Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Kliniek neonatologie intensive care (ICN)

Download PDF

Uw kind is opgenomen in de kliniek neonatologie intensive care (ICN) van het Erasmus MC Sophia. Wij leggen u graag uit wat u kunt verwachten en hoe wij u tijdens de opname begeleiden.

Onze begeleiding


Misschien had u al rekening gehouden met een opname. Maar de start die u met uw kind maakt, is ongetwijfeld anders dan u zich had voorgesteld. Waarschijnlijk is dit voor u een moeilijke tijd, waarin u zich angstig en onzeker kunt voelen. Wij doen al het mogelijke om u zo goed mogelijk bij te staan. Niet alleen met kennis en kunde, maar ook met gevoel, begrip en medeleven.

Boven alles heeft uw kind u nodig. Het contact tussen ouders en kind is natuurlijk heel belangrijk. Uw kind heeft liefde en aandacht nodig en die kunt u het beste geven. Veel ouders vinden het moeilijk om hun kind voor het eerst aan te raken of op schoot te nemen. Wij helpen u graag om deze drempel te overwinnen, zodat u en uw kind zo dicht mogelijk bij elkaar kunnen zijn. Aarzelt u niet contact met ons op te nemen als u vragen heeft, of wanneer u ergens niet tevreden over bent. Wij zijn er om u te helpen.

Over de opname


Kliniek neonatologie intensive care

In de kliniek neonatologie intensive care verzorgen wij pasgeboren kinderen, meestal met een zwangerschapsduur korter dan 32 weken. Maar er liggen ook pasgeborenen die op tijd geboren zijn, maar problemen hadden bij de geboorte, intensive care (IC) of high care (HC) zorg nodig hebben, of verwezen zijn vanuit een ander ziekenhuis voor verdere diagnose en behandeling. Op de eerste etage is er een post neonatologie intensive care/high care (post IC/HC) voor kinderen die wel extra zorg, maar geen IC zorg (meer) nodig hebben.

Kliniek neonatologie intensive care

Opnamegesprek

Nadat uw kind is opgenomen, heeft u een gesprek met een arts of verpleegkundig specialist. Wanneer mogelijk, is hierbij ook een verpleegkundige aanwezig. De arts of verpleegkundig specialist bespreekt de conditie van uw kind en u krijgt uitleg over de gegeven behandelingen om uw kind te stabiliseren. Uiteraard kunt u ook uw vragen stellen.

Meerlingen

Wij doen er alles aan om uw kinderen op dezelfde zaal op te nemen. Lukt dit niet direct bij opname, dan proberen wij hier alsnog zo snel mogelijk voor te zorgen. U krijgt veel technische en medische informatie. Als verpleegkundig en medisch team begeleiden wij u hierbij. Wij zorgen ervoor dat alle informatie zo overzichtelijk mogelijk is en zo veel mogelijk door 1 persoon wordt gegeven.

Op bezoek


Aanwezigheid ouder/verzorger
U bent als ouder/verzorger 24 uur per dag welkom. Wij vinden het belangrijk dat u een goede relatie kunt opbouwen met uw pasgeboren kind. Als u een keer niet bij uw kind kunt langskomen, kunt u natuurlijk altijd met ons bellen om te vragen hoe het met uw kind gaat. Om infecties te voorkomen gelden de volgende regels:

  • Kinderen die nog geen waterpokken hebben gehad mogen helaas niet op bezoek komen.
  • Bent u niet gevaccineerd voor mazelen én mogelijk in contact geweest met mazelen én jonger dan 48 jaar? Wilt u zich dan melden bij de balie van het secretariaat.
  • Wanneer u verkouden bent vragen wij u een mondmasker te dragen. Vraagt u deze aan de verpleegkundige.
  • Als u ziek bent (griep of een infectie aan mond of handen) neemt u dan, voordat u komt, telefonisch contact op met de verpleegkundige. Zij kan u adviseren over eventuele voorzorgsmaatregelen.
  • U kunt uw jas aan de kapstok bij de ingang van de zaal hangen.
  • Wilt u uw sieraden en horloge afdoen. Handtas en eventuele kostbaarheden kunt u mee naar uw kind nemen.
  • Bij binnenkomst kunt u uw handen wassen met zeep bij de wasbak. Wilt u dit nog een keer doen bij vertrek.
  • We vragen u om privacyredenen bij uw eigen kind te blijven.
Als de hoofdingang van het ziekenhuis dicht is, kunt u zich melden via de intercom.

Laat kostbaarheden thuis
Het Erasmus MC Sophia is een openbaar gebouw. Dit betekent dat in principe iedereen vrij het ziekenhuis in en uit kan lopen. Let daarom altijd goed op uw spullen en die van uw kind. Laat kostbaarheden en andere spullen die u niet direct nodig heeft thuis. Het ziekenhuis is niet verantwoordelijk voor kwijtgeraakte spullen.

Broertjes en/of zusjes
Ook broertjes en/of zusjes van uw pasgeboren kind zijn welkom, maar overlegt u van tevoren met de verpleegkundige in verband met mogelijke infectieziekten zoals waterpokken. Kinderen die op bezoek komen doen veel indrukken op die ze moeten verwerken. Probeer van tevoren in te schatten of zij dit aankunnen. Wij hebben een koffer met informatie van de VOC (Vereniging van Ouders van Couveusekinderen) met een pop, luiers, speentjes en andere materialen die standaard voorkomen bij kinderen die opgenomen zijn. U vindt daarin ook voorleesboeken en een tekenboek.

