Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
Patiëntenfolder

Shared Care Kinderoncologie in het Erasmus MC

Download PDF
De kinderoncoloog van het Prinses Máxima centrum heeft uw kind voor medebehandeling naar het Sophia Kinderziekenhuis doorgestuurd. Wij vertellen u wat u kunt verwachten in ons ziekenhuis, wie wij zijn en hoe de behandelingen gaan.


Waarom Shared Care?


Sinds juni 2018 worden kinderen met kanker behandeld in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie in Utrecht (het Máxima). Hier stellen ze de diagnose en vinden onderzoeken en ingewikkelde behandelingen plaats. De behandeling is zwaar en duurt vaak weken tot jaren. Gelukkig hoeft uw kind niet voor alles naar het Máxima te gaan. Sommige delen van de behandeling kunnen dichterbij huis. Daarvoor gaat u naar een Shared Care Centrum. Zo kan ook het normale leven zoveel mogelijk doorgaan. Het Máxima staat voor ‘centraal wat moet, lokaal wat kan’.

Het Sophia Kinderziekenhuis is een Shared Care Centrum. Wij zorgen er samen met het Máxima voor dat we de zorg voor uw kind met kanker zo goed mogelijk organiseren.
Voor sommige klachten is het belangrijk dat we uw kind snel beoordelen. Dit is bijvoorbeeld als uw kind koorts heeft. Daarom is het belangrijk dat uw kind een Shared Care Centrum heeft.

Ollie

Behandelingen


Uw kind is onder andere welkom in het Sophia Kinderziekenhuis voor de volgende behandelingen:
- chemotherapie
- bloedtransfusie
- behandeling van koorts, onder andere met antibiotica
- pijnbehandeling
- behandeling van misselijkheid
- het starten van sondevoeding
- bloedcontroles voordat een chemokuur plaatsvindt in het Máxima


Kinderoncologisch team


Ons kinderoncologisch team bestaat uit 3 kinderoncologen, 1 kinderarts met aandachtsgebied kinderoncologie en 1 verpleegkundig specialist kinderoncologie. Daarnaast hebben we ook kinderoncologieverpleegkundigen in de kliniek en in de polikliniek.
Dit zijn onze kinderoncologen, kinderarts en verpleegkundig specialist.

Andrica de Vries
Dr. Andrica de Vries, kinderoncoloog
Eline Zijtregtop
Drs. Eline Zijtregtop, kinderoncoloog
Michel Zwaan
Prof. Dr. Michel Zwaan, kinderoncoloog
Peter de Laat
Dr. Peter de Laat, kinderarts aandachtsgebied kinderoncologie
Margriet Formsma-Den Boer
Margriet Formsma-Den Boer, Verpleegkundig Specialist MSc

Op de volgende website kunt u meer informatie vinden over ons team: https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/sophia/patientenzorg/specialismen/kinderoncologie.


Polikliniek


Voor de eerste controle op onze polikliniek nodigen we u en uw kind uit voor een kennismakingsgesprek. Tijdens deze afspraak vertellen we u alles over onze polikliniek en de afdeling. Ook krijgt u van ons een rondleiding. U kent het Prinses Máxima Centrum en sommige dingen zijn hier misschien anders dan daar. We willen graag uw wensen en verwachtingen horen. Hier proberen we zoveel mogelijk rekening mee te houden. Als jullie een ‘PrimaPas’ hebben, kunt u die laten zien aan de verpleegkundigen.

Polikliniek

Bloedprikken


Bij aankomst op de poli, meldt u zich bij de secretaresse. Zij vertelt het team dat jullie er zijn. Vaak moeten we bloedprikken bij uw kind. Dit gebeurt uit de vinger of uit de Port-a-Cath. De vingerprik gebeurt op de derde verdieping bij het AKC laboratorium. De Port-a-Cath prikken we aan in de behandelkamer op de afdeling. We hebben de uitslagen na ongeveer 30 minuten.

Consult


Als we de bloeduitslagen hebben, roept de arts of verpleegkundig specialist jullie binnen in de spreekkamer. Hier horen we hoe het met uw kind gaat en doen we lichamelijk onderzoek. Daarna vertellen we wat er verder die dag gebeurt. De arts of verpleegkundig specialist heeft toegang tot het patiëntendossier van het Máxima. Zo zijn wij op de hoogte van de behandeling. Ook kunnen we aan de hoofdbehandelaar van het Máxima doorgegeven hoe het in het Sophia is gegaan.

Dagbehandeling


Als we chemotherapie of een ander infuus moeten geven, gaan jullie na het bezoek bij de arts of de verpleegkundig specialist naar de dagbehandeling. Ouders mogen de hele dag bij het kind blijven. Voordat jullie naar huis gaan, krijgt uw kind natuurlijk de kralen voor de kanjerketting.

