort na te praten over hoe uw kind het ziekenhuisbezoek heeft ervaren, zodat jullie met goede herinneringen en positieve gedachten naar huis gaan. Het positief kunnen terugkijken op het ziekenhuisbezoek maakt een eventueel volgend bezoek aan ons ziekenhuis voor uw kind minder spannend en vertrouwder. Door na te praten leren wij u en uw kind daarnaast beter kennen, waardoor we onze zorg nog persoonlijker kunnen maken.

Neem alvast een (digitaal) kijkje in het ziekenhuis

Rondleiding door Joep

Een bezoek aan het ziekenhuis kan spannend zijn. Er zijn heel veel verschillende soorten kamers, met allerlei spullen erin die jullie thuis niet hebben. Daarom hebben Joep, Beer en Superaapje een digitale rondleiding door het Erasmus MC Sophia gemaakt. Jullie kunnen met behulp van 360 graden foto’s rondkijken in onze kamers. Zo weten jullie alvast hoe ons ziekenhuis eruit ziet, voordat jullie bij ons op bezoek komen. 

Op safari met de Hospital Hero app

Met behulp van de Hospital Hero app kun je alvast kennismaken met veelvoorkomende medische handelingen, zoals bloedprikken, een röntgenfoto of een hartfilmpje. Maak alvast je eigen routekaart door het ziekenhuis. Deze app zorgt ook voor afleiding in de wachtruimte, waar jullie dieren uit het museum Naturalis kunnen verzamelen die virtueel verstopt zijn in verschillende ruimtes van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis.

Een prettig verblijf in het Erasmus MC Sophia

Moet uw kind voor langere tijd in het ziekenhuis blijven? Op de pagina Een Prettig verblijf in het Erasmus MC Sophia lees u wat wij bieden, naast zorg, om de tijd in ons ziekenhuis zo prettig mogelijk te laten verlopen. Voor uw kind als patiënt, voor u als ouder en voor eventuele broertjes en zusjes. Zo organiseren we in de hal van het Erasmus MC Sophia het hele jaar door leuke en interessante evenementen. Ouders kunnen ervaringen delen tijden ‘Praatje met een taartje’ en broertjes en zusjes kunnen bij het Speeldek spelen tijdens een doktersafspraak.

Opvang voor broertjes en zusjes bij het Speeldek

Heeft u een afspraak met uw kind in ons ziekenhuis, maar heeft u nog andere kinderen waar u een oppas of opvang voor moet regelen? Geen zorgen. Het Speeldek van het Ronald McDonald Huis Sophia Rotterdam biedt kosteloze speelopvang voor broertjes en/of zusjes van uw kind dat bij ons in het ziekenhuis is opgenomen of wordt behandeld. U kunt uw andere kind(eren) dus gerust meenemen.

Op het Speeldek kunnen de kinderen fijn spelen onder toezicht, zodat u met een gerust hart bij uw zieke kind kunt zijn. De opvang is bedoeld voor kinderen van 0 tot en met 10 jaar en is iedere werkdag geopend van 9.00 tot 17.00 uur. Het Speeldek vindt u naast de ingang Wytemaweg op het Plein van het Sophia.

U kunt langslopen om te vragen of er een plekje vrij is of een dag van tevoren reserveren door te bellen naar (010) 310 81 20.

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Titel uitklapper

Quicklinks