Kraamvisite

Uiteraard kunt u bij uw kind kraamvisite ontvangen. Voor de rust van de kinderen mogen dit maximaal 2 personen zijn, waarvan 1 ouder. Bij een tweeling zijn dit maximaal 4 personen, waarvan 1 ouder. Voor uw privacy mag er geen bezoek bij uw kind zonder dat u erbij bent. Bezoekers mogen elkaar 1 keer aflossen en om de beurt naar uw kind gaan.

Foto's, filmopnamen
U mag foto’s en filmopnames maken van uw eigen kind. Gebruik zo min mogelijk flitslicht, omdat uw kind hiervan kan schrikken. Voor de privacy mag dit alleen bij uw eigen kind. U mag van medewerkers geen foto’s of filmpjes maken en verspreiden via sociale media. Medewerkers mogen voor u alleen foto’s maken met uw eigen telefoon of fototoestel.

Babywatch
U kunt uw kind altijd zien via de computer met Babywatch, ook wanneer u niet in het ziekenhuis bent. Met een camera nemen wij beelden op en verzenden deze beveiligd via het ziekenhuisnetwerk naar internet. U krijgt hiervoor een gebruikersnaam en wachtwoord om in te loggen. Zo is uw privacy gewaarborgd en kunnen onbevoegden niet bij de beelden. U kunt ook anderen toegang geven. Er is aparte informatie over Babywatch beschikbaar.

Mobiel bellen
Voor de rust van de patiënten is het niet toegestaan om op zaal te bellen en mag het geluid van uw telefoon niet aan staan. Het personeel kan u verzoeken op een bepaald moment geen gebruik te maken van uw mobiele telefoon. In het ziekenhuis staat aangegeven waar u niet/wel mag bellen.

Met wie heeft u te maken?

U maakt kennis met verschillende zorgverleners:

Arts-assistent en de neonatoloog
De zaalarts (een arts-assistent) is verantwoordelijk voor de kinderen en werkt onder eindverantwoordelijkheid van de neonatoloog. Een neonatoloog is een gespecialiseerde kinderarts in de zorg voor pasgeborenen. De arts-assistent bespreekt de conditie van uw kind met de neonatoloog. Samen bepalen ze de behandeling van uw kind (het beleid).

Verpleegkundig specialist (VS)
Een verpleegkundig specialist mag een medische diagnose stellen en daarbij behorende handelingen uitvoeren. In de praktijk komt het erop neer dat de verpleegkundig specialist hetzelfde werk doet als de zaalarts en ook op die manier met u communiceert.

Gesprek met arts/VS

U heeft regelmatig een gesprek met de zaalarts of verpleegkundig specialist om elkaar te informeren over hoe het op dat moment gaat en verwachtingen naar elkaar uit te spreken. Als u dat wilt kunnen ook anderen tijdens het gesprek aanwezig zijn, zoals familie of een tolk. Afhankelijk van de situatie van uw kind is daarbij ook de verpleegkundige die uw kind verzorgt aanwezig.

Heeft u behoefte aan een extra gesprek, dan kunt u de verpleegkundige vragen een afspraak voor u te maken. Ook voor vragen tussendoor kunt u terecht bij de verpleegkundige die voor uw kind zorgt of bij uw EVV (Eerst Verantwoordelijke Verpleegkundige).
De arts of de verpleegkundig specialist kan ook een extra gesprek nodig vinden vanwege de situatie van uw kind.

IC-verpleegkundigen
De IC-verpleegkundigen of verpleegkundigen in opleiding tot IC-verpleegkundige zorgen elke dag voor uw kind. Op de post IC/HC werken HC-verpleegkundigen. De zorg stemmen wij af op de behoeften van uw kind. Uw kind heeft 24 uur intensieve zorg nodig. Wij streven naar een goede continuïteit in die zorg. Daarom is tijdens elke dienst 1 verpleegkundige verantwoordelijk voor de directe zorg aan uw kind. Zij geeft informatie over uw kind als u in het ziekenhuis bent of belt.

Eerst Verantwoordelijke Verpleegkundige (EVV)
De Eerst Verantwoordelijk Verpleegkundigen (EVV) houdt overzicht en is altijd aan het werk op de zaal waar uw kind ligt, maar zorgt niet altijd voor uw kind. De EVV maakt met u een afspraak voor een gesprek en zorgt ervoor dat u voldoende informatie krijgt over de zorg voor uw kind buiten de standaard gesprekken. Heeft u behoefte aan meer gesprekken, dan kunt u dit aangeven bij de EVV of de verpleegkundige die voor uw kind zorgt. Loopt u tegen problemen aan, dan kunt u dit ook altijd bespreken met de EVV.

Teammanager
De teammanager is verantwoordelijk voor de coördinatie van de zorg. Wanneer u iets wilt bespreken dan is de IC/HC-verpleegkundige of EVV uw eerste aanspreekpunt. Maar uiteraard kunt u ook bij de teammanager terecht.


Verpleegkundig studenten

Wij leiden ICN verpleegkundigen op. Zij volgen de studie tot (IC of HC) kinderverpleegkundige en/of neonatologie verpleegkundige. Verpleegkundig studenten werken onder toezicht van IC-verpleegkundigen.

Zorgassistent
De zorgassistent helpt de verpleegkundige bij verpleegkundige handelingen zoals een luier verschonen. Bij vragen en adviezen over borstvoeding kan de zorgassistent u helpen. Zij vult daarnaast de benodigde materialen aan en maakt de couveuse van uw kind schoon.

Kliniekassistent
De kliniekassistent is verantwoordelijk voor huishoudelijke taken. Zij vult materialen zoals luiers aan en houdt de omgeving van de plek waar uw kind ligt schoon en draagt net als verpleegkundigen een wit uniform.

