Naar topnavigatiemenu Naar hoofdnavigatiemenu Naar hoofdinhoud
bandage
Aandoening

Atrioventriculair blok (AV-blok)

Hartritmestoornis

Bij deze aandoening is er een vertraging van de prikkelgeleiding in de atrioventriculaire (AV) knoop van het hart. Het hartritme wordt hierdoor vertraagd.

Atrioventriculair blok (AV-blok): over deze aandoening

Wat is een atrioventriculair blok (AV-blok)?

Bij een normaal hartritme (sinusritme) ontstaat er een elektrische prikkel in de rechter boezem. Van daaruit verspreidt de prikkel zich eerst over de boezems, dan over de AV-knoop en vervolgens over de hartkamers. Bij een AV-blok is er een vertraging van de prikkelgeleiding in de AV-knoop. Het hartritme wordt hierdoor vertraagd. Er zijn verschillende types AV-blok en er zijn verschillende oorzaken. Uw kindercardioloog vertelt u de details van de aandoening van uw kind.

Meer informatie over deze aandoening leest u op de website van Patiëntenvereniging Aangeboren Hartafwijkingen.

Wat wij voor u doen

Onderzoek en diagnose

Om de diagnose te stellen maken we een electrocardiogram (ECG), een holter en een echocardiografie. Soms is het nodig dat we een fietsergometrie doen. Een enkele keer is het noodzakelijk dat we een Implanteerbare hartritmemonitor plaatsen om de diagnose te stellen.

Behandeling

Het is niet altijd nodig dat we het AV-blok behandelen. Als het nodig is plaatsen we een pacemaker.

Operatie

Met wie heeft u te maken?

Uw kindercardioloog bespreekt het behandelplan met u. Afhankelijk van de ernst van de afwijking, wordt uw kind verder behandeld door het hartritmeteam op het hartritmespreekuur. Als het nodig is dat we een pacemaker plaatsen, informeren we u voor de ingreep op het pre-operatieve spreekuur. Als het nodig is bieden wij ondersteuning aan van ons psychosociaal team.

Komt u hier voor een eerste bezoek?

Hoe bereidt u uw gesprek voor? En wat vertelt u uw kind? Alles wat u moet weten in een handig overzicht.
Bereid u voor