DagbehandelingDagbehandeling

Ondersteuning

Op de polikliniek en de afdeling hebben we 4 pedagogisch medewerkers. Zij kunnen jullie ondersteunen tijdens het bezoek aan de polikliniek of tijdens de opname. Wij werken ook samen met geestelijk verzorgers, medisch maatschappelijk werkers en medisch psychologen. Zij hebben ook nauw contact met het Máxima.

Kliniek


Kamer


Op de afdeling hebben we eenpersoonskamers. We hebben ook twee- en vierpersoonskamers. We proberen onze kinderen zoveel mogelijk op te nemen op een eenpersoonskamer. Tijdens de opname mag er altijd een ouder blijven slapen.

Speelkamer/ouderkamer


Opgenomen worden is natuurlijk niet leuk. Daarom proberen we ook voor momenten van ontspanning te zorgen. Dit doen we bijvoorbeeld door de Cliniclowns en de Sophia Tv-studio. Op de afdeling is ook een speelkamer. Voor de ouders is er een ouderkamer.

Ontbijt


Tijdens de opname zorgen onze voedingsassistenten voor ontbijt, lunch, tussendoortjes en avondeten voor uw kind. Voor de ouder of verzorger die blijft slapen is er iedere dag een ontbijtbuffet op de afdeling. Dit is doordeweeks van 8:00 tot 9:30 uur. In het weekend is dit van 8:45 tot 10:15 uur. In de ruimte waar u kunt ontbijten staan ook 2 koelkasten die u kunt gebruiken. De ouderkamer heeft een magnetron en op de afdeling staat een koffiezetapparaat.

Samenzorgoverleg


Elke ochtend bespreken de arts en de verpleegkundigen hoe het met uw kind gaat en hoe het de afgelopen dag en nacht ging. Ook kijken we naar de uitslagen van de onderzoeken. Zo bepalen we het plan voor de komende dag(en). Op afdeling 2 Zuid is er op dinsdag en vrijdag van 9:30 tot 12:00 uur het Samenzorg overleg. Ouders, maar ook uw kind, mogen hierbij aanwezig zijn. De arts bespreekt de medische situatie en de uitslagen van de onderzoeken met jullie. Daarna bespreken we samen hoe het met uw kind gaat. Ook bespreken we de plannen voor de verdere behandeling. Het Samenzorg overleg duurt maximaal 10 minuten per familie. Als u een onderwerp wilt bespreken of als er veel vragen zijn, maken we hiervoor een aparte afspraak.
Een dag van tevoren vraagt de verpleegkundige in de ochtend of u (samen met uw kind) bij het Samenzorg overleg wilt zijn. Als u niet wilt of niet kunt, vertelt de verpleegkundige aan de arts hoe het met uw kind gaat.

EVV’ers


Soms moeten we uw kind wat langer opnemen. Tijdens de opname zijn er veel verschillende artsen en verpleegkundigen. Op afdeling 2 Zuid werken we met EVV’ers (Eerste Verantwoordelijke Verpleegkundige). In andere ziekenhuizen noemen ze dit soms mentorschap.
Als uw kind langer bij ons blijft of regelmatig terugkomt, is het fijn om een EVV’er te hebben. Deze verpleegkundige helpt om de zorg zo goed mogelijk te plannen, te organiseren en te bespreken. De EVV’er helpt ook om jullie als gezin te ondersteunen. Uw ideeën en persoonlijke wensen qua zorg mag u bespreken met de EVV’er. Deze afspraken nemen we op in het dossier. Zo kunnen alle verpleegkundigen deze afspraken lezen en zijn zij ook op de hoogte. Uw EVV’er zorgt niet altijd direct voor uw kind, maar blijft wel op de achtergrond op de hoogte van hoe het met uw kind gaat.

Spoedeisende hulp


Als we uw kind 's avonds of 's nachts moeten beoordelen, gebeurt dit op de spoedeisende hulp. De arts assistent kindergeneeskunde beoordeelt uw kind en overlegt daarna met de kinderarts en de kinderoncoloog. De bloeduitslagen zijn na ongeveer een uur bekend. Op de spoedeisende hulp liggen ook kinderen van andere kindergeneeskundige specialismen. De artsen en verpleegkundigen van de spoedeisende hulp beoordelen en behandelen ook deze kinderen. Hierdoor kan het zijn dat u langer moet wachten voordat het behandelplan rond is.

Heeft u nog vragen?


Als u nog vragen heeft over de medebehandeling van uw kind, kunt u contact opnemen met de Kinderoncologie Kliniek of Kinderoncologie Polikliniek. Op de website staat ook nog een filmpje waar u meer over de polikliniek en afdeling kinderoncologie kunt zien en horen. Via de volgende link kunt u de video vinden: https://www.erasmusmc.nl/nl-nl/sophia/patientenzorg/poliklinieken/kinderoncologie.

Contact


  • Kinderoncologie Kliniek (010) 703 37 36
  • Kinderoncologie Polikliniek (010) 703 74 00