Diensten artsen/VS en verpleegkundigen

Buiten de normale werkuren zijn de dienstdoende arts-assistenten eerst verantwoordelijk. Er is 24 uur per dag een arts aanwezig. Het beleid dat door de artsen/VS bij de visite is voorgesteld, wordt tijdens de overdracht doorgegeven aan de dienstdoende artsen. De verpleegkundigen werken in dag-, avond- en nachtdiensten. Tijdens alle diensten kunt u van de verpleegkundige die op dat moment voor uw kind zorgt informatie krijgen over uw kind. U kunt op het bord zien wie de betrokken/aanwezige zorgverleners zijn. U kunt hierop ook aangeven wanneer u uw kind komt verzorgen of buidelen.

Medisch en verpleegkundig dossier van uw kind

Verpleegkundige en medische gegevens leggen wij vast in een digitaal dossier. Alleen ziekenhuismedewerkers, direct betrokken bij de behandeling van uw kind, hebben toegang. Het dossier blijft te allen tijde in het bezit van het ziekenhuis. Verpleegkundigen beschrijven relevante gegevens en gebeurtenissen over de zorg van uw kind. Artsen en/of verpleegkundig specialisten noteren de medicatie en infusen die uw kind krijgt en beschrijven de medische behandeling van uw kind.

U kunt de gegevens ook inzien. Afhankelijk van welke gegevens dit zijn, is dit in aanwezigheid van een arts of VS of een verpleegkundige. Door de informatie samen door te nemen, kunnen wij onduidelijkheden en vragen direct ophelderen/beantwoorden. U kunt ook een afdruk krijgen waarvoor in bepaalde gevallen toestemming nodig is van de arts. Er bestaat altijd de mogelijkheid om op een later tijdstip tegen een geringe vergoeding een kopie van het dossier te krijgen. Hiervoor is een kopie van een geldig legitimatiebewijs nodig (paspoort, rijbewijs), om de privacy te waarborgen. In Mijn Erasmus MC kunt u in een beveiligde digitale omgeving een samenvatting van het dossier van uw kind inzien en kunt u brieven nalezen van de behandelend arts. U kunt inloggen met de DigiD van uw kind.

Zorg voor uw kind

Wij willen u zo veel mogelijk helpen om de dagelijkse zorg voor uw kind zelf te doen. Bijvoorbeeld het meten van de temperatuur of verschonen van de luier. Als de zorg door de medische situatie van uw kind complex is, kunt u misschien niet alles zelf doen. Maar u kunt voor en na het verzorgen wel uw kind vasthouden, zodat hij rustig wakker wordt of door uzelf getroost wordt. Samen met de verpleegkundige kunt u overleggen hoeveel hulp nodig is bij de verzorging. Wij stemmen de zorg altijd af op de individuele behoeften van uw kind.

Pasgeborene op de neonatologie intensive care

NIDCAP

NIDCAP is de afkorting van Newborn Individualized Developmental Care and Assessment Program. Een programma voor individuele ontwikkelingsgerichte zorg voor pasgeborenen. Het helpt ons om de ontwikkeling van uw kind te ondersteunen en te optimaliseren, door in te spelen op zijn behoeften.

Afhankelijk van de ontwikkeling en lichamelijke conditie, kan uw kind signalen geven in bijvoorbeeld ademhaling, kleur, bewegingen en bewustzijnsniveau. Wij begeleiden u bij het herkennen van de signalen van uw kind en leren u hoe u hier op kunt reageren. Zo kunt u uw kind helpen om te gaan met zijn omgeving en te ontspannen.

Huidcontact met uw kind (buidelen)

Als de medische situatie van uw kind het toelaat, vragen wij u of u wilt buidelen. Uw kind komt dan met alleen een luier aan bij u op de blote borst te liggen. Uw kind kan zo uw lichaamswarmte, ademhaling, geur en stem ervaren en leren herkennen. Bij het verplaatsen van uw kind uit de couveuse begeleidt de verpleegkundige u.

Buidelen

Comfort voor uw kind

Wij vinden het belangrijk dat uw kind comfortabel is en zo min mogelijk pijn heeft. Hiervoor gebruiken wij een scorelijst (de Comfort Neo Schaal). Deze score én de eigen observaties van verpleegkundigen geven informatie over hoe comfortabel uw kind zich voelt. Wanneer wij denken dat uw kind onrust of pijn voelt, is er overleg met de arts of pijnmedicatie nodig is, of dat deze moet worden aangepast. Wij gebruiken sucrose (suikeroplossing) op een fopspeentje om de beleving van pijn te verminderen bij handelingen. Zoals bij het inbrengen van een infuus of een hielprik.

Couveuse

Uw kind ligt in een couveuse om hem goed te kunnen observeren. Zo kunnen wij bijvoorbeeld de huid, ademhaling en gedrag van uw kind in de gaten houden. Het is mogelijk om de temperatuur en luchtvochtigheid nauwkeurig te regelen om uw kind te helpen zichzelf op temperatuur te houden. Over de couveuse hangt een hoes, om de hoeveelheid licht in de couveuse te beperken. De couveuse heeft kleine deurtjes om uw kind te kunnen vasthouden en verzorgen. De klep van de couveuse kan ook helemaal open, om uw kind eruit te kunnen tillen.

CouveuseLege couveuse


Warmtebed

Als uw kind niet (meer) afhankelijk is van de couveuse om zichzelf op temperatuur te houden en de conditie het toelaat, mag hij in een warmtebed. Een warmte-element in de bodem zorgt dat uw kind op temperatuur blijft.

Warmtebed

Apparatuur

Voor de bewaking en behandeling van uw kind is technische apparatuur nodig. Welke apparatuur nodig is, hangt af van de conditie en/of aandoening van uw kind. Mocht u hier vragen over hebben, stel ze dan aan de verpleegkundige, arts of verpleegkundig specialist.

