Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Impedantiemeting (pH-meting)

Download PDF

Bij een impedantiemeting (pH-meting) meten we de zuurgraad in de slokdarm om te ontdekken waardoor uw kind klachten heeft.

Voorbereiding

Medicijnen!
Als uw kind medicijnen gebruikt tegen bijvoorbeeld maagklachten, dan moet hij hier 5 dagen van tevoren mee stoppen.

Nuchter zijn!
Is uw kind 7 maanden of ouder, dan moet hij vanaf 12 uur 's nachts nuchter zijn. Dat betekent dat uw kind tot 12 uur ‘s nachts mag eten en drinken en daarna niets meer mag.

Is uw kind 6 maanden of jonger, dan mag hij borstvoeding hebben tot 04.00 uur ‘s nachts en flesvoeding tot 02.00 uur ‘s nachts. Daarna mag uw kind niets meer.

Wat vertelt u uw kind?
Het is belangrijk dat u uw kind zo goed mogelijk vertelt wat er gaat gebeuren. Hiermee zorgt u ervoor dat eventuele angst voor het onbekende geen kans krijgt of in elk geval vermindert. Uw kind kan zich zo voorbereiden op wat hem te wachten staat. U kunt uw kind vertellen dat:

  • de doktersassistent een slangetje via zijn neus inbrengt
  • hij van tevoren niet mag eten en drinken
  • het inbrengen even een beetje vervelend is, maar dat het helpt wanneer hij het slangetje zelf inslikt
  • zijn keel daarna een beetje gevoelig kan zijn bij het slikken, maar dat dit snel overgaat
  • het slangetje er de volgende dag weer uit gaat
Kinderen kunnen zich bij het woord slangetje een verkeerd beeld vormen en denken dat het om een levende slang of tuinslang gaat. U kunt dit voorkomen door uit te leggen dat het om een dun, hol plastic buisje gaat.

Over het onderzoek

Wat we gaan doen

We meten de zuurgraad in de slokdarm gedurende 24 uur met behulp van een pH-sonde (slangetje) dat uw kind ingebracht krijgt. Het slangetje is bevestigd aan een klein meetkastje (een soort walkman). Na 24 uur mag het slangetje er weer uit.

Wat is het doel?
De arts probeert met de meting te ontdekken waardoor de klachten van uw kind zijn ontstaan. Bij een herhalingsonderzoek kan de arts zien of de conditie van de zuurgraad in de slokdarm is veranderd.

Verloop van het onderzoek

Het slangetje gaat via de neus en de keel naar de slokdarm. Wij vragen uw kind het slangetje door te slikken. Het onderste puntje is het meetpunt. Dit moet op een bepaalde afstand boven de ingang van de maag zitten. Nadat het slangetje is ingebracht en vastgeplakt, brengen wij u naar de röntgen voor een controlefoto. Hiermee beoordeelt de arts van de röntgen of het slangetje op de juiste plek zit. Als alles goed is, mag u weer naar huis als uw kind verder geen onderzoeken meer heeft.

Eten en drinken tijdens de meting
Uw kind mag tijdens de meting bijna alles eten, behalve zure voeding zoals appelmoes, een fruithapje en yoghurt. Verder mag hij alleen water, melk en thee drinken, geen limonade of vruchtensap.

Bijwerkingen en complicaties

Het kan zijn dat de keel van uw kind na het inbrengen van het slangetje nog een beetje gevoelig is. Dit gaat vanzelf over, speciale nazorg is hiervoor niet nodig.

De uitslag

Van de doktersassistent hoort u of uw een vervolgafspraak of een belafspraak moet maken voor het bespreken van de uitslag.

Tot slot

Een slangetje in je keel is natuurlijk niet leuk, ook al doet het geen pijn. Wij houden daar natuurlijk rekening mee. U kunt er op rekenen dat wij ons uiterste best doen uw kind zo veel mogelijk op zijn gemak te stellen en het verblijf in het ziekenhuis zo aangenaam mogelijk te maken. Heeft u nog vragen, neemt u dan gerust contact op.

Contact

Secretariaat kinderchirurgie (010) 703 62 40 (bereikbaar van 8.00 - 16.30 uur).