Kleding

In de couveuse hoeft uw kind geen kleren aan, omdat de couveuse zelf lekker warm is. Wanneer de lichamelijke conditie van uw kind het toelaat en uw kind voldoende energie heeft voor het aan- en uitkleden, kan uw kind kleding aan. Tot die tijd kunt u uw kind toedekken met bijvoorbeeld een eigen dekentje of doekje. Het is leuk als uw kind eigen kleding aan heeft. Er zijn verschillende adressen voor kleine maten. Nieuwe kleding moet u eerst thuis wassen (> 60°C). Kiest u bij voorkeur voor gekleurde kleding, zodat het niet zo snel kwijtraakt tussen de witte spullen van het ziekenhuis.

Dagboek

Wij proberen een dagboek over uw kind bij te houden. U kunt natuurlijk ook zelf in het dagboek (laten) schrijven. Het is ook mogelijk om tekeningen van broertjes of zusjes, foto’s en andere plaatjes erbij te plakken. Zo heeft u een waardevolle herinnering voor later. U kunt zelf een dagboekje of schriftje meenemen of er een van ons gebruiken.

Gehoortest

Alle kinderen met een leeftijd van > 30 weken die langer dan 24 uur zijn opgenomen krijgen een Algo-gehoortest voor onderzoek van de gehoorzenuw. Uw kind krijgt deze test als hij slaapt of vlak na een voeding, het doet geen pijn. U krijgt direct de uitslag te horen. Uw kind krijgt de test bij voorkeur tijdens de opname. Is uw kind al uit het ziekenhuis, dan krijgt u 6 weken voor de uitgerekende datum hiervoor een oproep. De gehoortest op het consultatiebureau is de OAE-test en test niet de gehoorzenuw. Het is belangrijk dat u bij uw kind altijd de Algo-gehoortest af laat nemen. U kunt het consultatiebureau melden dat uw kind de Algo-gehoortest heeft gehad of nog krijgt.

Screening bij pasgeborenen

Alle pasgeborenen in Nederland worden getest (screening) op 17 zeldzame erfelijke ziekten. Bij de geboorteaangifte van uw kind bij de gemeente ontvangt u hierover een informatiefolder. In sommige regio’s (onder andere Zuid-Holland) krijgen ouders ook het hielpriksetje. Dit setje kunt u afgeven aan de verpleegkundige. Wij hebben deze setjes ook. Met een hielprik verzamelt de verpleegkundige tussen de 4e en 7e dag na de geboorte enkele bloeddruppels. Dit bloed gaat naar het screeningslaboratorium gestuurd. U krijgt alleen bericht als de uitslag niet goed is. Is de screening goed, dan krijgt u dus geen bericht.

Voeding

Voor alle voedingen zijn hygiëneregels. De zorgassistente/verpleegkundige kan u hierover informeren.

Borstvoeding
Onderzoek heeft aangetoond dat het geven van borstvoeding een positieve invloed heeft op het maag-darmstelsel, afweersysteem en psychologisch welzijn van een kind. Een kind dat borstvoeding krijgt, is minder vatbaar voor het krijgen van een infectie. Daarnaast draagt de bijzondere vetzuursamenstelling van moedermelk bij aan een optimale hersenontwikkeling. Ook het geven van gedeeltelijke borstvoeding heeft een positief effect op de gezondheid van uw kind.

Aanleggen van uw kind
Bij uw pasgeboren kind kan het enige tijd duren, voordat hij volledig aan de borst kan drinken. Dit hangt af van de conditie van uw kind. Het allerbelangrijkste is om te starten en door te gaan met kolven, ook al drinkt uw kind gedeeltelijk uit de borst.

Kolven
Bij voorkeur start u zo snel mogelijk na de bevalling met kolven, liefst binnen 1 uur en uiterlijk binnen 6 uur na de bevalling. U maakt dan gebruik van de aanwezige hormonen in de eerste uren na de bevalling, waardoor uw melkproductie sneller op gang komt. Wanneer mogelijk, is er huid op huid contact tussen u en uw kind. Gebruik een goed elektrisch kolfapparaat en kolf regelmatig (minimaal elke drie uur). De eerste dagen na de geboorte is het zinvol met handmassage de borsten te kolven.

Kolfkamer
U kunt kolven naast uw kind of in de kolfkamer. Aan de zorgassistente of verpleegkundige kunt u de juiste maat kolfsetjes en flesjes vragen en uitleg krijgen over het kolfapparaat.

Thuis kolven
Wanneer uw kind nog in het ziekenhuis is en u met ontslag gaat, kunt u bij de kraam- of thuiszorg een elektrisch kolfapparaat huren. Ook bij de zorgwinkel Erasmus MC kunt u een borstkolf van Medela huren. U kunt dan thuis kolven. Afgekolfde moedermelk vervoert u gekoeld in een koeltas met koelelement. Bewaart u de melk in schone kunststof bakjes of uitgekookte flesjes achter in de koelkast (niet in de deur). Bij een temperatuur van maximaal 4°C kunt u moedermelk 48 uur bewaren. U kunt moedermelk ook bewaren in de vriezer. De moedermelk moet u dan wel binnen 24 uur invriezen. De zorgassistente of verpleegkundige kan u verder informeren over het vervoeren van moedermelk naar het ziekenhuis.

Lactatiekundige
Het ziekenhuis heeft een lactatiekundige in dienst. Zij adviseert en biedt ondersteuning aan medewerkers die moeders begeleiden bij het geven van borstvoeding. Wij kunnen de lactatiekundige om advies vragen bij specifieke problemen waar geen standaardoplossing voor is. Er is aparte informatie beschikbaar over borstvoeding en kolven.

Psychosociale zorg

Bij een te vroeg geboren kind heeft u minder tijd gehad om u voor te bereiden op de komst van uw zoon of dochter en te wennen aan het idee vader of moeder te worden. Als de geboorte en de gezondheid van uw kind dan ook nog anders verloopt dan u verwacht had, kan dit heel ingrijpend zijn. Dit kan ook invloed hebben op het reilen en zeilen thuis, het dagelijks functioneren. U krijgt te maken met onbekende en onverwachte situaties. Dan kunt u naast de steun van familie en vrienden behoefte hebben aan professionele hulp. Het multidisciplinaire team psychosociale zorg werkt zeer nauw samen met de artsen en verpleegkundigen op de ICN. Het team bestaat uit: medisch maatschappelijk werk, een psycholoog, geestelijke verzorging en een pedagogische hulpverlener. Een medewerker van psychosociale zorg bekijkt in overleg met u welke hulp het beste bij uw gezin past.

Met de psycholoog en maatschappelijk werker kunt u bijvoorbeeld praten over uw gevoelens van onzekerheid, verdriet of bezorgdheid, over uw rol als ouder en het contact met uw kindje en hoe u elkaar als ouder of partner kunt steunen. De pedagogische hulpverlener kan u adviseren hoe om te gaan met broers en zussen thuis, die ook aan de nieuwe situatie moeten wennen. Ook kan deze medewerker uw kind, als hij al wat langer in het ziekenhuis ligt, stimuleren in de ontwikkeling en u als ouder hierbij advies geven. De geestelijk verzorger kan met u in gesprek gaan over hoe uw leven er nu uitziet en wat in deze situatie zin en betekenis heeft. Daarnaast is er de mogelijkheid voor diverse rituelen, zoals een doop, gebed, koranrecitatie of een specifiek afscheidsritueel. Met vragen over werk, zorgverlof, kinderopvang, zwangerschapsverlof of andere praktische zaken kunt u terecht bij de medisch maatschappelijk werker.

Aanmelden
De verpleegkundige en/of arts kan u aanmelden. Het kan zijn dat zij u vragen of u behoefte heeft aan een gesprek, maar u kunt dit ook zelf aangeven. De gesprekken zijn vertrouwelijk. Na het eerste gesprek volgen eventueel meer afspraken. Aan deze hulpverlening zijn geen kosten verbonden.

Tips en adviezen

Er komt veel op u af en u staat wellicht niet altijd stil bij het regelen van een aantal praktische zaken. Toch kan het belangrijk zijn om nu al een aantal dingen te regelen.

Geboorteaangifte

U moet uw kind binnen 3 werkdagen na geboorte aangeven (de geboortedag, het weekeinde en feestdagen tellen niet mee). Degene die aangifte doet heeft hiervoor een geldig paspoort of ID-kaart nodig en het geboortebewijs dat u in het ziekenhuis krijgt. Als u getrouwd bent kunt u uw kind laten bijschrijven in uw trouwboekje. Dit is niet verplicht.

U kunt de geboorte van uw kind aangeven bij de afdeling Burgerzaken in de plaats waar uw kind is geboren. Als uw kind in het Erasmus MC Sophia is geboren, is dat dus Rotterdam. U kunt hiervoor ook naar het geboorteloket in het Erasmus MC Sophia gaan. De secretaresse van de kliniek verloskunde kan voor u een afspraak maken.

Zwangerschapsverlof

Iedere zwangere vrouw heeft volgens de wet recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Meestal gaat een zwangere vrouw 4 tot 6 weken voor de uitgerekende zwangerschapsdatum met zwangerschapsverlof. Na de bevalling heeft een vrouw recht op 10 tot 12 weken verlof. Uw zwangerschapsverlof gaat in op het moment dat u bent bevallen. U behoudt het recht op 16 weken verlof vanaf de dag van de bevalling, wanneer de bevalling vóór de 34e zwangerschapsweek plaatsvindt. Ook als u voor die tijd in de ziektewet was, blijft u recht hebben op 16 weken. Voor u is dit verlof mogelijk niet voldoende. De maatschappelijk werker kan u hierover advies geven en begeleiden door met de werkgever en de arbodienst te overleggen en te benadrukken waarom het zo noodzakelijk is dat u nog niet aan het werk gaat. Belangrijk is in ieder geval dat u uw werkgever regelmatig op de hoogte houdt van de situatie van uw kind

Kraamverlof partner

Vaders of partners hebben recht op 1 werkweek geboorteverlof. Daarnaast is het mogelijk dat er in de CAO van de werkgever en werknemer naast het wettelijk verlof, nog andere afspraken zijn gemaakt. Bij een opname van uw kind kan het zijn dat het voor u niet mogelijk is te werken. De maatschappelijk werker adviseert om in dat geval geen vakantiedagen op te nemen, maar om te kijken welke mogelijkheden er zijn om verlof op te nemen. Het is daarom belangrijk om de situatie met uw werkgever te bespreken en te kijken wat mogelijk is. Hierbij kan de maatschappelijk werker een bemiddelende rol spelen mocht dit nodig zijn.

Zorgverzekering

Zodra uw kind is geboren, kunt u hem inschrijven bij uw eigen zorgverzekering. Met uw zorgverzekeraar kunt u zo nodig overleggen over wat in uw situatie nodig is.

Extra ziektekosten
De eventuele kosten die u maakt voor uw kind, zijn vaak aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Het gaat hier uiteraard om kosten die nog niet op een andere manier zijn vergoed door bijvoorbeeld uw zorgverzekering. Dit kunnen bijvoorbeeld vervoers- en parkeerkosten zijn of kosten voor hulpmiddelen zoals een kolfapparaat of extra gezinshulp. Belangrijk is dat u van begin af aan alle bonnen en betalingsbewijzen bewaart. Voor meer informatie verwijzen wij u naar de website van de Belastingdienst, www.belastingdienst.nl.

Voorzieningen


Ouderkamer
U en uw bezoek kunnen gebruikmaken van de ouderkamer als wachtkamer en koffiekamer. Bij de automaat kunt u gratis koffie, thee, water en chocolademelk krijgen.

Toiletten
In de gang voor de toegangsdeur naar zaal 1 en 2 en bij de ingang van zaal 3 vindt u toiletten.

Restaurants en winkels
Wij willen u vragen niet te eten bij uw kind. Aan het Plein en in de Passage vindt u verschillende restaurants, cafés en winkels. De actuele openingstijden vindt u op onze website: restaurants Dok 10 en Kade 80. Winkel De Twee Beren, AH ‘to go’, bloemenkiosk Greenz, boekhandel AKO en drogisterij Etos. Verder kunt u naar: Cafe Garden Lounge boven de hoofdingang, restaurant Garden, in het Atrium en Starbucks aan de Zimmermanweg. Aan de Zimmermanweg vindt u ook een aantal zorgwinkels waaronder een kapper.

Tolk
De arts of verpleegkudige kan een tolk inschakelen, maar u kunt dit ook zelf aanvragen via de arts of verpleegkundige. Kijkt u voor meer informatie op www.tolknet.nl of www.tvcn.nl.

Ronald McDonald Huis en speeldek
Het Ronald McDonald Huis biedt onderdak aan ouders en aan broertjes en zusjes. Ouders van ernstig zieke kinderen (IC/HC) die langer dan een nacht in het ziekenhuis moeten blijven, krijgen voorrang bij de toewijzing van een kamer. De kosten zijn zo laag mogelijk gehouden. Voor het reserveren van een kamer kunt u terecht bij de verpleegkundige. Meer informatie leest u in de folder over het Ronald McDonald Huis.

Het Ronald McDonald Speeldek biedt gratis dagopvang aan broertjes en/of zusjes. Een vrijwillige donatie is altijd welkom. U kunt altijd vooraf een kijkje nemen of verdere informatie vragen. Meer informatie leest u in de folder over het Speeldek.

Stiltecentrum
In het stiltecentrum kunt u even tot rust komen, mediteren, bidden of een kaarsje branden. Er is ook een naar het oosten gerichte gebedsruimte.

Parkeergarage
U kunt tegen betaling (alleen met pinpas) parkeren in de parkeergarage aan de Wytemaweg. Er is een kortingsregeling voor ouders bezoek van een opgenomen patiënt. Door het aanschaffen van een 14-dagenkaart (maximaal 2 kaarten per periode van 14 dagen) kunt u onbeperkt gebruik maken van de parkeergarage.

Rookabri
Buiten bij de hoofdingang staat onder aan de trap een rookabri. Het is binnen het ziekenhuis verboden om te roken.

Wetenschappelijk onderzoek

De kans op een gezond leven voor te vroeg en ernstig zieke pasgeborenen is de laatste jaren sterk verbeterd. Dit is voor een belangrijk deel te danken aan de resultaten van wetenschappelijk onderzoek waar al vele duizenden kinderen aan hebben meegedaan. Dit wetenschappelijk onderzoek is nodig om meer te weten te komen over de beste behandeling. Vaak vergelijken we een bestaande behandeling met een nieuwe behandeling die mogelijk nog beter is.

Veel gestelde vragen door ouders


Als ik nee zeg tegen onderzoek, wat dan?

Uw medewerking is geheel vrijwillig. Het onderzoek kan alleen plaatsvinden na uw toestemming en u kunt altijd zonder de reden te hoeven opgeven weer stoppen. Wanneer u niet meedoet of met het onderzoek stopt, dan krijgt uw kind uiteraard altijd de zorg en behandeling volgens de huidige standaard.

Is onderzoek veilig?

De Medisch Ethische Toetsings Commissie (METC) van het Erasmus MC beoordeelt elk plan voor wetenschappelijk onderzoek. Deze commissie kijkt niet alleen naar het nut van het onderzoek, maar ook of het veilig is en het niet een te zware belasting is voor kinderen en ouders. Wij mogen alleen onderzoek doen dat belangrijk en veilig is.

Kan mijn kind aan meer dan één onderzoek meedoen?

Uw kind kan meedoen aan meer dan 1 onderzoek, omdat uw kind er vaak weinig of niets van merkt. Bijvoorbeeld bij onderzoek van ontlasting of urine in het laboratorium. Verder letten we er heel goed op of de combinatie van onderzoeken niet te veel is voor uw kind.

Wie kan ons benaderen voor deelname aan onderzoek?

Als uw kind in aanmerking komt voor een onderzoek informeert een arts of onderzoeksverpleegkundige u mondeling en vraagt u om toestemming. Het kan dus ook zijn dat verschillende personen u meerdere keren benaderen.

Meer hierover kunt u lezen in de folder ‘Wetenschappelijk onderzoek Verloskunde & Neonatologie’. In de brochure ‘Medisch-wetenschappelijk onderzoek’ van het ministerie van VWS , vindt u algemene informatie. U krijgt deze van de onderzoeker samen met de informatie over het onderzoek als wij u vragen uw kind mee te laten doen aan een onderzoek.

Rechten en plichten

U heeft recht op informatie over de ziekte van uw kind en de aard en gevolgen ervan, het onderzoek en/of de voorgestelde behandeling. De behandelend arts van uw kind is verplicht u goed te (laten) informeren. Artsen, verpleegkundigen en andere zorgverleners doen hun best u zo duidelijk mogelijk te informeren. Toch kan het voorkomen dat u niet meteen alles begrijpt of onthoudt. U kunt dan altijd om een nadere toelichting vragen. Als u de aard en inhoud van de behandeling begrijpt, kunt u uw toestemming geven. Van u wordt verwacht dat u de arts goed informeert. Het is belangrijk dat u alle nodige gegevens over uw kind verstrekt. Er is aparte informatie over de rechten en plichten van patiënten.

Ideeën, wensen of klachten

Wij vinden goede kwaliteit van zorg en tevreden ouders en patiënten heel belangrijk. Voor ons is het fijn te weten wat we goed doen en wat we nog kunnen verbeteren. U krijgt nadat uw kind het ziekenhuis heeft verlaten een vragenlijst toegestuurd waarmee we de oudertevredenheid willen meten. Door het anoniem invullen van deze vragenlijst kunt u uw ervaringen met ons delen. Mochten u verbeterpunten hebben, dan horen we dat graag. Vanzelfsprekend zijn uw ideeën, suggesties en opmerkingen altijd welkom. U kunt deze doorgeven aan een van onze medewerkers of via de ideeënbus in de ouderkamer. Bent u niet tevreden, dan horen wij dit graag van u. Klachten over verzorging of behandeling kunt u het beste direct en open bespreken met de zorgverleners van uw kind. Komt u er samen niet uit of ziet u er tegenop om rechtstreeks de zorgverleners te benaderen, kunt u uw klacht doorgeven aan de klachtenfunctionaris van het Erasmus MC.

Overplaatsing

Als uw kind de intensieve zorg niet meer nodig heeft, wordt uw kind overgeplaatst. Dit kan binnen ons ziekenhuis zijn, maar is meestal naar een high care of medium care afdeling in een regionaal ziekenhuis dichter bij huis. Soms naar een post IC/HC afdeling. De keuze hangt af van de zorg die uw kind nog nodig heeft en van uw woonplaats. Overplaatsing betekent een stap dichter naar huis. Wij realiseren ons dat ouders dit over het algemeen als een grote stap ervaren. Er is aparte informatie beschikbaar over een overplaatsing. Als uw kind wordt overgeplaatst naar het Sint Franciscus Gasthuis of Maasstad Ziekenhuis kunt u een kijkje nemen op de website van het neonataal centrum Rotterdam: www.neonataalcentrumrotterdam.nl.

Ontslaggesprek
Als het goed gaat met uw kind en hij overgeplaatst kan worden, hoort u dit tijdens het gesprek met de arts. Kort voor de overplaatsing heeft u een ontslaggesprek met de arts. Hierin krijgt u de laatste informatie over uw kind en kunt u vragen stellen. U kunt voor dit gesprek alle vragen en onduidelijkheden die u heeft opschrijven. Bespreek ook gerust uw eventuele zorgen en onzekerheden.

Kennismaken andere afdeling
We raden u aan u om alvast een keer te gaan kijken, zodra bekend is waar uw kind naartoe gaat. Maakt u hiervoor wel een afspraak, zodat de medewerkers tijd voor u vrij kunnen maken.

Meerlingen
Heeft u een meerling, dan proberen wij uw kinderen tegelijkertijd over te plaatsen, maar dit lukt niet altijd. Het kan zijn dat uw ene kind hier wel aan toe is, maar uw andere kind nog langer intensieve zorg nodig heeft.

Moment van overplaatsing
We proberen u het moment van de overplaatsing op tijd te laten weten en u zo goed mogelijk voor te bereiden. Wij zijn echter wel afhankelijk van een beschikbare plek. Als er een plaats vrij is, moeten we daar meestal snel gebruik van maken. Daardoor komt de overplaatsing voor u mogelijk toch onverwacht. Overplaatsing gebeurt uiteraard alleen als de conditie van uw kind het toelaat.

Ouders bij couveuse

Wij vervoeren uw kind in een transportcouveuse. Gaat uw kind naar een ander ziekenhuis, dan gebeurt dit per ambulance. Afhankelijk van de conditie van uw kind gaat er een arts of verpleegkundig specialist mee. Daarnaast gaan er 2 overdrachtsbrieven mee: 1 voor de artsen en 1 voor de verpleegkundigen van de afdeling waar uw kind naartoe gaat. U kunt zelf ook een overdracht schrijven. Hiervoor krijgt u een formulier van de verpleegkundige. Wij hebben altijd vooraf telefonisch contact met de arts en verpleegkundige die uw kind in het andere ziekenhuis ontvangen. De zorgprocessen op de IC en de post IC/HC zijn zoveel mogelijk op elkaar afgestemd om de overgang goed te laten verlopen. Een deel van de zorgprocessen is anders, omdat de zorg op een post-IC/HC anders is dan op een IC. Het vervoer kan invloed hebben op de conditie van uw kind. De conditie kan na de overplaatsing even minder goed zijn en het kan zijn dat uw kind tijdelijk meer ademhalingsondersteuning nodig heeft. Uw kind heeft tijd nodig om op de andere locatie tot rust te komen voor een spoedig herstel.

Naar huis

Er komt een moment dat uw kind naar huis kan. De eerste periode thuis kunt u als spannend ervaren. U en uw kind moeten wennen aan de nieuwe situatie. Waarschijnlijk gaat uw kind zonder extra zorg naar huis. Toch kan het zijn dat u voor thuis een aantal dingen moet regelen. Als uw kind wel extra zorg nodig heeft, is het belangrijk alvast te zorgen voor zaken als apparatuur of (tijdelijke) hulp thuis.

Ontslagbrief
Alle gebeurtenissen en behandelingen die uw kind tijdens de opname heeft doorgemaakt, staan in de ontslagbrief. Ook de conditie van uw kind bij ontslag en de benodigde zorg staan duidelijk weergegeven. Andere zorgverleners krijgen zo informatie over uw kind. Deze brief sturen wij naar de behandelend kinderarts, gynaecoloog/verloskundige en de huisarts. De arts van het consultatiebureau ontvangt alleen een ontslagbrief, als u daar toestemming voor heeft gegeven. De ontslagbrief vindt u ook terug in Mijn Erasmus MC.

Baby in autostoel

Veilig vervoer

Om uw kind veilig te kunnen vervoeren, heeft u een babyautostoeltje nodig. Uw kind mag niet los in de auto, ook niet in een reiswieg op de achterbank. Meer informatie over veilig vervoer leest u op www.veiligheid.nl. Als u zelf geen auto heeft, vraag dan of iemand u kan ophalen of neem een taxi. Uw kind is nog te kwetsbaar voor het openbaar vervoer, de fiets of een draagzak.

Kraamzorg
Of u na ontslag uit het ziekenhuis nog recht heeft op kraamzorg, is afhankelijk van de polis van uw zorgverzekering. U kunt hiernaar informeren bij uw zorgverzekeraar of bij het thuiszorgbureau waar u zich heeft ingeschreven.

Medische nazorg
U krijgt een afspraak voor nazorg en controle op de polikliniek. Als uw kind niet meer terug hoeft te komen naar het ziekenhuis, kunt u terecht bij de huisarts en het consultatiebureau.

Huisarts
De huisarts is het eerste aanspreekpunt voor u. Hij ontvangt van het ziekenhuis een verkorte versie van het medisch dossier (de eerder genoemde ontslagbrief). Hierin staat informatie over de onderzoeken, de uitslagen, diagnoses en de behandelingen/therapieën. Vaak kan de huisarts zelf behandelen of adviseren, maar hij kan eventueel ook verwijzen naar andere zorgverleners zoals fysiotherapeut of specialist.

Consultatiebureau
Na de geboorteaangifte, neemt het consultatiebureau (CB) automatisch contact met u op. De wijkverpleegkundige komt bij u thuis op bezoek en geeft informatie over verzorging, voeding en het CB.

Algemene kinderarts
De kinderarts van het ziekenhuis waarnaar uw kind is overgeplaatst, doet de algemene medische nazorg. Bij het ontslag van uw kind krijgt u gelijk een afspraak voor het spreekuur van de algemene kinderarts. Deze is eindverantwoordelijk voor de algemene kindergeneeskundige zorg en behandeling. Als uw kind na ontslag onder behandeling blijft in het Erasmus MC Sophia, dan krijgt u een afspraak op de polikliniek kindergeneeskunde. De arts vraagt uitgebreid naar de vorderingen van uw kind en naar eventueel doorgemaakte ziekten of problemen. En let vooral op de groei en ontwikkeling van uw kind. Voor andere problemen of vragen kunt u bij de huisarts terecht.

Zorgwinkel
Aan de Zimmermanweg 3 (naast de hoofdingang) vindt u de zorgwinkel van het Erasmus MC. Hier kunt u terecht voor het kosteloos lenen van zorghulpmiddelen, het huren van een borstkolf of babyweegschaal en het kopen van borstvoedingsartikelen. Voor meer informatie (010) 704 11 76 of kijk op www.zorgwinkelerasmusmc.nl.

Praten met lotgenoten

Heeft u behoefte om te praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? In Nederland zijn er verschillende mogelijkheden voor lotgenotencontact. Dit blijkt voor ouders vaak zeer waardevol en een goede aanvulling op de gesprekken met artsen en verpleegkundigen. Vaak is lotgenotencontact telefonisch, maar er zijn ook ouder- en/of voorlichtingsavonden. Hieronder vindt u de belangrijkste organisaties voor lotgenotencontact en belangenbehartiging op een rij.

Tot slot

Deze informatie kan nooit volledig zijn. Heeft u nog vragen of wilt u aanvullende informatie, neemt u dan gerust contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Websites

Aangezien elke pagina zelf weer verwijzingen (links) heeft, kunnen wij de kwaliteit niet altijd garanderen. Wij hebben daarom zo veel mogelijk gekozen voor Nederlandstalige pagina’s van officiële organisaties, waarvan de informatie het meest betrouwbaar is. Het Erasmus MC kan echter niet instaan voor de betrouwbaarheid van genoemde websites van derden.

Contact

  • Erasmus MC Sophia (010) 704 0 704
  • Kliniek neonatologie intensive care
    • balie binnen kantoortijden (010) 703 67 38
    • zaal 1 (010) 703 61 03 / 61 15
    • zaal 2 (010) 703 70 07 / 62 82
    • zaal 3 (010) 703 61 19 / 65 18
    • zaal 4 (010) 703 71 20 / 71 19
  • Secretariaat (010) 703 60 07
  • Kliniek verloskunde(010) 703 68 58
  • Kliniek verloskunde kraamzorg (010) 703 68 87
  • Polikliniek neonatologie (010) 703 64 40
  • Polikliniek kindercardiologie (010) 703 62 93
  • Polikliniek neurologie (010) 703 63 41
  • Polikliniek keel-, neus-, oorheelkunde (010) 703 60 73
  • Polikliniek oogheelkunde (010) 703 62 69
  • Ronald McDonald Speeldek (010) 31 08 120
  • Ronald McDonald Huis (010) 31 08 100
  • Gemeente Rotterdam (aangifte geboorte) 14 010